De impact van de fiscale regelgeving op financiële intra-groep transacties: analyse binnen een Belgische context

KU Leuven
2019
Maarten
Dewaele
Deze masterproef heeft tot doel de fiscale regelgeving en de impact ervan op financiële intra- groep transacties te onderzoeken in een Belgische context. Financiële verrekenprijzen zijn een hot topic anno 2019 maar binnen de huidige literatuur is er weinig geweten over dit onderwerp. Een uitgebreide literatuurstudie, die vertrekt vanuit algemene literatuur over verrekenprijzen, wordt aangevuld met interviews afgenomen bij negen experten die peilen naar het gebruik van financiële intra-groep transacties in België. Er gebeurt ook onderzoek naar de wetgeving, zowel multilateraal als unilateraal, die errond bestaat. Daarnaast wordt ook de impact van die wetgeving onderzocht op het voorkomen van misbruik en hoe multinationals omgaan met die regelgeving. Ook enkele factoren die invloed kunnen hebben op de prijsstelling worden onderzocht. Ten slotte wordt onderzocht hoe het arm’s length beginsel kan toegepast worden op financiële transacties. Uit het onderzoek komt naar voor dat misbruik van financiële transacties sterk verminderd is en dat multinationals duidelijk een shift hebben gemaakt naar compliance. Algemene invloedsfactoren werden niet gevonden doordat die vaak afhankelijk zijn van het land, sector en de multinational zelf. Het arm’s length beginsel is toe te passen op financiële transacties en de CUP-methode is hiervoor de aangewezen verrekenprijsmethode.
Meer lezen

Duurzame kledingketens in de schaduw van multinationals

Arteveldehogeschool Gent
2018
Noa
Cornaer
Hoe komt het dat de multinationals of fast fashion ketens nog steeds zo populair zijn tegenover de duurzame ketens, ondanks de bewuster wordende consument en hoe valt dit te verklaren? Die vraag staat centraal in dit onderzoek waarvoor bestaande bronnen en onderzoeken werden bestudeerd, in combinatie met een consumentenbevraging over aankoopgedrag en attitude tegenover fast fashion en duurzame kledingmerken/ketens.
Meer lezen

De invloed van fiscaliteit op de locatiekeuze van regionale hoofdkwartieren door multinationale ondernemingen in Europa. Effectief betaalde belastingen vs vennootschapsbelasting.

KU Leuven
2015
Bart
Van Herck
Lage(re) belastingen trekken nog steeds bedrijven aan.Uit mijn onderzoek naar het effect van belastingen op de locatiekeuze van multinationale ondernemingen blijkt dat deze nog steeds een negatieve invloed hebben. Dit wilt zeggen dat bedrijven algemeen kiezen voor landen met lagere belastingpercentages. Deze bevinding gaat op voor vennootschapsbelastingpercentages, de hoeveelheid werkelijk betaalde belastingen en roerende voorheffing op dividenden.
Meer lezen

Aansprakelijkheid van de moeder voor kartelinbreuken van haar dochteronderneming

KU Leuven
2015
Simon
Vereecke
Europese monsterboetes tegen kartelinbreuken: onmenselijk of onvoldoende?Hoe vaak hoort men niet dat grote multinationals aan de hand van complexe juridische constructies hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen? Op deze problematiek denken de Europese mededingingsautoriteiten een antwoord te hebben gevonden bij de vaststelling van hun geldboetes. In plaats van te blijven vastklampen aan klassieke juridische obstakels, kiezen zij voor een meer realistische en economische aanpak bij de bestrijding van kartelinbreuken. Is hun controversiële kijk wel houdbaar?
Meer lezen

Reshoring bij bedrijven in de Benelux: Een onderzoek naar de rol van innovatie

KU Leuven
2014
Sarah
Buyse
“Alstublieft bedrijven, overweeg reshoring!”Zandhoven – Uit een onderzoek van een student Master Handelswetenschappen aan de KU Leuven blijkt dat reshoring met betrekking tot innovatie wel degelijk mogelijk is én dat het leidt tot succesverhalen in de Benelux. Daarnaast biedt reshoring een oplossing voor de maakindustrie, die de afgelopen jaren meer en meer verdwenen is als gevolg van offshoring.OFFSHORINGSteeds meer verandert het gedrag van bedrijven als gevolg van de toenemende globalisering in onze maatschappij. Daarom maken bedrijven vaak gebruik van offshoring als overlevingsstrategie.
Meer lezen