De rol van genen in een zeldzame huidziekte bij kinderen

KU Leuven
2019
Eline
Veryser
Mijn masterpaper gaat over het belang van genen in een specifieke huidziekte bij kinderen. Ik ging op zoek in de literatuur over hoe bepaalde genmutaties het verdere verloop van de ziekte kunnen voorspellen en hoe de behandeling meer specifiek kan aangepast worden.
Meer lezen

De nieuwe “Surf en Turf”: krabbenafval als groeistimulator van sla

Hogeschool West-Vlaanderen
2019
Rosita
Barneveld
Het effect van schaaldierafval en micro-organismen op de slateelt. Hoe het recycleren van een afvalstroom onze landbouw milieuvriendelijker kan maken en de rol van micro-organismen in dit proces.
Meer lezen

Mitochondrial DNA variants in early development and ART

Vrije Universiteit Brussel
2017
Joke
Mertens
  • Filippo
    Zambelli
Analyse van mitochondriale DNA varianten in kinderen geboren na ICSI en spontane verwekking.
Meer lezen

Yeast variation effect on proteins - Hoe verandert gist zijn eiwitten?

KU Leuven
2015
Lynn
Verbeke
Genetische veranderingen en hun effect op eiwit-interacties“Het is niet de sterkste, de slimste of de snelste, maar degene die zich het beste kan aanpassen aan veranderende omstandigheden (...) die overleeft.”Charles DarwinTwee personen hebben niet volledig hetzelfde genetisch materiaal. Dat geldt ook voor organismen van andere soorten. Dit verschil is nodig in een evolutionaire context, zodat we ons kunnen aanpassen aan veranderende levensomstandigheden zoals Darwin al duidelijk maakte. Ook zorgt deze variatie ervoor dat we uiterlijk verschillen, bv. in haarkleur of lengte.
Meer lezen

Design and Synthesis of Stapled Peptides for Enhanced DNA Binding and Cell Penetration

Universiteit Gent
2014
Dorien
Van Lysebetten
Een kleine stap richting gentherapie met DNA-bindende peptidenHet verstarren van peptiden, een methode waarbij de 3D-structuur van de molecule wordt vastgezet, gebruikt men al enkele jaren binnen de medicinale chemie om een betere binding aan eiwitten te verkrijgen en om het peptide te beschermen tegen enzymatische afbraak.
Meer lezen

Ontwikkeling van genome editing constructen voor de creatie van laminopathie modelcellijnen.

Universiteit Gent
2014
Joke
Robijns
Ontrafeling en genezing van vroegtijdige veroudering: genetisch gewijzigde cellenDe vroegtijdige verouderingsziekte HGPS (Hutchinson-Gilford Progeria Syndroom) of simpelweg progeria zorgt ervoor dat je lichaam acht keer sneller oud wordt dan normaal. De ziekte wordt veroorzaakt door een kleine verandering in het DNA, een mutatie. Waarom dit leidt tot vroegtijdige veroudering is nog grotendeels onduidelijk. Om dit beter te kunnen onderzoeken wordt de ziekte nagebootst in dieren en cellen. In deze masterproef werden genetische veranderingen aangebracht in cellen met zeer moderne technieken.
Meer lezen

Morfologische taxonomie en DNA barcoding van een geselecteerde groep nachtvlinders uit Afrika

Universiteit Antwerpen
2013
Johan
De Gruyter
Heeft ieder levend wezen een streepjescode?We weten nog steeds niet hoeveel plant- en diersoorten er precies bestaan op aarde, vooral omdat de identificatie ervan zeer moeilijk en specialistenwerk is. Een nieuwe, veelbelovende moleculaire techniek – DNA barcoding – gebruikt een kort stuk van het genetisch materiaal (de DNA barcode), om soorten te identificeren. Maar is DNA barcoding wel zo doeltreffend als men denkt?
Meer lezen

Functional Consequences of Variable Tandem Repeats within the Yeast Cyc8 Transcriptional Regulator

KU Leuven
2012
Steven
Boeynaems
Ons genoom op de vuilnisbeltElk levend wezen heeft zijn eigen blauwdruk, het genoom. Hierin staat alle nodige informatie om een cel te maken, namelijk de genen. Deze beschrijven hoe proteïnen gemaakt worden welke vervolgens hun functie in de cel vervullen. Echter tussen al deze vitale info zit veel non-sense. Maar liefst 80% van ons genoom bestaat uit DNA waarvan we niet weten wat het doet. We noemen het rommel- of junk DNA. Maar waarom is het er? Evolutie dicteert dat eigenschappen verdwijnen als ze niet bijdragen aan de overleving van het organisme.
Meer lezen

DNAQL Simulator

Universiteit Hasselt
2011
Tom
Desair
Tom DesairBewaar je databank in de diepvriesWe leven in een tijdperk waarin we een exponentiële groei van opgeslagen data kennen. De sterke uitbreiding van het internet is hierbij één van de hoofdrolspelers. Zo wordt er op YouTube per minuut meer dan 48 uur beeldmateriaal geüpload (1), krijgt de fotodienst Flickr er elke dag 5 miljoen foto’s bij en worden er elke dag 140 miljoen berichten op Twitter geplaatst (2). Maar ook de technologische vooruitgang en de digitalisatie van steeds meer (oude) documenten dragen bij aan deze data-explosie.
Meer lezen