Een eeuw aan financiële crisissen en de toestand in actuele financiële markten

Thomas More Hogeschool
2020
Cedric
Van Hoey
  • Cedric
    Van Hoey
Vergelijkende studie van beurscrashes doorheen de tijd met de huidige situatie van de financiële markten wereldwijd.
Meer lezen

Leaning Against the Wind When Inequality Matters: Financial Stability, Monetary Policy and Inequality

KU Leuven
2019
David
Van Dijcke
Mijn scriptie bestudeert de verbanden tussen monetair beleid, ongelijkheid en financiele crisissen, specifiek de crisis van 2008. Zo vind ik dat het voorbarig optrekken van de intrestvoet om een crisis te voorkomen, een beleid dat ook wel "leaning against the wind" wordt genoemd, zichzelf dreigt tegen te werken door de ongelijkheid te verhogen, en daarmee ook het risico op een crisis.
Meer lezen

DOES STRESS TESTING REDUCE BANK OPACITY? ZORGT DE BEKENDMAKING VAN DE RESULTATEN VAN DE EUROPESE STRESSTESTEN VOOR EEN ALGEMENE VERLAGING IN BANK OPACITY VAN 2010 TOT EN MET 2016?

Universiteit Gent
2018
Simon
Derdelinckx
  • Eva
    Malysse
Tijdens deze masterproef wordt een onderzoek gedaan naar bank opacity in de jaren 2010 tot 2016. Bank opacity of bank ondoorzichtigheid is een situatie waarin er asymmetrische informatie bestaat tussen insiders en outsiders van banken. Dit onderzoek wil nagaan of dankzij het ontstaan van stresstesten in Europa, het niveau van bank opacity is gedaald.
Meer lezen

WELKE DETERMINANTEN BEPALEN DE FLOWS VAN EUROPESE MUTUAL FUNDS?

Universiteit Gent
2018
Charlotte
Cappon
  • Cornelis
    Lara
Deze paper onderzoekt het voorkomen van de price-pressure, feedback-trader of information-response hypothese voor de mutual fund industrie in de Europese Unie voor de periode 2000-2018. Dit doen we voor de aandelen-, obligatie-, gemengde en geldmarktflow. We vinden gezamenlijk bewijs voor de feedback-trader en information-response theorie voor zowel de aandelen- als de obligatieflow. De gemengde flow vertoont enkel tekenen van de information-response hypothese, niet van de feedback-trader. De geldmarkflow ondersteunt noch de feedback, noch de information theorie. Tijdens de crisisperiode (2007-2008) zijn aanwijzingen gevonden voor de price-pressure hypothese, dit enkel voor de obligatie-, gemengde en geldmarktflow. Deze paper draagt op verschillende manieren bij aan de literatuur, eerst en vooral is het een onderzoek op de Europese markt, een markt waar nog niet veel literatuur over mutual fund flows te vinden is. Ten tweede complimenteren we de onderzoeken van Rakowski & Wang (2009), Jank (2012) en Kopsch & Song (2015). Ten slotte maken we gebruik van macro-economische variabelen die door de hierboven genoemde onderzoekers niet in rekening werden gebracht, zoals ECB-rente, EPU-index en het gebruik van meerdere rendementsindices (S&P 500, STOXX 50, STOXX 600, Duitse, Griekse & Amerikaanse overheidsbenchmark).
Meer lezen

ECB MONETARY POLICY AND DISTRIBUTION OF WEALTH

Universiteit Gent
2018
Bart
De Clercq
  • Elien
    Meuleman
Dit scriptieonderzoek gaat de impact na van monetaire schokken op het portfolio rendement van huishoudens alsook de gevolgen hiervan voor de verdeling van vermogen. Meer specifiek wordt het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) sinds de financieel-economisch crisis van 2008 onder de loep genomen.
Het econometrisch luik is gebaseerd op een combinatie van micro-data van de verschillende nationale banken van het Eurosysteem (HFCS) en financiële markten data.
Meer lezen

Invloed van de liquiditeit, leverage en grootte financiële instellingen op de CDS spread

KU Leuven
2015
Eliana
Bernaert
Nieuwe bankregels voldoen nietUit een onderzoek door de KU Leuven blijkt dat de nieuwe regels voor de bancaire sector niet voldoen. Deze regels, die zijn opgesteld na de financiële crisis moeten verhinderen dat een nieuwe crisis zich zou voordoen. Maar nu blijkt dat deze niet restrictief genoeg zijn en dat de financiële markt er weinig rekening mee houdt.De nieuwe regels werden opgesteld door het Basel comité en zijn al de derde set van regels die de risico’s in de financiële sector aan banden moeten leggen.
Meer lezen

The introduction of a financial transaction tax: Belgian, European and international initiatives.

Universiteit Gent
2014
Wouter
Van Der Veken
De financiële transactietaks: opgepast voor de detailsWist u dat, naar schatting, ongeveer 45-50% van het totale volume van de aandelenhandel op de grote Amerikaanse beurzen niet rechtstreeks voortvloeit uit menselijke beslissingen, maar uit beursorders geplaatst door ingewikkelde computerprogramma's? Hoewel de cijfers voor de Europese beurzen lager liggen, is de algoritmische handel of "flitshandel" er zeker niet afwezig. Tegelijk worden financiële markten steeds meer overspoeld door -voor de niet-ingewijden- onbegrijpelijke financiële instrumenten.
Meer lezen

De depositogarantie: zijn uw spaarcenten effectief beschermd?

Universiteit Antwerpen
2014
Steffi
Illegems
Blijven uw spaarcenten ook ‘gespaard’ bij faillissement van uw bank? Het Belgische depositogarantiestelsel.“BNP Paribas Fortis failliet”, zo kopt uw favoriete ochtendkrant. De wereldwijde financiële crisis sinds 2008 heeft bewezen dat een dergelijk scenario niet zo onrealistisch is als we wel zouden willen. Het faillissement van onder andere Lehman Brothers doet ook bij u vast wel een belletje rinkelen. Uw eerste reactie in een dergelijke situatie bestaat vermoedelijk uit paniek. Wat met uw zichtrekening bij deze bank? Meer zelfs, bent u uw zuurverdiende spaargeld kwijt?
Meer lezen

Wat zijn de oorzaken en wat is het gevolg van een publiek-naar-privaat transactie op de Belgische beurs?

Vrije Universiteit Brussel
2014
Chris
De Bontridder
De Europese, niet-Europese en Belgische aandelenmarkten hebben sterk onder druk gestaan door de financiële en economische crisissen van de afgelopen vijf jaar. Kort na het beursherstel en na de financiële crisis was een golf aan publiek-naar-privaat transacties waarneembaar. Een ‘delisting’ op de beurs vindt plaats wanneer er door de hoofdaandeelhouder een overname- of uitkoopbod geboden wordt op de publieke aandeelhouders.
Meer lezen

De economie van Griekenland

Universiteit Antwerpen
2014
Quentin
Stessels
  • Britt
    Depooter
  • Charlotte
    Van Aerde
Griekenland, gelegen in Zuid-Europa, heeft als hoofdstad Athene. Met een oppervlakte van 131.957 km² staat het land op de tiende plaats van grootste EU-landen. Griekenland telt 10.775.557 inwoners, waarvan de overtuigende meerderheid met 99% orthodox is. Oordelen of Griekenland al dan niet lid mag blijven van de EU, is niet aan de orde. Éen ding is zeker, de Griekse crisis heeft niet alleen effect op het land zelf maar ook op heel de EU.
Meer lezen