Inequality in scarcity: A quantitative study investigating unequal difficulties on the student housing market in Ghent

Universiteit Gent
2022
Sara-Lynn
Milis
Een kwantitatief onderzoek naar de moeilijkheden die internationale studenten ondervinden tijdens de zoektocht naar een kot in Gent.
Meer lezen

(On)beperkt (t)huis

Universiteit Hasselt
2020
Jill
Van Doninck
De scriptie '(On)beperkt (t)huis' bestudeert de aspecten die bijdragen tot het welbevinden van meerderjarigen met een licht verstandelijke beperking in kleinschalige woonvormen. De opkomst van kleinschalige woonvormen sluit aan bij de groeiende inclusie-gedachte én de veranderingen in de zorg. Dit resulteert in de creatie van een kleinschalige woonproject voor 8 meerderjarigen met een licht verstandelijke beperking waarin het thuisgevoel en welbevinden van de bewoners centraal staat.
Meer lezen

Alternatieve woonvormen voor niet-begeleide jongvolwassen vluchtelingen in Gent

Universiteit Gent
2018
Joke
Sonjeau
This study is an initial attempt to investigate how alternative housing can contribute to a better integration of Unaccompanied Young Adult Refugees (UYAR) in Ghent. It recognizes the vulnerability of the target group and tries to meet their social, cultural and practical needs. Respondents, both stakeholders and UYAR, took part in qualitative research by participation in in-depth interviews and focus discussion. The results show that UYAR suffer from socio-cultural isolation and experience difficulty establishing an inter-ethnic network. Furthermore, they experience obstacles in their search for a house. Discrimination, high rental prices and difficulties with domicile are some of the most common problems. This study claims that alternative housing such as cohousing between UYAR and native-born Belgian student s would both solve the housing problems and the social segregation of UYAR. It will stimulate positive integration by ‘social learning’ and benefits the native students as well in finding proper housing and experience a multicultural way of living. The results suggest that a similar model would be beneficial for all stakeholders, but hard to reach because of legal and budgetary restrictions. Therefore, profound research should be set up to investigate the possibilities to adapt the legal frame. Also, a detailed financial plan is required to discover the feasibility and to adapt the plan if necessary. These recommendations are reserved for experts.
Meer lezen

Klimaatfinanciering en gedwongen ontheemding: het recht op huisvesting in het gedrang

KU Leuven
2018
Melanie
Meyskens
Het onderzoek naar de mogelijke effecten van het financieren van het tegengaan van de verdere klimaatverandering, toegespitst op het recht op huisvesting en de mogelijkheid van gedwongen ontheemding
Meer lezen

City in the Making - FLM at the Frontline of the Housing Struggle in São Paulo

KU Leuven
2017
Ken
Vervaet
  • Matthias
    Lamberts
Aan de hand van een cartografische analyse van verschillende nederzettingen wordt onderzocht hoe sociale beweging FLM in São Paulo tracht te bouwen aan een meer inclusieve, sociale stad. Door te schakelen tussen verschillende schalen, ontstaat een dialoog tussen het individuele en de snel ontwikkelende stedelijk context. Een ontwerpoefening vat tot slot verschillende lessen en paradoxen samen en stelt de vraag naar de mogelijke bijdrage van de architect-urbanist.
Meer lezen

Energierenovatie in Nederland en Vlaanderen

Universiteit Hasselt
2015
Mariska
Hobo
Energierenovatie in Nederland en VlaanderenEnergetisch renoveren is een onderwerp dat momenteel veel aandacht krijgt en centraal staat in deze thesis. Uit het literatuuronderzoek wordt duidelijk waarom energetisch renoveren belangrijk is, wat de voordelen zijn, welke onderdelen moeten gerenoveerd worden en op welke manier deze aangepakt kunnen worden. Vervolgens worden in de literatuurstudie enkele uitgevoerde groot- en kleinschalige energierenovatieprojecten besproken om de methodes die gebruikt worden te analyseren.
Meer lezen

Active ageing : op pensioen en ... terug op kot

Arteveldehogeschool Gent
2015
Marijke
Van de Velde
OP PENSIOEN EN … TERUG OP KOTCollectief wonen van ouderen in eigen dorp‘Op kot’ zegt u?Hoe zou ú het vinden om op uw oude dag te kunnen blijven wonen in uw vertrouwde dorp? Stel dat u er samenwoont met enkele leeftijdsgenoten, op uw eigen flat in een gerenoveerd pand. De sfeer is er huiselijk, uw flat is comfortabel en aangepast aan uw noden. Eten doet u op vaste tijdstippen, samen met de andere bewoners. Het menu voor de volgende week bepaalt u op een wekelijks overlegmoment. Daarnaast kiest u zelf hoe u uw dag invult. Wanneer u zin heeft in een praatje, kan u bij elkaar op bezoek.
Meer lezen

Collectief wonen in Vlaanderen en Brussel

KU Leuven
2015
Ruben
Hoet
Collectief wonen in Vlaanderen en BrusselCollectief wonen is niet populair in België. In 2012 liet onze minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters zich nog ontvallen dat hij cohousing een goede vorm van verdichting vindt, “Maar er specifieke zones voor bepalen, zou de vrije keuze beknotten.”Deze uitspraak duidt op twee heersende tendensen.Ten eerste geeft de overheid vooralsnog niet veel blijk van interesse als het over collectief wonen gaat.
Meer lezen

A case for Land Value Tax in Tasmania: Transitional Community Land Trust towards affordable housing

Universiteit Antwerpen
2015
Emmanuel
Gruzman
Landwaarde taks voor betaalbaar wonenDe masterthesis ‘A case for Land Value Tax in Tasmania’ behandelt het onderwerp betaalbaar wonen en werd geschreven tijdens een uitwisselingsprogramma aan de University of Tasmania in Australië. De thesis kreeg veel interesse in Tasmanië, en werd daarom gepresenteerd aan de Minister voor Wonen van Tasmanië, Hon Jacquie Petrusma MP, de Schaduwminister voor Wonen, Rebecca White MP, en aan de directeur van Housing Tasmania, Peter White.
Meer lezen

Generatie-Verkaveling

Hogeschool West-Vlaanderen
2015
Laurens
Deprez
Deze bacholorproef zoekt een oplossing om op een andere flexibelere manier een verkaveling in te delen. Hierbij verstaan we onder “flexibel” dat alle woonvormen van de verschillende generaties met de verschillende gezinssituaties hier kunnen huisvesten.  Hierbij wordt rekening gehouden met de nodige oppervlakte volgens de verschillende situaties. Zo zal een woongelegenheid van een alleenstaande een andere oppervlakte hebben dan een woongelegenheid van een groot gezin. Ook heeft zorgwonen een plaats gekregen in dit onderzoek. Er wordt daarbij gestreefd naar een groene veilige omgeving.
Meer lezen