Verzekeringsfraude een maatschappelijk probleem

VIVES Hogeschool
2019
Louis
Vergauwe
Verzekeringsfraude komt dagelijks voor. Vanaf het begin, toen ik mijn onderwerp moest kiezen, was ik geïnteresseerd in dit fenomeen. Het leek me een interessant thema. Fraude gebeurt vaker en vaker en kan op verschillende manieren gepleegd worden. In de verzekeringswereld proberen vele verzekerden hun verzekeraar op te lichten. Dit vaak door strafrechtelijke feiten te plegen. Zo ben ik op zoek gegaan naar relevante informatie m.b.t. dit interessant onderwerp.

Verzekeringsfraude is een heel ruim begrip, fraude kan namelijk op verschillende manieren en momenten gepleegd worden. Het solidariteitsprincipe is een heel belangrijke drijfveer voor de verzekeraars om fraude te bestrijden.
Het is heel belangrijk om deze momenten juist te onderscheiden van elkaar. Hebben we fraude bij het omschrijven van het risico, de onderschrijving van het risico of bij het betalen van de premie? In deze beginfases van de verzekeringsonderschrijving is de juiste omschrijving van het risico erg belangrijk. Wanneer dit niet gebeurt, kan de verzekeringsnemer gemakkelijk fraude plegen. Verzekeringsnemers zijn eraan gehouden te handelen als een goede huisvader, dit houdt in dat ze schade beperken en voorkomen. Het risico moet altijd gemeld worden.
Meer lezen

The Capital Structure of European Insurers: Are the Trade-o and Pecking Order Theory Relevant?

KU Leuven
2014
Sam
Schruers
  • Benoit
    Madoe
Verzekeringsmaatschappijen spelen een cruciale rol in het functioneren van een economie. Om dit succesvol te doen is het essentieel dat hun klanten erop kunnen vertrouwen dat, indien er zich een schadegeval voordoet, de beloofde schadevergoeding kan uitbetaald worden. De grootte van de kapitaalbuffer van een verzekeraar staat hierbij centraal: hoe meer kapitaal, hoe kleiner de kans dat een verzekeraar zijn beloftes niet zal kunnen nakomen. Eén van de belangrijkste beslissingen die het management van een verzekeringsmaatschappij moet maken betreft dus de hoeveelheid kapitaal.
Meer lezen

Onderzoek bij jongeren naar hun kennis van verzekeringen

Hogeschool Gent
2014
Lynn
Moerenhout
Laatstejaarsstudenten in verschillende middelbare scholen staan binnenkort voor een belangrijke keuze: gaan ze verder studeren of trekken ze het werkveld in? Hoe dan ook, deze jongvolwassenen zullen vroeg of laat in contact komen met verzekeringen. Zo zijn er enkele verplichte verzekeringen en zijn er verder nog andere verzekeringen die onontbeerlijk zijn. Daarom stelde ik mij de vraag: weten jongeren wel welke verzekeringen zij binnenkort verplicht gaan moeten afsluiten? Weten jongeren wel hoe ze dat moeten doen?
Meer lezen