Reinforced Concrete

Thomas More Hogeschool
2023
Claudia
Mihali
A circular collection of recycled pieces of reinforced concrete from demolition sites, meticulously opened with jackhammers until the steel reinforcement bars are exposed. As much concrete as feasible is then peeled away to reduce weight, after-which the steel reinforcement bars were folded and shaped into low seating furniture. The height of the seats is determined by the length of the given piece of reinforced concrete. There is an option to make it higher by welding additional pieces of rebar to the ends.
Reinforced concrete is widely used today, but I always try to think a step further, what happens next? Where is it going and what is being done with it. After its life cycle, the steel reinforcement bars are removed from the concrete and the concrete is crushed. Very labour-intensive, that's why I'm taking up the challenge as a pioneer to reuse it in its original form and not add anything, just remove material where it is needed.
Photos: Katoo Peeters
Meer lezen

De Heropleving van de Stad Lier

Universiteit Hasselt
2022
Dorien
Everaerts
Deze studie focust zich op de problematiek van de stad Lier en de uiteindelijke heropleving hiervan. Hier wordt vooral gekeken naar de detailhandel aangezien dit een cruciaal element is in een stad, waarmee niet enkel Lier met problemen heeft te kampen.
Meer lezen

De lijm tussen de Kanaalkom en het historisch stadscentrum van Hasselt. De herbestemming van de gelatinefabriek als verbinding.

Universiteit Hasselt
2022
Melissa
Swager
De gelatinefabriek - bestempeld als erfgoed - gelegen aan de Kanaalkom in Hasselt staat al een lange tijd leeg. Rondom de gelatinefabriek zijn er veel nieuwbouwprojecten gerealiseerd. Deze scriptie onderzoekt het contrast tussen deze nieuwbouwprojecten en de bestaande buurt. Daarnaast worden de behoeftes en de noden van de stad Hasselt onderzocht zodat de gelatinefabriek als lijm kan fungeren tussen de Kanaalkom en het historisch stadscentrum van Hasselt.
Meer lezen

Hoe kan de winkelervaring van ouderen verbeterd worden?

Universiteit Hasselt
2021
Eva
Severens
Aan de hand van literatuur, interviews en case-studies wordt er in deze scriptie onderzoek gedaan naar de problemen die optreden in de winkelervaring van ouderen binnen de kledingsector. In een nieuw ontwerp voor de Belgische winkelketen e5 worden oplossingen en verbeteringen concreet getoond.
Meer lezen

De vlucht naar een veilig(e) (t)huis: Op zoek naar de Balans tussen Veiligheid en Vrijheid in het vluchthuis

KU Leuven
2020
Camille
Vanden Avenne
. Deze masterproef onderzoekt hoe interieurarchitectuur kan bijdragen in het creëren van een veilig, maar ook ontvankelijk vluchthuis voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Het onderzoekend ontwerp focust op vier hoofdthema’s die de ontwerpopportuniteiten tonen het vluchthuis. Aan de hand van deze vier hoofdthema’s werd gekeken hoe het vluchthuis een tijdelijke thuis kan zijn met een balans tussen veiligheid en vrijheid, binnen in de context van de Belgacomtoren te Gent.
Meer lezen

Impact van creativiteit op de gemoedstoestand van de mens.

Universiteit Hasselt
2020
Arno
Verhulst
Het doel van deze thesis was een algemeen beeld te scheppen over het belang van creativiteit binnen de psychische gezondheidszorg. Een literatuurstudie en veel gesprekken met allerhande mensen met veel kennis binnen hun vakgebied, vormen de basis voor mijn thesis.
Meer lezen

Het kantoorinterieur volgens architect Léon Stynen

KU Leuven
2019
Anoek
Beckers
Deze masterproef belicht hoe de Belgische architect Léon Stynen mee vormgaf aan niet alleen de architecturale verschijning van het kantoorgebouw, maar ook aan de nieuwe werkplekken die hierin werden ingericht.
Meer lezen

Geborgenheid, een nieuwe kans voor de citadel van Diest

Universiteit Hasselt
2019
Babs
Jambé
Een zoektocht naar geborgenheid op plekken waar het onmogelijk lijkt voor het uitwerken van een herbestemmingsproject.
Meer lezen

Doodnormaal

LUCA School of Arts
2018
Anouk
Beselaere
Naar aanleiding van een persoonlijke ervaring is een architecturale kritiek ontstaan op de huidige palliatieve ziekenhuiskamer.

“Hoe kan het interieur in de palliatieve zorg eraan bijdragen dat de situatie voor de patiënt, de familie (en het zorgteam), draaglijk kan worden?”

Draaglijker in de zin van, de situatie verlichtend maken voor de betrokken partijen. De mentale pijn die op zo’n moment aanwezig is verzachten.
Meer lezen

EEN LAATSTE PLEK: HET EINDE VAN EEN REIS Herbestemming Frans Klooster van Sittard tot een palliatief centrum in combinatie met een muziekschool

Universiteit Hasselt
2015
Sharon
Wouters
EEN LAATSTE PLEK: HET EINDE VAN EEN REISHerbestemming Frans Klooster van Sittard tot een palliatief centrum in combinatie met een muziekschoolDe dood. Misschien een luguber woord, maar iedereen zal er ooit mee te maken krijgen. Men hoopt natuurlijk dat dit moment voor zichzelf er nog lang niet zal aankomen, totdat de dood er soms toch opeens sneller is dan men gehoopt had. Hoe wil men dan zijn laatste dagen doorbrengen? Maar misschien de belangrijkste vraag van alles is, waar wil men die laatste dagen doorbrengen en uiteindelijk sterven?
Meer lezen