Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

'De mondhygiënist: Een nieuwe (tot nu toe onbekende) essentiële zorgverlener binnen het interdisciplinair team bij personen met multiple sclerose'

Louise Fouyn Emma Pareng
Inclusie van de mondhygiënist in het interdisciplinair team bij personen met multiple sclerose. Effecten van deze aandoening op de (mond)gezondheid van de personen en hoe de mondhygiënist hierop kan inspelen.

Onderzoek naar bepalende factoren van kennis over de relatie tussen mondgezondheid en diabetes bij diabetes educatoren uit de Universitaire Ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel

Nabela Tijari
De focus van het onderzoek lag op de diabetes educatoren uit Universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel. In hoeverre konden deze het verband leggen tussen mondgezondheid en diabetes en welke factoren bepaalden die kennis?

Relatie tussen geglycosyleerd hemoglobine en parodontitis

Maxime Van Looveren
De bidirectionele relatie tussen diabetes type 2 en parodontitis.
Beide aandoeningen komen zeer frequent voor in de samenleving en beïnvloeden elkaar.
Tijdige diagnose en behandeling kan levens redden!

De invloed van voeding op parodontale gezondheid. Vitamine C, andere antioxidanten en vetzuren.

Nele Van Houdt
Over flosdraad en vitamientjes…De dag van vandaag worden we langs alle kanten bestookt met adviezen over gezonde voeding. Jonge mensen denken dan vaak aan de slanke lijn, oudere mensen eventueel aan hun hoge cholesterol. Wat de meesten niet weten, is dat gezonde eetgewoonten ook voor de tanden zeer belangrijk zijn. Hierbij gaat het niet enkel over het laten van zoete en zure tussendoortjes om gaatjes te voorkomen. Ook de kwaliteit van de fundamenten van de tanden, namelijk het tandvlees en het kaakbot, kan beïnvloed worden door voedingsmiddelen. Of toch niet?

FORMULATION AND CHARACTERIZATION OF LIQUID CRYSTAL PLATFORMS FOR THE TREATMENT OF PERIODONTAL DISEASE

Kaat De Clercq
Voorgoed verlost van recidiverende tandvleesontstekingen            Een tandvleesontsteking lijkt een banaal probleem. Op lange termijn kan het onbehandeld echter leiden tot toegenomen tandmobiliteit en tanduitval. Verschillende geneesmiddelformulaties werden reeds ontwikkeld met tot doel het bestrijden van deze steeds terugkomende inflammatie. Vele bleken niet succesvol te zijn omwille van de technisch complexe aard waaraan de formulaties dienen te voldoen. Een nieuwe geneesmiddel vrijstellingstechniek, liquid crystals, kan de oplossing bieden.