Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

The influence of the vestibular system on postural instability in patients with Parkinson's disease

Karen Adriaenssens
Deze masterproef bespreekt in welke mate het evenwichts- of vestibulair systeem is aangetast bij personen met de ziekte van Parkinson. Tien parkinsonpatiënten en tien gezonde controlepersonen ondergingen een vestibulair testprotocol. Na vergelijking van de testresultaten bleken de parkinsonpatiënten slechter te scoren dan de controlepersonen.

Toepassing van bewegingssensoren in de topsport: een kwaliteitsanalyse van de VERT

Neil Oerlemans
In de scriptie “toepassing van bewegingssensoren in de topsport: een kwaliteitsanalyse van de VERT” wordt getracht de werking en toepassing van de VERT in de topsport te achterhalen. De VERT is een bewegingssensor die in staat is om variabelen te meten tijdens een training of wedstrijd. Dit geeft de mogelijkheid om data te meten die nauwkeuriger de inspanningen van een atleet analyseren.

Vooreerst wordt in een literatuurstudie de mogelijk meetdata weergegeven. Hierbij wordt op één soort data gefocust: de spronghoogte. Eens de focus bepaald is, worden enkele mogelijkheden gegeven om de spronghoogte te meten om uiteindelijk tot het onderwerp van deze scriptie te komen: de VERT. Om de meetdata beter te kunnen interpreteren moet men eerst de werking van de sensor begrijpen. Hierna wordt een kwaliteitsanalyse uitgevoerd om te kijken hoe betrouwbaar deze sensor is en om een verklaring te zoeken voor eventuele uitschieters. Om de scriptie af te ronden wordt uitgelegd hoe de VERT kan gebruikt worden om prestaties in volleybal te verbeteren.

De kwaliteitsanalyse toonde aan dat de VERT een betrouwbare manier is om prestaties tijdens een training of wedstrijd te meten. Deze sensor maakt gebruik van de flight time om de spronghoogte te berekenen. Met de flight time wordt de tijd bedoeld waarbij een atleet zich in de zweeffase bevindt. De kwaliteitsanalyse bevestigde dat de gemeten spronghoogte iets hoger wordt ingeschat dan de werkelijke spronghoogte en dat deze gemanipuleerd kan worden in functie van de houding van de benen bij de landing (benen al dan niet intrekken).

The influence of different types of footwear during sport activities on ankle stability

Jente Wagemans
Verstuikingen van de enkel zijn een frequent voorkomend probleem in de sport. In ernstige, terugkerende en/of slecht gerevalideerde gevallen leidt dit tot enkelinstabiliteit. Om een bijdrage te leveren in de preventie en behandeling van enkelstabiliteit, hebben we in deze studie de invloed van verschillende types schoeisel tijdens sportactiviteiten op enkelstabiliteit onderzocht.

Optimalisatie van parameters die invloed hebben op de elektrostatische eigenschappen van vloerbedekking bij een geautomatiseerde loopproef ISO-6356.

Isaura Nys
Het bepalen van elektrostatische eigenschappen van vloerbedekking. Door gebruik te maken van de ISO norm , kunnen de elektrische eigenschappen van vloerbedekkingen uitgetest worden, namelijk de statische elektriciteit van een vloerbedekking.
De proeven worden nog steeds uitgevoerd volgens de huidige proefmethode, met een persoon. Doordat deze proefmethode verschillende nadelen heeft en een doorslaggevende invloed uitwerkt op het eindresultaat, werd er een nieuw meetsysteem ontworpen. Dit systeem werd ontworpen door studenten van Elektromechanica uit de Hogeschool te Kortrijk. Dit systeem zorgt ervoor dat de mens geëlimineerd wordt als parameter, en werd mogelijk gemaakt door de menselijke uitvoeringen te vervangen door mechanische en elektronische componenten.
De essentie van dit meetsysteem is om een consistente, reproduceerbare metingen te kunnen uitvoeren.

Lopen op een zachte ondergrond, de harde waarheid: een biomechanisch onderzoek

Jeroen Aeles
Ieder die al eens langs de universitaire sportinfrastructuur te Leuven wandelt, kan niet anders dan er de vele recreatieve en professionele lopers opmerken. Niet alleen wordt er veelvuldig gebruikt gemaakt van de klassieke atletiekpiste. Ook de recenter aangelegde Finse piste en grasvelden worden belopen. Ondanks het feit dat lopen altijd populair is geweest, heeft de sport de laatste jaren een enorme boost gekend. Zij het om de fitheid te verbeteren, gewicht te verliezen of puur als ontspanning en verlichting van de mentale geest, meer en meer mensen trekken regelmatig de loopschoenen aan.

Thuis en school waren immers anders dan de weg erheen... De beleving van de weg van en naar school in de jaren 1950 in Bellegem.

Mélanie Surmont
Thuis en school waren immers anders dan de weg erheen…
Mélanie Surmont
 
Het idee om een onderzoek te doen naar de beleving van de weg van en naar school, ontstond vanuit mijn persoonlijke interesse voor schemerzones, de stukjes Niemandsland tussen 2 werelden in. Werelden waarin de grenzen vaak veel duidelijker zijn, de regels veel uitgesprokener aanwezig zijn. Eén van deze schemerzones is het traject tussen thuis en school.