Topologie optimalisatie als ontwerptool voor bouwkundige toepassingen

Universiteit Gent
2015
Gieljan
Vantyghem
  • Gieljan
    Vantyghem
Weg met ontwerpers en ingenieurs!?Wiskundige algoritmen berekenen zelf de optimale structuurEr was eens een tijd waar architecten en ingenieurs weken en maanden bezig waren met het structurele ontwerp van een woning, een brugconstructie, een torengebouw… Die tijd is voorbij! Of toch niet helemaal?
Meer lezen

Ontwikkelen van een schaalbaar en modulair PaaS voor Big Data oplossingen

Universiteit Gent
2015
Merlijn
Sebrechts
Big Data: los het op met LegoblokkenEr komt een tsunami van digitale informatie op ons af, en we zijn er niet op voorbereid. 90% van alle digitale data in de wereld is in de voorbije twee jaar gecreëerd. 80% van de data is ongestructureerd, wat wil zeggen dat ze niet eenvoudig begrijpbaar is voor computers. Big Data is een redelijk nieuw onderzoeksdomein dat probeert waardevolle informatie te halen uit die data. De relevantie van dit onderzoeksdomein kan niet groter zijn.
Meer lezen

Ontwikkeling van een QRM-game

KU Leuven
2015
Peter-Jan
Geltmeyer
Het QRM-game leert CEO’s dat ze tot 90% meer tijd hebben!Beeld u in, u bent CEO van een productiebedrijf dat brandweerwagens produceert. Uw onderneming gaat steeds op zoek naar betere, goedkopere en snellere manieren om klanten te bedienen. Onlangs hoorde u over QRM: een veelbelovende productiestrategie die ervoor zorgt dat brandweerauto’s tot 90% sneller van de band rollen met een kostenreductie tot 30%. Klinkt mooi, dus besluit u enkele managers naar een expertisecentrum te sturen voor een QRM-game. Maar wat is een QRM-game?
Meer lezen

Humanoid robot for sign language

Universiteit Antwerpen
2015
Guy Fierens,
Stijn Huys & Jasper Slaets
  • Stijn
    Huys
  • Jasper
    Slaets
Gebarentolk in je rugzakSinds 1 september 2015 werken de Vlaamse scholen volgens het M-decreet. Dit decreet biedt kinderen met een beperking de kans om zo veel mogelijk deel te nemen aan het gewone onderwijs. Laptops, rekenmachines of langere toetstijden zijn voorbeelden van mogelijke middelen die kinderen met een beperking kunnen helpen om zo het standaardniveau na te streven. Zo kunnen kinderen met lichte verstandelijke beperkingen en ernstige leerstoornissen een plaats vinden in het gewone onderwijs.
Meer lezen

DBD discharge treatment of chlorinated hydrocarbons

Universiteit Gent
2015
Dries
Davister
De toekomst van waterzuivering: plasmaontlading!Conventionele waterzuiveringsinstallaties zijn zelden uitgerust voor de verwijdering van micropolluenten. Als het gaat over micropolluenten, wordt er vaak gedacht aan de vervrouwelijking van het aquatisch leven door restanten van bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Er zijn echter een tal van andere oorzaken waardoor micropolluenten in het afvalwater terecht komen. Denk maar aan pesticiden, oppervlakte-actieve stoffen en afvalstromen van de industrie.
Meer lezen

sensorgebaseerde monitoring van de brandontwikkeling

Universiteit Gent
2015
Florian
Vandecasteele
Sensorgebaseerde monitoring van de brandontwikkelingDe doelstelling van deze masterproef was het onderzoek en de ontwikkeling van een sensorgebaseerd geografisch informatiesysteem voor multimodale brandanalyse. De voorgestelde methodologie combineert sensor data en geografische informatie voor de generatie van tijdruimtelijke heatmaps. Deze actuele weergaves van de brandverspreiding zijn een nuttige tool voor de brandweer die kan ingezet worden om interventies op te volgen en te sturen.
Meer lezen

Studie naar de toepasbaarheid van herstelmortels en scheurinjectiesystemen in de wegenbouw

KU Leuven
2015
Jens
Breynaert
  • Michaël
    Godaert
Samenvatting masterproef “Studie naar de toepasbaarheid van herstelmortels en scheurinjectiesystemen in de wegenbouw”Om een herstelling duurzaam te kunnen uitvoeren, is een goede materiaalkeuze cruciaal. Een voorstudie die de schadeoorzaak aan het licht brengt dient uitgevoerd te worden. Een duurzame herstelling is het resultaat van een grondige analyse van de schade, de keuze van het juiste product, aangepast aan de situatie en een goede uitvoering.De masterproef gaat in op de verschillende schadegevallen die kunnen optreden bij platenbeton.
Meer lezen

Indoor rangingsysteem op FPGA gebaseerd op Time Difference of Arrival en Code Division Multiple Access met ultrasone transducers als basis voor een indoor lokalisatiesysteem

Vrije Universiteit Brussel
2015
David
Van Bavegem
Waar GPS stopt, begint indoor positiebepaling!Een GPS of Global Positioning System voorziet zijn gebruikers van positie, navigatie en tijdsynchronisatie. Bij de indoor variant wordt net zoals bij GPS getracht om de positie te bepalen van voorwerpen of mensen, maar dan in gebouwen. Indoor positiebepaling kent vele toepassingen. Denk maar aan een interactief museumbezoek waarbij positie-afhankelijke informatie gegeven wordt over de museumstukken. Een ander voorbeeld is navigatie doorheen een luchthaven of een grote parkeergarage.
Meer lezen

Een monitoring raamwerk voor een soft-sensor

KU Leuven
2015
Seppe
Duwé
Een monitoring raamwerk voor een soft-sensorWanneer een productiebedrijf beschikt over een aanzienlijk aantal sensoren, waarvan enkele fysieke sensoren in het productieproces (soms) onbetrouwbaar, duur of tijdrovend zijn, kan er gebruik gemaakt worden van soft-sensors. Deze zijn ook bekend als surrogate, proxy of virtuele sensoren.
Meer lezen

HAALBAARHEIDSSTUDIE NAAR DIRECTE DIEPE GEOTHERMIE IN DE VLAAMSE KEMPEN

KU Leuven
2014
Yanick
Van Hoeymissen
  • Louis
    Ghesquiere
DIRECTE DIEPE GEOTHERMIEWij zijn Yanick Van Hoeymissen en Louis Ghesquiere, 2 masterstudenten industriële wetenschappen elektromechanica aan de KU Leuven campus Groep T. Onze masterproef is een haalbaarheidsstudie voor een warmtenet met K30-lage-energiewoningen als verbruiker en een directe diepe geothermische boring als bron in de Vlaamse Kempen.Bij directe diepe geothermie wordt er warm water uit de bodem van de aarde ontgonnen. Directe diepe geothermie verschilt van indirecte ondiepe geothermie omdat er dieper dan 500 meter geboord wordt en er geen gebruik wordt gemaakt van een warmtepomp.
Meer lezen