Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

De impact van het humane gastro-intestinale metabolisme op darmziekten in relatie tot de voeding

Lieselotte Van Bockstal
Voeding als medicijn tegen darmziekten?De laatste twintig jaar is wereldwijd het aantal patiënten met inflammatoire darmziekten (‘inflammatory bowel disease’, IBD) drastisch gestegen. Vooral in de westerse landen vindt dit fenomeen plaats. De stijging van IBD-patiënten in de welvarende landen wordt voornamelijk geassocieerd met het westerse voedingspatroon.

Immunomodulatory role for the pili of Lactobacillus rhamnosus GG: possible applications towards asthma and allergies

Ilke De Boeck
De rol van probiotica in allergieën.Ilke De BoeckLopende neus, jeukende ogen, niezen, … symptomen die bij velen gekend in de oren klinken. Vandaag de dag lijden immers steeds meer mensen aan allergieën. Studies naar mogelijke oorzaken van deze trend hebben aan het licht gebracht dat een verminderd contact met goedaardige bacteriën hiertoe zou kunnen bijgedragen. Onderzoek naar deze gunstige bacteriën en mogelijke manieren om hen te exploiteren in de behandeling van allergieën is dan ook een hot topic voor onderzoekers in de huidige samenleving.

Genotypische en fenotypische karakterisatie van bacteriën geïsoleerd uit een 2,4-DNT verontreinigde bodem

Sofie Thijs
 
Duurzame sanering van bodems vervuild met explosieven
 
Bacteriën ontwapenen de bodem
 
 
België kent door zijn oorlogsverleden, de explosievenindustrie en de huidige militaire activiteiten op oefen- en schietterreinen, ernstig vervuilde bodems. Het gaat onder meer over vervuiling door hoog energetische springstoffen zoals Trinitrotoleen (TNT), Royal Demolition Explosive (RDX) en drijfgassen zoals Dinitrotolueen (DNT).

Functionele voeding: stand van zaken en ethische implicaties

Bart Wolput
GEZONDHEIDSBEVORDERENDE VOEDING EN DE WERELD VAN DE PSEUDOWETENSCHAP
Onderzoek naar gezondheidsbevorderende voeding gebeurt zeer vaak vanuit een productgedreven wetenschap. Je zoekt voor een product een passend probleem, waarna allerhande gezondheidsbeweringen de consument doet dromen van het eeuwige gezonde leven.
Wat last van hart- en vaatziekten? Reduceer het risico met het nieuwste cholesterolverlagende levensmiddel. Vaak ziek en lage weerstand? Neem een voorraad aan micro-organismen tot u en je zal niet snel meer ziek worden.