De impact van het coronavirus op de werking van het AZ Sint Jozef Malle

AP Hogeschool Antwerpen
2020
Katrien
Joris
Deze scriptie gaat over de impact van het coronavirus op de werking en het personeel van het AZ Sint Jozef Malle tijdens de eerste golf van de coronacrisis, van eind januari tot en met 26 mei 2020.
Meer lezen

Er zit muziek in ons werk ! Muziekwerkers in de Ouderenzorg als draagvlak voor een re-actieve levenskwaliteit. Opleiding & wederzijdse ondersteuning binnen een werkgroep Muziek In Zorg.

Hogeschool Gent
2018
Peter
Colpaert
Muziekwerkers in de Ouderenzorg als draagvlak voor een re-actieve levenskwaliteit. Een innovatieve opleiding & wederzijdse ondersteuning binnen een werkgroep Muziek In Zorg. Positieve opwaartse spiralen creëren in de ouderenzorg van vandaag en morgen.
Meer lezen

Raamwerk voor de evaluatie van locaties voor een duurzaam strafuitvoeringsproject

Universiteit Gent
2016
Sarah
Holbrouck
Vzw De Huizen streeft naar een kleinschalige, maatschappelijk geïntegreerde en gedifferentieerde strafuitvoering met een focus op re-integratie. Gevangenissen worden daarbij vervangen door kleinschalige detentiehuizen. In deze masterproef wordt een raamwerk opgesteld om de vele locaties die hiervoor nodig zijn te evalueren.
Meer lezen

"Aandacht voor intercultureel leren in de personenzorg: stage- en opleidingservaringen in het beroepsonderwijs"

Vrije Universiteit Brussel
2014
Hannah
Boakye
Waar cultuur en zorg samenkomenAl gehoord dat het in vele culturen of religies belangrijk is om met je rechterhand te eten en dingen aan te geven? Ooit in een cultureel conflict beland of in een situatie waar jij anders dacht en handelde dan de persoon met een andere etnische-culturele achtergrond dan de jouwe? Wist je hoe je om moest omgaan met die situatie of was dat eerder moeilijk? Door de groeiende diversiteit in de samenleving zijn er dagelijks veel mensen die in contact komen of werken met mensen met een andere etnische-culturele achtergrond dan die van henzelf.
Meer lezen

De betekenis van een psychiatrisch verpleegkundige voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid

Universiteit Gent
2014
Shalini
Matthys
Wat kunnen psychiatrisch verpleegkundigen leren van mensen met een psychose?Het hier gerapporteerd onderzoek laat mensen met een langdurig traject van psychotische kwetsbaarheid, opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis aan het woord. Hen werd gevraagd wat ze van de verpleegkundigen die voor hen zorg bieden, verwachten? Het gaat om een kwetsbare groep waarvan hun mogelijkheden door de patiënten en door de verpleegkundigen vaak onderschat worden. De meeste patiënten kwamen aanvankelijk stil en onzeker over.
Meer lezen

Recurrence patterns following multimodality treatment of esophageal carcinoma.

Universiteit Gent
2014
Hendrik
Thoen
  • Wim
    Ceelen
  • Tom
    Boterberg
  • Piet
    Pattyn
Waar schiet de behandeling van lokaal gevorderde slokdarmkanker tekort?1. Slokdarmkanker: een ‘silent killer’Slokdarmkanker heeft een uitgesproken dodelijk karakter. Minder dan 1 op 4 gediagnosticeerde patiënten is nog in leven na vijf jaar. Dit is grotendeels te wijten aan het laattijdig optreden van symptomen. Wanneer de patiënt bijvoorbeeld slikproblemen krijgt, is de kanker meestal reeds ver gevorderd of uitgezaaid naar andere organen. De kans op genezing is dan quasi nihil. Zelfs van de patiënten met lokaal gevorderde kanker hervalt 65% binnen vijf jaar na behandeling.
Meer lezen

Jongeren en rouwen - ondersteuning vanuit een politiecontext

Karel De Grote Hogeschool
2014
Liesbeth
Nauwelaerts
Het startpunt van mijn scriptie bestond uit de vaststelling van een hiaat tussen theorie en praktijk op mijn stageplaats. Ondanks de overvloed aan theorie bleek het in praktijk moeilijk tot heel moeilijk om slecht nieuws te melden aan minderjarigen. Zo kwam ik tot de onderzoeksvraag “Hoe kan je kinderen en jongeren tot 18 jaar oud ondersteunen bij het verwerken van een rouwproces vanuit een politiecontext?”.
Meer lezen

Zorg voor Nazorg

Universiteit Antwerpen
2014
Patrisia
van Holewinckel
Persbericht 21/05/2014“Het huidige zorgaanbod voor Vlaamse adoptieouders en -kinderen schiet tekort.”Uit het onderzoek van Patrisia Van Holewinckel, student Opleidings- en onderwijswetenschappen van de Universiteit Antwerpen, blijkt dat de meerderheid van de Vlaamse adoptieouders vindt dat leerkrachten in het basisonderwijs onvoldoende vertrouwd zijn met adoptie, en dat ze bijgevolg ook onvoldoende kunnen inspelen op de specifieke behoeften van hun kinderen. Of, zoals een ouder het stelde: “Adoptiekinderen hebben niet alleen een fysieke en cognitieve achterstand.
Meer lezen