Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Draaistoel voor DV- en DL-motorblokken

Odisee
2023
Lars
Wollaert
In deze scriptie wordt het ontwerp van een draaistoel met een draagcapaciteit van 60.000 kg voor de montage van DV- en DL-motoren van a tot z besproken. Het rapport bevat een gedetailleerde studie, alle berekeningen, de ontwerpkeuzes en de veiligheidsmaatregelen. Het ontwerp resulteert in verbeterde efficiëntie en productiviteit bij de krukasassemblage.
Meer lezen

Bachelor's thesis big bag station - pneumatic transport installation

AP Hogeschool Antwerpen
2021
Jorden
Van Bakel
Een thesis over het ontwerpen en programmeren van een pneumatische transport installatie.
Meer lezen

Chemische veiligheid in middelbaar onderwijs: ondersteunende tools voor de chemieleerkracht

Universiteit Antwerpen
2019
Nick
De Wolf
De ontwikkeling van hulpmiddelen die voorkomen dat leerlingen in het secundair onderwijs in contact komen met verboden producten.
Meer lezen

Checklist: Hoe veilig is jouw evenement?

Hogeschool PXL
2019
Cato
Thommis
Veiligheid op evenementen is (onterecht!) vaak geen prioriteit van organisaties. Een van de belangrijkste oorzaken hiervoor is de onduidelijke wetgeving rond veiligheid op evenementen. Om organisatoren toch een leidraad te bieden, creëerde ik deze whitepaper. Een soort van checklist om vooral minder ervaren organisatoren te helpen, hun pijnpunten in kaart te brengen en tips te geven over hoe ze hun events beter kunnen beveiligen.
Meer lezen

Ontwerp van een grijper voor het palletiseren van zakken met een robotarm

KU Leuven
2019
Stijn
Knaepkens
De scriptie bevat vooral de theoretische achtergrond die het volledige project onderbouwt. Het document bevat dus vooral hoe het engineering proces is verloopt en wat er allemaal bij komt kijken.
Meer lezen

De derde bij derde-medeplichtigheid aan andermans contractbreuk: een risicoanalyse

KU Leuven
2018
Jade
Kuyks
Heeft u onlangs nog een contract ondertekend, wetende dat uw tegenpartij hierdoor een eerder contract heeft geschonden? Wist u op dat moment dan ook al dat niet enkel uw tegenpartij maar ook u als derde, een buitenstaander ten opzichte van het geschonden contract, het risico loopt op aansprakelijkheid? Deze masterscriptie bevat een analyse van de situaties waarin een derde het meeste risico loopt op een aansprakelijkheid als derde-medeplichtige aan andermans contractbreuk.
Meer lezen

Chemo in de sacoche

Hogeschool PXL
2017
Jolien
Cloes
  • Sofie
    Kinders
  • Yvonne
    Offermans
Chemo thuis. Gebeurt dit correct en veilig? Onderzoek toonde dat tips en trics om veilig te kunnen werken voor zowel patiënt, familie als thuisverpleegkundige welkom waren. Dit gebeurde via bevraging, e-learning en terugkoppeling. Weet wat je doet, en doe wat je weet.
Meer lezen

Multi-project scheduling: The application of a decoupled schedule generation scheme and a game mechanic

Universiteit Gent
2017
Rob
Van Eynde
De planning van multi-projecten wordt benaderd vanuit een nieuwe invalshoek. De scriptie combineert concepten uit gezelschapsspelen tot twee nieuwe planningsmethode die goede resultaten behalen. Daarnaast worden de beschikbare datasets voor multi-projecten kritisch geëvalueerd.
Meer lezen

Evalueren van de huidige situatie omtrent werkbaarheid ter verhoging van de duurzame inzetbaarheid met behulp van een zelfdiagnose instrument

Hogeschool West-Vlaanderen
2017
Charlotte
Hoeman
Langdurig ziekteverzuim omwille van geen werkbaar werk wordt voorkomen met behulp van preventie op maat. Bijgevolg werd getracht om een op maat gemaakt zelfdiagnose instrument te ontwikkelen voor de deelnemende afdelingen binnen een vooraf vastgelegde voorziening.
Meer lezen

De integratie van Enterprise Risk Management en het strategisch proces: Een casestudie in Katoen Natie.

KU Leuven
2016
Sofie
Bijnens
  • Charlotte
    Antoons
Deze masterproef tracht een antwoord te formuleren op de vraag hoe Enterprise Risk Management (ERM) het strategisch proces van een specifieke onderneming kan ondersteunen. We hebben in één onderneming onderzocht welke strategische risico’s van belang zijn, hoe hiermee wordt omgegaan en op welke manier de inzichten die ERM biedt worden gebruikt om de strategie te ondersteunen.
Meer lezen

De integratie van Enterprise Risk Management en het strategisch proces: een casestudy in Katoen Natie

KU Leuven
2016
Charlotte
Antoons
  • Sofie
    Bijnens
Deze masterproef tracht een antwoord te formuleren op de vraag hoe Enterprise Risk
Management (ERM) het strategisch proces van een specifieke onderneming kan ondersteunen.
We hebben in één onderneming onderzocht welke strategische risico’s van belang zijn, hoe
hiermee wordt omgegaan en op welke manier de inzichten die ERM biedt worden gebruikt om de
strategie te ondersteunen.
Meer lezen

Protecting Enterprise Data in the Cloud

Universiteit Gent
2016
Thomas
Vandermarliere
  • Chris
    Kappler
Deze thesis onderzoekt de risicos van het gebruik van public Cloud Software-as-a-Service applications (e.g. Dropbox, Google Apps, Salesforce) bij grote bedrijven. Daarnaast wordt ook een aantal oplossingen besproken en hoe deze zorgen voor een betere beveiliging van enterprise data.
Meer lezen

Een vertaalslag van het nieuwe kaderdecreet en de uitvoeringsbesluiten van kinderopvang: over processen van in- en uitsluiting

Universiteit Gent
2015
Neelke
Ferket
De test met de vijf B’sHoe toegankelijk is kinderopvang voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen?Eén van de doelstellingen van het nieuwe  decreet is de opvang meer toegankelijk maken. De studie onderzoekt of de nieuwe regels niet net het omgekeerde effect hebben. De testcase is Gent.Er bestaat een toets om na te gaan hoe toegankelijk een bepaalde dienstverlening is. Het zijn vijf richtvragen die allemaal een belangrijk woord met een B bevatten.
Meer lezen

Fraude binnen de Vlaamse Overheid

Universiteit Antwerpen
2014
Steven
Mulier
 Fraude binnen de Vlaamse Overheid1 InleidingFraude, niet meteen een begrip waarmee men als organisatie graag wenst geconfronteerd en/of geassocieerd te worden. Maar hoe kan een organisatie zich nu precies wapenen tegen het risico op fraude? Wat zet mensen ertoe aan om fraude te plegen? Wat zijn de meest voorkomende vormen van fraude? Hoe reageren organisaties op en communiceren ze over de binnen hun organisatie gedetecteerde fraudegevallen?
Meer lezen

EHBO-koffer op kamp bij de jeugdbeweging

Universiteit Antwerpen
2013
Sofie
Heeckhout
De jeugdbeweging: EHBO K.O.?!Kinderen bij de jeugdbeweging is een combinatie die ervoor zorgt dat schrammen, blaren en pijntjes dagelijkse kost zijn. Helaas laat de inhoud van de EHBO-koffer dikwijls te wensen over.Deze zomer hebben duizenden kinderen weer de tijd van hun leven beleefd op kamp met de jeugdbeweging en binnenkort start voor hen alweer het nieuwe speeljaar. Dit is een periode uit een kinderleven die zonder twijfel gepaard gaat met schrammen, blaren en pijntjes.
Meer lezen

An assessment of the economic and legal impact of a EU prohibition on livestock cloning.

KU Leuven
2007
Walter
Reynders
Kloonvlees: binnenkort ook op uw bord?
 
Het klonen van dieren wordt stilaan een alledaags fenomeen. Wetenschappers zijn er in geslaagd om katten, herten, geiten, paarden, muizen, ezels, varkens, schapen en konijnen te klonen. Verwacht wordt dat het klonen van dieren een belangrijke rol zal spelen in de landbouw, de farmacie, het opnieuw tot leven wekken van uitgestorven diersoorten en in sporten zoals de jacht en het paardenrennen. Verder wordt er gewerkt aan gekloonde geiten met vetarme melk, kippen zonder veren en milieuvriendelijke varkens die minder CO2 uitstoten.
Meer lezen

Literatuurstudie omtrent micropolluenten in het Schelde-estuarium: Aanwezigheid, toxiciteit, beleid en verwijdering

Universiteit Antwerpen
2007
Christophe
De Bie
  • Reinout
    Van Loon
Organische micropolluenten in het Schelde-estuarium

Organische micropolluenten in het Schelde-estuarium! Wat zijn ze? Waar komen ze vandaan? Wat is hun effect? En hoe geraken we er van af? Dit artikel leidt u naar de duistere wereld van de organische micropolluenten

Het leven is enkel mogelijk in de aanwezigheid van water. Duurzaam waterbeheer is daarom onontbeerlijk. Binnen dit kader zal de aandacht meer specifiek uitgaan
naar de vervuiling van oppervlaktewater door organische micropolluenten.
Meer lezen

Tegen-Geweld

Arteveldehogeschool Gent
2007
Inge
Jansegers
TEGEN-GEWELD: agressie in de welzijnssector

Buschauffeurs en trambestuurders halen regelmatig het nieuws wanneer ze met agressie van cliënteel geconfronteerd worden. Ook andere beroepen krijgen te maken met agressie van cliënten. In heel wat sectoren krijgen werknemers te maken met agressie.
Meer lezen

De private militaire sector: een kritische analyse betreffende de legitimiteit en het inzetten van moderne huurlingen.

Universiteit Gent
2005
Bert
Espeel
The A-Team, maar groter, beter en duurder
De opmars van de private militaire firma’s
 
If you have a problem, and no one else can help, maybe you can hire the A-Team. Zo luidt de intro van de bekende tv-serie waarin een handvol huurlingen het opnemen tegen alles en iedereen. Als u dacht dat dit pure fictie was, bent u eraan voor de moeite. Tegenwoordig is de huurlingenbusiness één van de snelst groeiende in de hele wereld. Huurlingen opereren overal. Alleen verplaatsen ze zich niet in een zwart busje en zijn ze niet op de vlucht voor de wet.
Meer lezen