Muziek voor mobiele media. Een overzicht binnen de hedendaagse kunstmuziek

Zimcke
Van de Staey

Muziek maken? Daar is ook een app voor!

Wat zou jij er van vinden als je niet meer elke keer die cello zou moeten meezeulen op je fiets, maar gewoon je smartphone uit je broekzak kon halen voor je volgende muziekles? Mobiele media nemen steeds vaker taken over die deel uitmaken van ons dagelijks leven en muziek speelt hier zeker een belangrijke rol in. Op dit moment is muziek en audio reeds één van de tien populairste categorieën binnen de applicaties voor smartphones en tablets. Dit doet ons vermoeden dat ook muzikanten en  componisten graag aan de slag gaan met deze technologische snufjes.

Wat maakt deze vernieuwende technologie echter zo bijzonder naast de draagbaarheid van de toestellen? Dat de toestellen met zodanig veel sensoren zijn uitgerust (GPS, snelheidsmeter, camera, microfoon, etc.), zorgt ervoor dat je heel wat nieuwe muzikale mogelijkheden creëert. Zo zou je bijvoorbeeld door het op een neer bewegen van je telefoon het volume van een melodie kunnen aanpassen.  Door je telefoon van links naar rechts te bewegen zou je dan weer de afspeelsnelheid kunnen beïnvloeden. Zelfs wie het niet ziet zitten om elke week les te volgen aan een muziekacademie krijgt via laagdrempelige applicaties toch de kans om creatief om te gaan met geluid. Maar ook binnen je alledaagse bezigheden kan je smartphone je aangepaste muziek bieden. Stel je voor dat je op zondagochtend gaat joggen in het park en de muziek die je beluistert is afhankelijk van de snelheid waarmee je je voortbeweegt. Op die manier ben je ongetwijfeld beter gemotiveerd om nog even door te gaan.

Om dergelijke interactieve ervaringen te kunnen bieden aan muziekliefhebbers, is het uiteraard van belang om na te gaan welke applicaties er reeds bestaan en hoe muzikanten daarmee omgaan. Kunnen mobiele toestellen werkelijk de functionaliteiten van akoestische muziekinstrumenten uitbreiden? Er werd naar een antwoord gezocht op deze vragen door naar een aantal muziekstukken in detail te kijken. Zo ontwikkelden de muzikanten van het Duitse DigiEnsemble bijvoorbeeld een muziekstuk dat in groep op verschillende iPods moet worden gespeeld en waarin de bewegingen van de uitvoerders het muzikale karakter bepaalt. Daarnaast ontwikkelde de Ierse componist David Collier de interactieve applicatie “In Your Own Time” die je op de achtergrond vergezeld in je activiteiten en een aangepaste sfeer creëert.

Deze scriptie biedt voor het eerst een overzicht hoe draagbare digitale media een revolutie teweeg brengen in onze omgang met geluid. De lezer zal ongetwijfeld zelf inspiratie opdoen en snel aan de slag willen gaan met zijn eigen telefoon!

 

Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2013