Troep in het hoofd

Scriptie
Troep.link Website

Hoe steun je iemand met depressie? Als een familielid of vriend door een moeilijke periode gaat, is dit een logische, maar moeilijk te beantwoorden vraag. Marie Van Oost en Florian Cassier (VUB) zagen dat er nood was aan meer informatie en ontwikkelden een website. “Eerst wilden we pasklare antwoorden aanbieden. Maar na gesprekken met experten werd al snel duidelijk dat dit niet mogelijk is.”

En dus gooiden de twee journalistiekstudenten hun project over een andere boeg. Troep.link werd een website met warme en open getuigenissen die inspireren om over dit thema na te denken.

Dankzij de combinatie van podcasts, interviews, geluidsfragmenten en illustraties wandel je op een rustige manier door de verschillende verhalen. Zeven jongvolwassenen delen hun ervaringen met depressie, en vertellen hoe waardevol de steun van anderen was.

Naast deze verhalen, vind je op de website ook zes thematische podcasts. Depressie, medicatie, zelfmoord, (liefdes)relaties, de samenleving en professionele hulp worden op een diepgaande manier belicht. De ervaringen van de getuigen komen opnieuw aan bod, deze keer met de professionele mening van drie experts. Zij kaderen deze ervaringen in een bredere medische en maatschappelijke context.

Hart op tafel
De juiste getuigen vinden ging niet van een leien dakje. Marie Van Oost: “De zoektocht verliep best moeilijk. We hebben een oproep gelanceerd via Te Gek?! en via Depressiehulp, en dat heeft geholpen. Opvallend: de mensen die wél reageerden waren zeer open. Het waren allemaal vreemden voor ons, maar ze legden hun hart meteen op tafel. Heel hun verhaal. En dat kwam soms hard aan.”

De getuigen waren allemaal vreemden voor ons, maar ze legden hun hart meteen op tafel. Heel hun verhaal. En dat kwam soms hard aan.

“Voor ons was het heel belangrijk dat ze enthousiast waren en geloofden in het project. We wilden absoluut niemand dwingen om hun verhaal te doen.”

Ook de twee studenten kenden elkaar eerst niet. Hun promotor, Martina Temmerman, wist dat ze met dezelfde thema's bezig waren en ze bracht hen samen. Marie Van Oost: “We zaten meteen op dezelfde golflengte, de samenwerking ging echt heel vlot. Het fijne was dat we elk uit een andere journalistieke richting kwamen, het werd een combinatie van tekst en radio. We hebben veel van elkaar kunnen leren.”

Een betere bespreekbaarheid van depressie bij jongvolwassenen: ik denk dat die oproep veel geloofwaardiger is als ze van dezelfde generatie komt. (Dirk De Wachter)

Psychiater/auteur Dirk De Wachter, één van de experts, gaf de studenten mee dat hij zeer enthousiast was over het project. “Ik probeer als ‘oude’ psychiater wel eens te pleiten voor betere bespreekbaarheid, maar ik denk dat het veel herkenbaarder en geloofwaardiger is als het uit dezelfde generatie komt.

Ook Stephan Claes, het diensthoofd van de volwassenenpsychiatrie UZ Leuven, verleende zijn medewerking. Het taboe moet dringend verdwijnen, vindt hij. Het kan iedereen overkomen, los van een sterk of zwak karakter. “Alstublieft, spreek erover en als het daarmee niet voldoende is, zoek professionele hulp. En weet dat men je echt wel kan helpen. Als Troep die boodschap kan verspreiden, is dat fantastisch.”

Uurtje op café
Dat die oproep nodig is, bewijzen de cijfers. Volgens onderzoek zou 26 procent van de Belgen zich eigenlijk niet zo goed in zijn vel voelen. België staat met drie zelfdodingen per dag in de top drie van Europa. Amper een derde van de personen met psychische problemen zoekt hulp, vaak net uit schrik voor reacties uit de omgeving. Een hoopvolle boodschap is dus meer dan welkom.

Maar hoe moet je nu omgaan met mensen met een depressie? Uit de podcasts leren we: veel luisteren, begrip tonen en beseffen dat het voor iedereen anders is. Maarten (25), één van de getuigen op de website, verwoordt het zo: “Niet al mijn vrienden gingen op dezelfde manier om met mijn depressie, en dat is oké. Er zijn vrienden die er nog steeds niet over willen praten, maar die kwamen tijdens mijn opname wel langs om een uurtje op café te gaan. Een vriendin kwam niet graag in het psychiatrisch centrum, zij stuurde mij brieven. Dat was dan haar manier om mij te steunen.”

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be


Lees de scriptie

Promotor: Martina Temmerman

Dit artikel verscheen in de Vlaamse Scriptiekrant