MATEN, MAKKERS, AMIGOS. Een kwalitatief onderzoek naar de sociale identiteit van Latijns-Amerikanen in Gent.

Anouk
Van Der Wildt

 

Sociologisch onderzoek in België focuste zich in het verleden steeds op Turkse en Marokkaanse migranten. Daar brengt Anouk Van Der Wildt verandering in. In haar thesisonderzoek ‘maten, makkers,amigos’ gaat zij op zoek naar de manier waarop Latijns-Amerikaanse migranten nieuwe contacten leggen bij hun aankomst in België. Ze interviewt negentien Spaanstalige Latijns-Amerikanen die nu in Gent wonen. Ze maakt een uitgebreide analyse van latino-vriendschappen. Ze schrijft zowel over het tot stand komen van zo’n vriendschap als over de keuze van de ene vriend dan wel de andere.

Anouk Van Der Wildt bedacht een kader waarin de integratieprocessen van de Latijns-Amerikanen passen. Na hun aankomst komen ze in een oriëntatieperiode, de eerste fase. Tijdens deze periode zijn nieuwe vriendschappen het minste van hun zorgen, de migrant heeft het nodig zijn plek te zoeken in een nieuwe samenleving en heeft andere dingen aan zijn hoofd. Vriendschappen worden pas belangrijk in de overgangsperiode, tijdens deze tweede fase wordt volop geëxperimenteerd met verschillende vriendschappen en wordt afgetast wat iemand écht zoekt in een vriend. De voor- en nadelen van bepaalde vriendschappen worden tegen elkaar afgewogen. In de derde en laatste fase ontstaat dan een nieuwe sociale identiteit waarbij de migrant goed weet wat hij wil.

Op welke basis kiezen Latijns-Amerikanen hun vrienden? Eén groep was vooral op zoek naar vrienden met eenzelfde Latino-cultuur, met zo’n vrienden kan veel meer en meer open gepraat worden, ben je zeker dat er altijd iemand klaarstaat om mee te gaan feesten, kan je op het laatste moment al je vrienden uitnodigen want zij hebben toch geen agenda en kan je Spaans spreken. Daarnaast is er een tweede groep die op zoek gaat naar eerlijkheid en diepgaande vriendschap. Sommige geïnterviewde Latinos gaven aan dit meer te vinden in Belgische vrienden dan in Latijns-Amerikaanse vrienden met hun roddelcultuur. Een derde en laatste groep zoekt naar mensen met dezelfde gedachten of levenservaring voor een goede vriendschap.

Anouk Van Der Wildt trekt haar bevindingen door naar andere migrantengroepen. Zo gelooft ze dat migranten uit kleine migrantengroepen meer aangewezen zijn om vrienden buiten hun groep te zoeken dan migranten die deel uitmaken van een grote migrantengroep. Ook vond ze door een vergelijking te maken van migranten van kleine en grote nationaliteitsgroepen vastgesteld dat de leden van grote migrantengroepen eerder de nadruk leggen op verschillen tussen nationaliteiten terwijl leden van kleine migrantengroepen de gelijkenissen tussen nationaliteiten beklemtonen.

Download scriptie (598.84 KB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2011