Het paard als middel bij coaching - Onderzoek naar het effect van equicoaching bij leidinggevenden

Hanna
Simoens

Groeien met behulp van een paard?!
 
Werken doen we het grootste deel van ons leven? Het is dan ook belangrijk dat je je goed voelt op je werkplek. Ook T.E.A.M.bvba gaat uit van deze visie en wil zowel individuen als teams ondersteunen in hun groeiproces.
 
Begin 2006 kwam T.E.A.M.bvba naar buiten met een nieuwe en baanbrekende vorm van coaching, namelijk equicoaching! Equicoaching begeleidt individuen en teams tot zelfontwikkeling door middel van oefeningen naast een paard. Via simpele oefeningen zoals rondstappen met een paard wordt je geconfronteerd met je eigen gedrag en lichaamstaal. De equicoach bespreekt de oefeningen met je en coacht je naar een succesgedrag waardoor je met een fantastisch gevoel de piste uitstapt.
 
Equicoaching is innoverend en zorgde voor een nieuwe wending op coachingsvlak.
 
Vanuit verschillende kanten is er een enorme interesse in de nieuwe werkvorm. De overheidssector, de onderwijssector en zelf de Bijzondere Jeugdzorg staat versteld van de impact en de meerwaarde die het paard heeft. T.E.A.M.bvba merkte op dat leidinggevenden argwanender staan tegenover equicoaching.
Binnen organisaties staan leidinggevenden centraal. Zij dienen anderen te motiveren om zo samen de doelstellingen van de organisatie te bereiken. Daarom stelde T.E.A.M.bvba samen met zijn stagiaire een onderzoek op om het effect van equicoaching bij leidinggevenden na te gaan.
 
Via een equicoachingstraject met drie leidinggevenden wilde de organisatie de interesse van leidinggevenden opwekken door de positieve bijdrage van het paard aan te tonen. Daarnaast moest er uit het onderzoek tot voorstellen leiden om het aanbod voor leidinggevenden meer op maat te maken.
 
Drie leidinggevenden uit verschillende organisaties kregen een intakegesprek waardoor er met concrete werkpunten kon worden verder gegaan. Na twee equicoachingsessies van gemiddeld een uur volgde een coachingsessie zonder het paard. Nadien volgde nog een equicoachingsessie. Het traject werd afgerond met een evaluerend gesprek.
 
Het onderzoek van T.E.A.M. werd gegoten in een thesis en toonde aan dat equicoaching een aanzet geeft tot nadenken over het eigen gedrag. Ook het huidig aanbod werd aangepast op maat voor leidinggevenden.
 
Dankzij het eindwerk kan T.E.A.M.bvba naar bedrijven toe een aantrekkelijke werkvorm aanbieden en steeg de interesse opmerkelijk. De thesis bereikte een nieuwe doelgroep en bereikte zijn doel: interesse van leidinggevenden!

Download scriptie (25.79 MB)
Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2007