Tous ensemble? Belgische en communautaire identiteiten in de berichtgeving over de Rode Duivels

Tess
Elst

Tous ensemble dankzij de Rode Duivels?

In de berichtgeving over de Rode Duivels ligt de nadruk op de eenheid van België als natie. Vlaanderen en Wallonië blijken ondergeschikt aan België wanneer onze media praten over het nationale voetbalteam. De politieke en communautaire conflicten die normaal in sterke mate de media beheersen, komen niet ter sprake.

Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door Tess Elst, masterstudente journalistiek aan het departement Toegepast Taalkunde van de Erasmushogeschool Brussel. Ze onderzocht voor haar masterproef de artikels in Het Nieuwsblad en Le Soir tijdens de voorbije EK-kwalificatiecampagne van de Rode Duivels.

De Rode Duivels zijn helemaal hip. Bijna twee miljoen Belgen zagen hoe de Duivels begin deze maand de Schotten met 0-2 van de mat speelden. Hun thuiswedstrijden zijn steevast in enkele minuten uitverkocht en de spelers zijn immens populair in binnen- en buitenland. Supporters wapperen massaal met Belgische vlaggen en uit volle borst weerklinkt het strijdlied, ‘tous ensemble’. De Rode Duivels lijken samen met hun achterban op weg naar het WK 2014 in Brazilië.

De fanatieke steun voor de Rode Duivels staat in schril contrast met de politieke realiteit in ons land waar de N-VA in de peilingen ongeziene hoogtes haalt. De ‘moeder aller verkiezingen’, waarin Bart De Wever en de zijne deze voorspellingen zullen proberen te verzilveren, vindt ook plaats in 2014. Dit contrast vormde dan ook de aanleiding voor dit onderzoek.

Een eerste opmerkelijke vaststelling was dat er in de krantenartikels nauwelijks of niet gesproken wordt over de Vlaamse en/of Waalse identiteit. De Belgische nationale identiteit werd daarentegen in haast elk artikel uitdrukkelijk vermeld. Spelers zijn ‘Belgen’, geen ‘Vlamingen’ of ‘Walen’. België wordt in de kranten voorgesteld als de enige relevante identiteit als we spreken over de Rode Duivels. 

Bovendien wordt er in de artikels over België gesproken als een eendrachtig land. Liefde voor de nationale ploeg en voor België worden gezien als zeer belangrijke kenmerken. Kapitein Vincent Kompany, die uitdrukkelijk zijn toewijding voor het land en de ploeg in de verf zet wordt uitgebreid geprezen. Daarnaast komen de Belgen als volk in de verslaggeving naar voren als mensen die veel belang hechten aan werkkracht en efficiëntie. Nog opvallend, er zijn haast geen verschillen te bespeuren tussen de Vlaamse en Waalse verslaggeving. In beide landstalen wordt er dezelfde toon gehanteerd om over België te spreken.

In de berichtgeving over de Duivels worden de politieke realiteit en communautaire perikelen dus even aan de kant geschoven, ten voordele van de Belgische eenheid. Voetbal is een Belgisch feest. Een opvallende vaststelling voor u en ik, maar ook voor onze politici.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de auteur.

e-mail: tesselst@vub.ac.be

GSM: 0498/568551

Download scriptie (696.94 KB)
Universiteit of Hogeschool
Erasmushogeschool Brussel
Thesis jaar
2013