Forensische microbiologische vingerafdrukken: een moleculair hulpmiddel als toepassing in aanrandingszaken?

KU Leuven
2021
Jana
Hiers
Deze scriptie onderzoekt het potentieel van microbioom analyse als bijkomend forensich bewijsmateriaal in zaken van seksueel geweld.
Meer lezen

Bluetooth in Digital Mobile Forensics

Hogeschool West-Vlaanderen
2020
Nick
Casier
In dit document gaan we opzoek naar het al dan niet bestaan van een bluetooth artefact. Dit artefact is het resultaat van een koppelingsverzoek tussen twee bluetooth apparaten.

We spitsen ons in dit onderzoek toe op mobile toestellen (Android smartphones) en wat de eventuele verschillen zijn tussen verschillende (types) toestellen. We vragen ons verder ook af of er een verschil is tussen een verzoek waarvan de bevestigingsperiode is verlopen, een verzoek dat werd geannuleerd, geweigerd of bevestigd.

We hebben een artefact gevonden, maar ook andere informatie die bij een forensisch onder-zoek een meerwaarde bied. Deze informatie werd nog niet eerder beschreven. De artefact geeft een duidelijke weergave over het verloop van het koppelingsverzoek. We stelden ook vast dat de huidige standaard procedures bij een forensische inbeslagname dataverlies veroorzaken.

Tijdens ons onderzoek hebben we vastgesteld dat adb dumpsys een goudmijn aan forensisch interessante data bevat.

We beschrijven de waarde van deze vaststelling is en wat de impact op de huidige situatie in mobile digital forensics is.
Meer lezen

Validatie van een kwantitatieve screeningsmethode voor 7 beta-blokkers in bloed met behulp van LC-MS/MS

KU Leuven
2019
Flo
Elsen
Screening is de eerste stap in het toxicologische proces. Het wordt gebruikt om de componenten te identificeren die aanwezig zijn in het staal. Screening is een kwalitatieve methode, bijgevolg kan het slechts een indicatie geven over welke stoffen aanwezig of afwezig zijn in het staal, en moet het bevestigd worden door een bevestigingstest. Een nadeel van deze bevestigingstesten is dat ze tijdrovend zijn. Ook zijn deze bevestigingstesten arbeidsintensief en duur.
In dit onderzoek, wordt een kwantitatieve screeningsmethode voor zeven β - blokkers in bloed met gebruik van LC - MS/MS gevalideerd. Een kalibratiecurve met matrix-matchende stalen werd geconstrueerd voor elke β - blokker. Deze kalibratiecurve omvat het hele therapeutische bereik en lage toxische bereik. Accuraatheid en precisie resultaten voldeden aan de voorgestelde criteria, behalve voor nebivololol en propranolol. Bij het gebruik van de methode in de praktijk moet er rekening mee worden gehouden dat er voor deze twee analyten een bepaalde foutmarge op het resultaat bestaat. Matrixeffecten waren binnen een bereik van 105%-143% en opbrengsten binnen een bereik van 6%-15%. Stabiliteitstesten concludeerden dat de β - blokkers stabiel blijven gedurende het hele analytische proces, wat belangrijk is voor de kwantificering. Na validatie werden vijf zaken, met indicatie van β-blokkers, getest om de concentratie van de β-blokker te bepalen en om na te gaan of de concentratie binnen het therapeutisch bereik of bij een toxische of dodelijke concentratie lag.
Meer lezen

Influence of bleaching, perming and coloring on cannabis content in hair/ Haarbehandelingen: een methode om cannabisgebruik te verbergen?

Universiteit Antwerpen
2018
Nicolas
Van Elsué
  • Michel
    Yegles
Haaranalyse is enorm in opgang als alternatieve detectiemethode naast urine en bloed. Om detective van drugs in haren wordt frequent verschillende haarbehandelingen toegepast om druggebruik te verbergen. Bleken, een permanent zetten of kleuren hebben allemaal een effect op cannabis componenten in haar.
Meer lezen

Gedragswetenschappelijk onderzoek binnen de muren: een verkennende studie naar de moeilijkheden die gepaard gaan met een forensische context.

KU Leuven
2015
Niels
Billiau
In naam van de wetenschap: op avontuur in de gevangenisDe gedachte aan wetenschappelijk onderzoek met gevangenen roept wellicht beelden op van duistere toestanden, zoals de medische experimenten die plaatsvonden in de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Inderdaad, voornamelijk sinds toen werden gevangenen gezien als de ideale proefpersonen en vanaf de jaren ’50 vonden ook psychologische experimenten met gedetineerden hun opgang. Gelukkig werd er na verloop van tijd meer nagedacht over de ethische implicaties van zulke onderzoeken.
Meer lezen