Investigation and in vivo validation of the anti-Candida activity of probiotic metabolites in the vaginal niche

KU Leuven
2021
Silke
Baldewijns
Deze scriptie gaat over het effect van probiotische metabolieten op vaginale Candida infecties. Het effect van de gist Saccharomyces cerevisiae als probioticum tegen vaginale Candida infecties werd ook getest in een muismodel.
Meer lezen

In vitro investigation of the potential of Saccharomyces cerevisiae and Lactobacillus-based probiotics against vaginal candidiasis

KU Leuven
2021
Mart
Sillen
In vitro onderzoek naar het potentieel van Saccharomyces cerevisiae en Lactobacillus gebaseerde probiotica tegen vaginale candidiasis.
Meer lezen

Large-scale genomic characterization of Bacteroides fragilis reveals multiple lineages associated with functional distinct traits

KU Leuven
2021
Joon
Klaps
Deze script heeft tot doel de genomische diversiteit van B. fragilis te karakteriseren om de tegengestelde eigenschappen ervan beter te begrijpen door middel van een grootschalige studie die de populatiestructuur van meer dan 1.000 openbaar beschikbare B. fragilis-genomen analyseert. We identificeren welke afstammingslijnen aanwezig in de populatie van B. fragilis geassocieerd zijn met specifieke functionele eigenschappen of mobiele elementen. De detectie van samenvallende genen, evenals recombinante regio's, zijn nodig om mobiele elementen te identificeren, maar ook de invloed van mobiele elementen en recombinatie op de evolutie van B. fragilis.

Meer lezen

Molecular and functional analyses of lectins in gastrointestinal and vaginal Lactobacillus species

KU Leuven
2015
Nicole
Imholz
LECTINES: HET NIEUWE WAPEN VAN PROBIOTICASuikers zijn niet louter de brandstoffen waar wij energie uit halen om te overleven. Elk levend wezen –van bacterie tot zoogdier- gebruikt suikers voor communicatie en interacties. Nu blijkt dat probiotica, goede bacteriën, dit systeem gebruiken om ziekteverwekkende bacteriën en schimmels te slim af te zijn.Wie is er nu niet geïnteresseerd in suikers, hét basisingrediënt voor alles wat lekker is? Voor een chemicus die suikers als moleculen bestudeert, zijn ze nog interessanter! Suikers vormen namelijk een groep moleculen met een enorme diversiteit.
Meer lezen

Probiotica bij pluimvee

Universiteit Gent
2015
Mireille
Cappendijk
Antibiotica resistentie; If you can’t beat them, join hem!Resistentie tegen verschillende soorten antibiotica is nachtmerrie nummer 1 van de humane geneeskunde. Want wat doe je als niks meer werkt? Wanneer zwaardere medicatie niet meer werkt? Of wanneer er geen opties meer zijn? Zoals de titel al zegt; dan gaan we het kwade met zichzelf bestrijden!In mijn scriptie worden probiotica besproken, dè oplossing tegen resistentie-ontwikkeling.
Meer lezen

Immunomodulatory role for the pili of Lactobacillus rhamnosus GG: possible applications towards asthma and allergies

KU Leuven
2014
Ilke
De Boeck
De rol van probiotica in allergieën.Ilke De BoeckLopende neus, jeukende ogen, niezen, … symptomen die bij velen gekend in de oren klinken. Vandaag de dag lijden immers steeds meer mensen aan allergieën. Studies naar mogelijke oorzaken van deze trend hebben aan het licht gebracht dat een verminderd contact met goedaardige bacteriën hiertoe zou kunnen bijgedragen. Onderzoek naar deze gunstige bacteriën en mogelijke manieren om hen te exploiteren in de behandeling van allergieën is dan ook een hot topic voor onderzoekers in de huidige samenleving.
Meer lezen

Constructie en karakterisatie van rfaG mutant in Lactobacillus rhamnosus GG (LGG)

KU Leuven
2010
Hanne
Tytgat
 

Bacteriën die je gezond maken, utopie of realiteit?

 
Wereldwijd stijgt het aantal patiënten met ernstige darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn. Merkwaardig is dat zware darmontstekingen veel vaker voorkomen in de ontwikkelde landen en minder in minder ontwikkelde regio’s. Volgens wetenschappers heeft dat te maken met de hygiëne in de verschillende delen van de wereld. In welvarende landen zorgt die ervoor dat mensen nauwelijks nog in contact komen met micro-organismen. Een verlaagde blootstelling aan bacteriën, belangrijke ziekteverwekkers, lijkt een goede zaak.
Meer lezen

Functionele voeding: stand van zaken en ethische implicaties

KU Leuven
2008
Bart
Wolput
GEZONDHEIDSBEVORDERENDE VOEDING EN DE WERELD VAN DE PSEUDOWETENSCHAP
Onderzoek naar gezondheidsbevorderende voeding gebeurt zeer vaak vanuit een productgedreven wetenschap. Je zoekt voor een product een passend probleem, waarna allerhande gezondheidsbeweringen de consument doet dromen van het eeuwige gezonde leven.
Wat last van hart- en vaatziekten? Reduceer het risico met het nieuwste cholesterolverlagende levensmiddel. Vaak ziek en lage weerstand? Neem een voorraad aan micro-organismen tot u en je zal niet snel meer ziek worden.
Meer lezen