Pension reform in a general equilibrium OLG model: Lessons from Japan

Universiteit Gent
2019
Thomas
Lebbe
Pensioenhervorming in een algemeen evenwichtsmodel, met focus op pensioenbonus in Japan. Gemodelleerd door een overlapping generations model.
Meer lezen

Leidt de ontmanteling van de brugpensioenen tot een toename van de arbeidsongeschiktheid bij oudere werkenden?

KU Leuven
2016
Thomas
Reheul
Deze thesis onderzoekt of de hervorming van het brugpensioenstelsel in 2008 ervoor heeft gezorgd dat 55-plussers andere wegen in het vervroegd pensioen hebben gezocht en gevonden, meer bepaald in de arbeidsongeschiktheid.
Meer lezen

Hogere werkbereidheid bij 50+ werknemers op de Vlaamse arbeidsmarkt. Een toepassing van het ‘Motivation-Ability-Opportunity’ model op de vervroegde uittredingskwestie.

Universiteit Antwerpen
2015
Dorien
Verckist
Werken tot 67 jaar: “het is van de moetens”, maar hoe?59,6 jaar. Dat is de gemiddelde leeftijd waarop Belgen hun werk inruilen voor het pensioen. Het maakt van België een land met één van de jongste uittredingsleeftijden van de Europese Unie. Samen met een werkzaamheidsgraad (dit is het aandeel werkenden in de actieve bevolking  van zo’n 42% voor de 50-plussers in ons land resulteert dit cijfer in een hoog kostenplaatje voor de sociale zekerheid. Om de financiële dam te stutten, heeft de regering beslist om de wettelijke pensioenleeftijd op te trekken tot 67.
Meer lezen

Waarom willen we vervroegd met pensioen gaan? Empirische analyse van de determinanten van de vervroegde pensioneringswens van 50-plussers, op basis van de Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe

KU Leuven
2015
Ilke
Faut
De financiële haalbaarheid van het pensioensysteem is een probleem waar de meeste Europese landen reeds mee te kampen hebben of in de (zeer) nabije toekomst mee te kampen zullen krijgen. België is hierin geen uitzondering. Bij het zoeken naar de aanleiding van dit probleem dienen drie trends uitgelicht te worden: een stijgende levensverwachting, een dalende geboortegraad en een te lage effectieve pensioenleeftijd.Al beginnen we stilaan te beseffen dat we langer zullen moeten werken en al willen we steeds langer werken, toch blijft de kloof met de wettelijke pensioenleeftijd bestaan.
Meer lezen

Pensionering wegens medische ongeschiktheid bij ambtenaren. De rol van Medex.

KU Leuven
2014
Petra
Leysen
Pensionering wegens medische ongeschiktheid bij ambtenarenStel je bent ambtenaar en je wordt ziek, zwaar ziek, zo erg zelfs dat je verplicht met pensioen moet. In 2012 en 2013 zijn er zo oorspronkelijk 5651 ambtenaren op pensioen gesteld. Zes van deze ambtenaren waren jonger dan 30 jaar. Aangezien dit cijfer zo hoog ligt, werd er in deze masterscriptie op zoek gegaan naar een oplossing om arbeidsongeschikte ambtenaren terug aan het werk te krijgen.Pensioencommissie van MedexWanneer een ambtenaar lange tijd arbeidsongeschikt is, moet hij voor de pensioencommissie van Medex verschijnen.
Meer lezen

Demotie bij oudere werknemers: Empirisch onderzoek naar visie en toepassing bij HR professionals in België

Vrije Universiteit Brussel
2014
Ermelinde
Nonneman
Nu demoveren om een redelijk pensioen voor iedereen te garanderenDemotie, het ergste wat u en mij kan overkomen? Demotie of een stap achteruit zetten in de carrière wordt vaak in een erg negatief daglicht geplaatst. De persoon wordt gemakkelijk gestigmatiseerd, hij/zij heeft niet de nodige competenties of hij/zij heeft een professionele fout gemaakt. Niets is minder waar, het kan ook gewoon de beste oplossing zijn. Dit is zeker het geval in het kader van de vergrijzingproblematiek en noodzaak om met zijn allen langer en toch menswaardig aan het werk te blijven.
Meer lezen

De dynamiek van de bevolkingsvergrijzing op de wettelijke pensioenen en de welvaart in België.

Vrije Universiteit Brussel
2014
Joy
Van Cauteren
  • Joy
    Van Cauteren
Wel varen maar grijs?Pensioenen zijn een brandend actueel onderwerp. Sommige politici wagen niet een uitspraak te doen omdat het zo gevoelig ligt, nochtans het is vijf voor twaalf. In deze masterthesis onderzocht ik de dynamiek van de bevolkingsvergrijzing op de wettelijke pensioenen en de welvaart in België. Behouden we dezelfde welvaart na pensionering?Er bestaat een wisselwerking tussen de bevolkingsvergrijzing en de wettelijke pensioenen en één tussen de bevolkingsvergrijzing en de welvaart.
Meer lezen

De pensioenbescherming van oudere weduwen en weduwnaars. Vervangingsratio’s bij verweduwing in een Belgische en Europese context

KU Leuven
2013
Nina
Donvil
Genoeg om van te (over)leven?Één van de grootste actuele uitdagingen voor de Belgische sociale zekerheid is de verouderende bevolking. De vergrijzing plaatst het pensioensysteem hoog op de politieke agenda, wat blijkt uit de recente pensioenhervormingen en de samenstelling van de ‘Expertencommissie Pensioenhervormingen 2020-2040’.
Meer lezen

An assessment for a sustainable and generationally fair pension contract reform

Andere
2012
Stephan
van Stalborch
This thesis examines a sustainable and generationally fair pension contract (reform). By means of a value-based ALM study, I indicate whether age cohorts gain or lose from a contract reform. I demonstrate that the current FTK pension contract ambition to safeguard a nominal pension while aspiring a real pension is not sustainable and fair across generations. First, for the current average funding position of the Dutch pension funds, the current FTK contract does not proportionally reward the elderly for the risks they are exposed to.
Meer lezen

Wijzigingen consumptiegedrag in de overgang van werk naar pensionering

Odisee
2012
Melissa
Van Doorne
Leidt de overgang van werk naar pensionering tot een val in de levensstandaard in België?België vergrijst. Tegen 2050 verwacht het Federaal Planbureau (2008) dat maar liefst 26% van de Belgische bevolking uit 65-plussers zal bestaan. De gevolgen hiervan voor de financiering van ons pensioenstelsel zijn ondertussen welbekend. Wat echter veel minder bestudeerd is, zijn de gevolgen van de overgang van werk naar pensionering op de levensstandaard van die ouderen. De overgang van een arbeidsinkomen naar een pensioeninkomen betekent namelijk voor de meeste Belgen een aanzienlijke inkomensdaling.
Meer lezen