EU asylum and border policies as a determinant of maternal and perinatal health in applicants for international protection: bridging the gap between migration management and health as a human right

Universiteit Gent
2023
Bavo
Hendriks
Europa voert een steeds strenger migratiebeleid en draagt daardoor bij tot ongelijke zwangerschapsuitkomsten bij verzoekers om internationale bescherming. Zorgverleners kunnen zelf het verschil maken in het voorzien van een meer toegankelijke, gecoördineerde en continue zorgverlening door in te zetten op lokale, gemeenschaps- en patiëntgerichte zorginitiatieven.
Meer lezen

Kunnen geboortemaand en geslacht jouw (academisch) succes beïnvloeden?

KU Leuven
2023
Aurelia
Steyaert
  • Dina
    Dani
Met onze studie onderzochten we de impact van de geboortemaand en het geslacht op het academisch succes van toekomstige artsen en tandartsen tijdens het toelatingsexamen. We ontdekten significante verschillen, waarbij geboortemaand invloed heeft op deelname en slaagkansen en ook dat genderverschillen hierin een rol spelen. Onze missie is een eerlijke onderwijsomgeving te creëren door bewustwording en beleidsmaatregelen om het relatieve leeftijdseffect en de genderkloof aan te pakken.
Meer lezen

Ouderschap en ontwikkeling van kinderen in niet-traditionele gezinnen.

Universiteit Gent
2021
Sanne
Goossen
In deze systematic review willen we een overzicht geven van alle bestaande literatuur rond opgroeien in een niet-traditioneel gezin en hoe afwijken van traditionele gezinsvormen de (ervaren) opvoedingscompetentie, ouder-kindrelatie en het welzijn en de ontwikkeling van kinderen (fysiek, emotioneel en gedragsmatig) kan beïnvloeden.
Meer lezen

Riglo - Improving Neuromuscular Monitoring

Vrije Universiteit Brussel
2020
Hugo
Carvalho
  • Michael
    Verdonck
  • Patrice
    Forget
  • Johan
    Berghmans
  • Lieselot
    Geerts
  • Wilfried
    Cools
De scriptie gaat over Neuromusculaire monitoring binnenin de anesthesie domein. Hiervoor werd een specifieke smartphone app ontwikkeld die de anesthesisten helpen om de spierslapte van patienten te meten tijdens een operatie. De scriptie houdt simultaan een meta-analyse (met analyse van confidence in network meta-analysis) van de effect van neuromusculaire monitoring in post-operatieve residuele paralyse, alsook een published enquete van de confidence van anesthesisten in mobile applications en peripherals voor anesthesie gebruik.
Meer lezen

Patients’ perceptions of frequent hospital admissions: A qualitative study with elderly above 65 years

KU Leuven
2019
Carolien
Van der Borght
Mijn scriptie gaat over 'frequent flyers'. Dit zijn patiënten die meer dan 4 keer per jaar zijn opgenomen geweest in het ziekenhuis. Bij deze patiëntengroep zijn wij op zoek gegaan naar de oorzaken en de ervaringen van de patiënten op hun herhaalde ziekenhuisopnames.
Meer lezen

Persistent genital arousal disorder bij vrouwen: een systematische literatuurstudie

KU Leuven
2019
Ina
Van Ransbeeck
In deze masterproef wordt het voorkomen van ‘persistent genital arousal disorder’ (PGAD) bij vrouwen belicht. PGAD is een voorbeeld waarbij er een dissociatie bestaat tussen de genitale en psychologische seksuele respons. Dit heeft vaak fysieke en psychologische gevolgen en dus een negatieve invloed op het welzijn van de vrouw. In mijn scriptie ga ik op zoek naar de oorzaken van deze aandoening waarover consensus bestaat binnen de literatuur, alsook naar mogelijke behandelingen.
Meer lezen

Impact of heat waves on hospitalisation and mortality in elderly homes

KU Leuven
2019
Ine
Van den Wyngaert
In deze scriptie wordt de impact onderzocht van hittegolven op overlijdens en ziekenhuisopnames bij ouderen die in Vlaamse woonzorgcentra verblijven.
Meer lezen

Seksualiteitsbeleving bij mannelijke gedetineerden in België. Een cross-sectionele studie.

Vrije Universiteit Brussel
2019
Glenn
Boulanger
Onderzoek naar de seksuele gezondheid in de gevangenis negeert vaak andere aspecten dan seksuele dwang en deprivatie. In deze studie proberen we de seksualiteitsbeleving en seksuele activiteit van gedetineerden in België in kaart te brengen, net als factoren die samenhangen met het seksuele welzijn en tevredenheid tijdens detentie.
Meer lezen

Fertiliteit- en zwangerschapsuitkomsten na hysteroscopische placentarestverwijdering

Universiteit Gent
2018
Nele
Coryn
Aan de hand van een retrospectieve analyse wordt de follow up studie gedaan betreffende reproductieve en zwangerschapsuitkomsten na hysteroscopische
placentarestverwijdering (loop resectie versus morcellatie).
Meer lezen

Hoe stamcellen ons helpen in de strijd tegen kanker

KU Leuven
2018
Caroline
Martens
Stamcellen kunnen ons helpen in de strijd tegen kanker door de gezonde cellen die beschadigd geraken door hoge dosissen chemotherapie te vervangen. Zo vormt de autologe stamceltransplantatie een belangrijk onderdeel in de behandeling van lymfeklierkanker. Mijn onderzoek betreft meer specifiek de resultaten van autologe stamceltransplantatie bij patiënten met een mantelcellymfoom.
Meer lezen