Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Invloed van de eindelevensduurbehandeling op de milieu-impact van betonnen constructies

Suzanne Kelem
Wat is het belang om de eindelevensduurimpact uitgebreid mee te nemen in de berekening van de milieu-impact van betonnen constructies? Zijn er methoden om het recyclageproces van beton te optimaliseren en zo de milieu-impact te verlagen? Wat wordt als optimaal eindelevensduurscenario naar voor geschoven bij een gebouw?

De aanwezigheid van ongehydrateerd cement in betongranulaat.

Xavier Sevenants
Primaire grondstoffen, zoals zand en grind, kunnen niet eindeloos onttrokken worden aan de bodem, daarom wordt er steeds meer beroep gedaan op secundaire grondstoffen zoals gerecycleerd betongranulaat. Het Tetraproject “Hoogwaardig betongranulaat voor duurzame wegenbouw” van Hogeschool PXL en Uhasselt onderzoekt de toepassingsmogelijkheden van dit materiaal.
Mijn onderzoek kadert binnen dit project, en geeft antwoord op de onderzoeksvraag: “Bevindt er zich nog ongehydrateerd cement in betongranulaat en gaat dit nog actief meewerken?”

Design of ecological concrete by particle packing optimization

Pieter Ballieu Pieter Ballieu
Goedkoper en milieuvriendelijker beton, vanaf wanneer?Wat als we beton veel goedkoper en milieuvriendelijker konden produceren? Op basis van de eerste twee woorden van de vraag zou je denken aan een komisch filmpje… Het antwoord op de vraag, en de cijfers daarachter, maken het echter eerder tragisch dan komisch.Beton is het materiaal dat het vaakst gebruikt wordt in de bouwsector. Tegelijk is het één van de meest vervuilende materialen. De productie van cement, één van de vier basiscomponenten van een betonmengsel, is gigantisch.