Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Een cultuurgeschiedenis van de cholera in Antwerpen in 1866: emoties, opvattingen en dagelijkse praktijken

Marie Bruyndonckx
In mijn meesterproef bestudeerde ik hoe de inwoners van Antwerpen de cholera beleefden in 1866. Meer specifiek keek ik naar de opvattingen, dagelijkse praktijken en emoties die met de infectieziekte gepaard gingen. Door kennis verkregen uit verschillende bronnen – archiefmateriaal zoals brieven, dagbladen, medische tijdschriften, rapporten, preken en boeken – samen te brengen met kennis uit de literatuur kon de analyse bijdragen aan het onderzoeksveld van de medische geschiedenis.

RiPPing through pathogenic protein-protein interactions

Hanne Vande Capelle
De cholera ziekte eist jaarlijks nog steeds vele levens. In mijn masterthesis ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe behandeling voor deze vreselijke ziekte. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van de beste chemici in de wereld, namelijk bacteriën.

Ongelijkheid in tijden van cholera: comparatief onderzoek in tijd en ruimte naar de cholera-epidemie van 1866 in Antwerpen

Lora Pannekoucke
In de masterproef ‘Ongelijkheid in tijden van cholera’ wordt onderzoek gevoerd naar de cholera-epidemie in Antwerpen in 1866. Het onderzoek stelt de vraag of en op welke manier het sociaal-economische profiel een invloed had op een besmetting met of sterfte aan cholera. Deze vraag wordt beantwoord aan de hand van een gedetailleerd, comparatief onderzoek in tijd en ruimte tussen twee wijken in Antwerpen, de tweede en vijfde wijk.

How to design woody vegetation belts for noise pollution reduction?

Floris Huyghe
In deze thesis wordt de impact van boomsoorten of strooiselkwaliteitsklassen op de bosbodem onderzocht. Door soorten of bepaalde akoestische eigenschappen te analyseren en selecteren, kan een bos of bomenrij gecreëerd worden met maximale demping door het grondeffect.

Kleine verbindingen - een open visie voor Borgerhout intra muros

Kate, Pieterjan Kerkhofs, Maes
‘Kleine verbindingen’ toont een strategie als antwoord op ruimtelijke, sociaal-economische en ecologische uitdagingen van de stad in de 21ste eeuw. Om een potentiële postcorona stadsvlucht tegen te gaan, is het cruciaal om aan te tonen dat meer kwalitatieve open ruimte kan samengaan met de verdichting van de stads- en dorpskernen. Het onderzoeksgebied bevindt zich in het dense Borgerhout intra muros (Antwerpen).

Beslaag, fleuris en roeëdfônk. Onderzoek van het doodsoorzakenpatroon in Maaseik, 1881-1885

Phaedra Vanoppen
Deze scriptie doet het sterftepatroon in laat 19de-eeuws Maaseik uit de doeken aan de hand van een in België uiterst unieke bron, namelijk de individuele doodsoorzakenregisters.

Een vergelijking van werklozen en jobonzekeren: Welzijns- en gezondheidsfactoren

Anna Katharina Schopf
De onderzoeksvraag van deze masterproef is ‘(In hoeverre) verschillen werklozen en jobonzekeren van elkaar met betrekking tot hun gezondheid en welzijn?’. Om dit te onderzoeken werd gekeken naar theorieën die op de vergelijking van welzijn en gezondheid van werklozen en jobonzekeren werden toegepast. Vervolgens werden een systematische literatuurstudie en een empirische studie met Vlaamse data uitgevoerd.

Libidoremmende medicatie: een kwalitatief exploratief belevingsonderzoek bij seksuele delinquenten

Lena Boons
Medicatie die het libido van zedendelinquenten afremt, wordt vaak beschouwd als hét middel om verdere slachtoffers te voorkomen. Maar wat doet dit soort medicatie eigenlijk met de zedendelinquent? Welke fysieke, psychologische en seksuele gevolgen ervaren deze mensen? Hoe beschrijven ze de impact ervan op hun leven? Deze scriptie werpt een eerste blik op de ervaringen met libidoremmende medicatie vanuit het perspectief van mensen met de diagnose pedofilie.

‘We live like birds in a cage’ Negotiating forced inclusion in a resettlement colony in Kolkata, India

Nele Van Doninck
Vijftien vierkante meter toekomst?Een moderne stad is een schone stad. Een moderne plaats heeft geen plaats voor sloppenwijken, geen plaats voor rieten hutten in de barsten van de stad. Een moderne stad is rechtlijnig, duidelijk, glimt en is proper. Dat is het adagium dat vele steden in ontwikkeling zich voorhouden, het doel voor ogen.Wanneer steden claimen om te ontwikkelen, moeten mensen vaak wijken. In vele steden in het globale zuiden wordt wie niet past (lees: vaak de armere bevolking) door ontwikkelingslogica uit de zichtbare stad geweerd.

De bescherming van de consument bij de verwerving van elektriciteit

Charlotte Lermyte
“Belastingen is pest, energiefactuur is cholera” In de masterproef met als titel “De bescherming van de consument bij de verwerving van elektriciteit”, werd de effectieve bescherming die een consument heeft ten opzichte van zijn energieleverancier nagegaan. Naast de prijs van energie, werden eveneens de algemene voorwaarden, het veranderen van energieleverancier, de klachtenbehandeling, enz. nagegaan.Begin dit jaar was de discussie met betrekking tot de gas- en elektriciteitsprijzen immers niet uit de media weg te slaan.