Evaluatie correcte positie maagsonde door middel van echografie

Universiteit Gent
2022
Emma
Coene
  • Frédéric
    Claerhoudt
Winnaar Eosprijs
Patiënten op intensieve zorgen hebben vaak een maagsonde om voeding en medicatie toe te dienen. Er moet altijd gecontroleerd worden met (schadelijke) RX-stralen of deze juist geplaatst is. Frédéric Claerhoudt en Emma Coene onderzochten of ze de sonde ook konden lokaliseren met echografie.
Meer lezen

Ontwikkeling van een leerpad 'Exploratie arbeidsgeneeskunde'

Universiteit Gent
2022
Evelien
Jacobs
  • Ilse
    Six
We ontwierpen een leerpad ter promotie van de specialisatierichting arbeidsgeneeskunde, omwille van een tekort aan arbeidsartsen. Het leerpad biedt een kennismaking met arbeidsgeneeskunde die op maat is gemaakt voor de geneeskundestudenten. Aan de hand van vragenlijsten kan gepeild worden wat de ingesteldheid is van de studenten tegenover arbeidsgeneeskunde, tevoren en achter het consulteren van het leerpad.
Meer lezen

De rol van genen in een zeldzame huidziekte bij kinderen

KU Leuven
2019
Eline
Veryser
Mijn masterpaper gaat over het belang van genen in een specifieke huidziekte bij kinderen. Ik ging op zoek in de literatuur over hoe bepaalde genmutaties het verdere verloop van de ziekte kunnen voorspellen en hoe de behandeling meer specifiek kan aangepast worden.
Meer lezen

Evolutie van de heelkundige van halsslagaderstenosen

Universiteit Gent
2018
Gilles
Soenens
  • Nathalie
    Moreels
  • Frank
    Vermassen
Halsslagadervernauwing verhoogt het risico op TIA (transiënt ischemisch aanval) en beroerte. Een heelkundige ingreep kan worden uitgevoerd om dat risico in te perken. De laatste jaren is de indicatiestelling en timing voor behandeling van halsslagadervernauwing sterk gewijzigd, dit moet leiden tot een vermindering van lange termijn risico op beroerte.
Meer lezen

Mesopotamian Medicine in Practice: When Archaeology meets Philology

Universiteit Gent
2018
Emmy
Van Laere
Studie naar de geneeskunde in het Oude Nabije Oosten waarbij er vooral gefocust werd op de wetenschappelijk opleiding en aanpak van artsen. Door archeologische en schriftelijke bronnen samen te voegen is het mogelijk om een completer beeld te krijgen van de geneeskundige praktijk. Er werd eveneens nagegaan of er sprake was van tempelgeneeskunde zoals we kennen vanuit andere culturen.
Meer lezen

Hoe denkt en beslist een traumachirurg over het lot van een gebroken enkel?

KU Leuven
2018
Wouter
Vints
  • Giovanni
    Matricali
Dit artikel beschrijft in grote lijnen welke beslissingen een traumachirurg dient te maken bij een breuk van de enkel. Er wordt dieper ingegaan op breuken van het sprongbeen in de enkel. Nieuwe inzichten in de wetenschappelijke literatuur hebben geleid tot nieuwe behandelstrategieën.
Meer lezen

De invloed van een hematopoietische stamceltransplantatie op de gebitsontwikkeling

Universiteit Gent
2017
Laure
Ruyssinck
  • Kaat
    Toulouse
Pediatrische patiënten die behandeld worden met een hematopoietische stamceltransplantatie (HSCT) ondervinden op latere leeftijd vaak laattijdige neveneffecten van deze behandeling. Deze studie werd uitgevoerd met als doel de laattijdige dentale neveneffecten van een HSCT in kaart te brengen. Daarnaast werd de kennis en de interesse van de patiënten en/of hun ouders met betrekking tot dit onderwerp bevraagd.
Meer lezen

The urse of tranexamic acid in pregnant women in the prevention and management of postpartum bleeding

KU Leuven
2017
Sabine
Thieren
Postpartum bloeding is één van de belangrijkste doodsoorzaken van maternele sterfte wereldwijd. Tranexaminezuur, een antifibrinolyticum dat in de cardiale chirurgie en traumatologie gebruikt wordt, zorgt voor minder bloedverlies peroperatief. De scriptie vergeleek verschillende studies en onderzocht de effectiviteit en mogelijke complicaties van het gebruik van tranexaminezuur bij pasbevallen vrouwen. Tranexaminezuur zorgt minder bloedverlies na de bevalling en draagt bij tot een lagere mortaliteit postpartum.
Meer lezen

De chemische stilte. Over de impact van psychofarmaca op de psychiatrie tijdens de tweede helft van de 20e eeuw, met het Gentse Guislaingesticht als casus

Universiteit Gent
2016
Virgil
Nimmegeers
Dit onderzoek belicht in een eerste luik de algemene geschiedenis van de psychiatrie, met een focus op het ontstaan en de brede effecten van chemische medicatie in de geestelijke gezondheidszorg sinds midden jaren 50 van de vorige eeuw. Via een microhistorisch casusonderzoek, namelijk het Gentse Guislaingesticht, wordt vervolgens in kaart gebracht hoe de psychiatrische praktijk en het dagelijkse leven in een psychiatrisch gesticht tijdens de periode 1950-1975 concreet veranderen onder invloed van die medische vernieuwingen.
Meer lezen

Verlicht door de Sterren? De rol van hemelinvloeden in de achttiende-eeuwse geneeskunde

Universiteit Gent
2016
Arno
Rombouts
Integendeel tot hetgeen lang gedacht werd was de studie van hemelinvloeden in de achttiende eeuw helemaal niet dood. Wetenschappers, en dan voornamelijk artsen, deden wel afstand van de term'astrologie', maar bleven de effecten van zon, maan en planeten op het menselijke lichaam onderzoeken.
Meer lezen