Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Het langdurig nuchter houden van patiënten voor endoscopische onderzoeken: eenvoud of noodzaak?

An-Sofie Iser
Onderzoek naar het nuchterbeleid (nuchter blijven vanaf middernacht) omtrent endoscopische onderzoeken. Confronterend verschil tussen de aanbevelingen van de literatuur en wat er in de praktijk gebeurd. Raadpleging van wetenschappelijke artikels en interview met assistent-arts om de problematiek te bespreken.

Diagnose coloncarcinoom en het verlammend effect op patiëntgerichte communicatie

Debbora Steemans
Een scriptie over kanker en communicatie. Want wat zeg je tegen iemand die kanker heeft? Evidence-based theorie en een zakboekje als educatiemiddel.

Correlatie tussen echo-endoscopische bevindingen en chirurgische bevindingen voor soliede pancreasletsels wat betreft operabiliteit en anatomopathologisch rapport.

Nesrin Diren
Onderzoek naar het nut van echo-endoscopie binnen de aanpak van pancreaskanker.

De oesophagectomie: van laparotomie naar laparoscopie

Delphine Maes Jonas Vanhove Delphine Maes
Chirurgische wereldprimeur in Brugse AZ Sint-JanIn het AZ Sint-Jan in Brugge hebben twee chirurgische teams op 2 januari voor een wereldprimeur gezorgd, toen ze een kwaadaardig slokdarmletsel bij een 72-jarige patiënte gelijktijdig via de buik en de borstkas verwijderden. Dat heeft het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV bekendgemaakt in een persbericht.De twee teams stonden onder leiding van dokters Bruno Dillemans en Jan Lesaffer.