Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

De mier Crematogaster scutellaris als biologische bestrijders van Spodoptera littoralis en haar interactie met de gaasvlieg Chrysoperla carnea

Mathijs Hast
Mieren als innovatief bestrijdingsmiddel van plagen in kasteelten.

Nuttige bacteriën en insecten bundelen hun krachten in de strijd tegen plantpathogenen

Jari Temmermans
Aardbeitelers wereldwijd hebben te lijden onder grijsrot. Hommels en gunstige bacteriën worden samen ingezet om deze schadelijke schimmel te bestrijden. Dit systeem kan een duurzaam alternatief vormen voor het sproeien van chemische fungiciden.

Design and modelling of a modular robotic system to improve weed management in raised bed organic farming

Rembrandt Perneel
Dit werk presenteert het ontwerpproces van een modulair robotsysteem ter verbetering van onkruidbeheer in biologische beddenteelt. Het resultaat is een lichtgewicht robotvoertuig met een configureerbare werktuigeenheid. Dit platform is in staat onkruid mechanisch te verwijderen bij het ontkiemen.

A role for the neuropeptide receptor NPR-6 in C. elegans olfactory learning?

Nathan De Fruyt
Onderzoek naar de rol van het receptorproteïne NPR-6 in olfactorisch leergedrag bij Caenorhabditis elegans. Aan de hand van gedragstesten en moleculair genetsiche, biochemische en pharmacologische technieken ontdekten we een potentiële rol voor NPR-6 in verzadigingssignalering.

A computational study of bacteria-phage interactions to reveal determinants of phage-host specificity

Dimitri Boeckaerts
Deze scriptie bestudeerde bacterie-faag interacties gebruikmakende van twee computertechnieken: optimal transport en machine learning. Het doel was om faag-host specificiteit beter te begrijpen op het niveau van de specifieke faag eiwitten die daar een belangrijke rol in spelen.

Integrated Pest Management of Drosophila suzukii, Monitoring, Insecticide Efficacy in Cherry and Population Modelling

Dieter Baets
Drosophila suzukii of Aziatische fruitvlieg vormt een groot probleem in de fruit sector en kan voor heel wat oogstverliezen zorgen. Deze scriptie probeert verschillende hulpmiddelen aan te reiken die in een gecombineerde aanpak samen gebruikt kunnen worden om deze plaag te bestrijden.

Bijdrage tot de ontwikkeling van een elektrochemische sensor voor de opsporing ter plaatse van cocaïne

Nick Sleegers
Een sensor verwerkt in een handschoen voor de detectie van cocaïneDrugsdealers worden steeds inventiever in hun smokkelmethoden, van de klassieke bolletjes en pakketjes tot het vermommen van cocaïne als zwarte printer inkt. Douane van de luchthaven van Zaventem en de Antwerpse haven kijken dan ook reikhalzend uit naar een draagbare, betrouwbare, snelle en selectieve test om een verdacht poeder te classificeren als zijnde cocaïne of niet.Wanneer de douane een verdachte container onderschept, of mensen of bagage wil screenen op cocaïne, dan maken ze klassiek gebruik van kleurtesten.

Netwerk-gebaseerde analyse van reactiewegen betrokken in Salmonella biofilmvorming

Nele Cosemans
De digitale strijd tegen bacteriënBacteriën hebben een zeer sterk aanpassingsvermogen waardoor ze steeds nieuwe manieren vinden om te overleven. De mens moet daardoor steeds nieuwe geneesmiddelen zoeken om ze te bestrijden, maar de bronnen raken stilaan uitgeput.

Persistente fosforen voor in vivo beeldvorming

Inge Nys
Tumoren lichten op in het donkerIn tegenstelling tot de meeste luminescente materialen, blijven persistent luminescente of ‘glow-in-the-dark’ materialen nog lange tijd licht uitzenden nadat ze blootgesteld werden aan licht met hogere energie. Veiligheidssignalisatie is de belangrijkste toepassing van deze materialen, maar ze worden ook gebruikt in allerlei speelgoed en gadgets. In principe zijn ze ook bruikbaar in de medische beeldvorming, mits de toxiciteit beperkt is en de emissiekleur zich in het rode tot infrarode gebied bevindt.

Milan Kundera et la terreur.

Catherine De Monie
Neerslag scriptie Milan Kundera et la terreur, De Monie Catherine
 
Schrijf je lezer de schrik op het lijf – de doelstellingen van de roman volgens Milan Kundera
 
Al te lang ging Milan Kundera door als de auteur achter The Unbearable Lightness of Being, een film die de erotische lading uit de gelijknamige roman maximaal wist te benutten en hem haast herleidde tot een Sexspel met de bolhoed. Vaak ook werd de schrijver geassocieerd met de strijd tegen het totalitarisme.

Biologische bestrijding: een kas vol sluipwespen. Het gesloten jaarrond graanluiskweeksysteem.

Joris Van Deuren
Biologische bestrijding: Een kas vol sluipwespen.
 
De land en tuinbouw tracht meer en meer de nadruk te leggen op het feit de hoeveelheid fytoproducten te verminderen, door een betere spuittechniek te gebruiken en geïntegreerde bestrijding toe te passen. Eén van de belangrijkste plagen in de sierteelt zijn bladluizen; Die kunnen bestreden worden door sluipwespen.Hierover zal "Het gesloten kweeksysteem"; het  project van Joris gaan, hij heeft het voorbije jaar gezocht naar een goedkope en efficiëntere methode bij het gebruik van deze sluipwespen.