Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Endometriose en zijn ware aard: ‘De sensibilisering van endometriose bij de bevolking’

Talia Özçelik
Deze bachelorproef toont aan dat de omkadering rond de aandoening endometriose ontbreekt. Deze literatuurstudie creëert een beter beeld over wat endometriose is, welke mogelijke klachten en oorzaken er zijn en welke verschillende soorten behandelingen toegepast kunnen worden.

Dyspareunie in de menopauze, hoe het taboe doorbreken?

Sara Corsus
Dyspareunie is een veelvoorkomend ongemak in de menopauze. Door het taboe rond dit onderwerp word het vaak niet besproken en blijft het vervolgens onbehandeld. Deze proef onderzoekt hoe we dit taboe in de maatschappij kunnen doorbreken, om vrouwen met dyspareunie vlotter bij de juiste hulpverlener te krijgen.

Karakterisatie van klinische vaginale Candida albicans isolaten en het beoordelen van de antischimmelactiviteit van Saccharomyces cerevisiae stammen

Jade Michiels
Het karakterisatie van klinische vaginale Candida albicans isolaten. En daarnaast het beoordelen van de antischimmelactiviteit van Saccharomyces cerevisiae stammen tegen vaginale schimmelinfecties.

Als ik geen ouder kan worden, wie moet ik dan zijn?

Liesbeth Lanszweert
Aan de hand van kwalitatieve, semi-gestructureerde interviews worden de noden en behoeften onderzocht van vrouwen en mannen die te maken hebben met ongewenste kinderloosheid of verminderde vruchtbaarheid.

Borstvoeding en seksualiteit: Tussen moeder-zijn en vrouw-zijn

Justine De Smet
Het thema rond borstvoeding en seksualiteit daagt uit tot het kritisch nadenken omtrent de correlatie tussen het lichamelijke en psychische aspect van de mens. In deze scriptie wordt de psychisch kant en de fysieke kant van borstvoeding besproken gelinkt aan seksualiteit.

Seksualiteit tijdens en na de zwangerschap: communicatie, de sleutel die de deur opent.

Ilse Beaumont
Zwangerschap en seksualiteit: de invloed van communicatie!

Praktijkervaringen leren ons dat vrouwen en hun partners weinig weten over seksualiteit tijdens en na de zwangerschap. Dit voornamelijk omdat er een gebrekkige communicatie is over seksualiteit tijdens en na de zwangerschap tussen zowel het koppel en de gynaecoloog als het koppel en de vroedvrouw. Maar welke invloed heeft de zwangerschap, de bevalling en het kind op het koppel op het vlak van seksualiteit en hoe verloopt de communicatie? Is het nog steeds taboe?

Cutting the rose. Vrouwelijke genitale verminking in België.

Anne Slowack
Vrouwenbesnijdenis ook in Europa


Vrouwelijke genitale verminking is een problematiek die niet alleen voorkomt in bepaalde

landen van Afrika. Ook in Europa komt dit voor. Migranten die naar Europa verhuizen en
daarbij heel erg aan hun cultuur vasthouden, brengen deze gewoonte mee.