SEPA, The Single Euro Payments Area

Willems
Joeri

 SEPA



Waarvoor staat SEPA? Dikwijls gehoord: “Ik weet het niet”, of in het Frans: “Je ne sais pas …”.


Op het eerste zicht één van die vele niet te plaatsen afkortingen uit één of ander vakjargon? Ongekend en  dus wellicht onbelangrijk, maar vooral ook onbemind? Blijkbaar wel. Heel veel mensen hebben nog nooit over SEPA gehoord, of weten op z’n minst niet waarvoor SEPA staat. En, indien wel, liggen de meesten onder ons er op zijn minst niet direct wakker van

Een wat vreemde vaststelling toch. SEPA kan en zal ons leven immers behoorlijk impacteren in de komende jaren.

SEPA staat voor the Single Euro Payments Area en voorspelt niet minder dan een revolutie te worden  in het Europese girale betalingsverkeer. Eentje die daarenboven ook nog eens heel dicht voor de deur staat. Vanaf januari 2008 wordt SEPA werkelijkheid, en kan iedere Europese burger en elk Europees bedrijf op een transparante, uniforme manier betalen naar, of innen van om het even wie binnen het Europese grondgebied.

Na de invoering van de Euro, die vooral de chartale intra-Europese markt op z’n kop zette, betekent SEPA een nieuwe, belangrijke wending in de Europese éénwording. Overschrijvingen, domiciliëringsopdrachten en kaartbetalingen worden binnenkort een Europees gegeven, ontdaan van om het even welke nationale gebruiken of toepassingen.

Wat betekent SEPA in werkelijkheid? En vooral, wat is de voorspelde impact van de SEPA producten SCT, de SEPA Credit Transfer, en SDD, de SEPA Direct Debit, op de Belgische consument, de Belgische bedrijven en de Belgische banken?

Een feitelijke benadering van wat SEPA is, en wie de betrokken spelers zijn. Gevolgd door de resultaten van een bevraging van particulieren en een uitgebreide enquête bij vele grote bedrijven en alle Belgische grootbanken. Een analyse van een mogelijke nieuw spanningsveld tussen de aanbieders van het product, de banken enerzijds, en de afnemers ervan, de particulieren en bedrijven anderzijds.  Waar ontstaan tegenstrijdige stanpunten of belangen en waar vinden ze elkaar?

Met als hamvraag: zullen betalingen in België al dan niet duurder worden?

Download scriptie (4.95 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool Gent
Thesis jaar
2007