Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Recovery of rare earths from lamp phosphor waste: a solvometallurgical approach

KU Leuven
2019
Brent
Grymonprez
Er werd een manier gevonden om selectief drie verschillende lampfosfors op te lossen uit lampfosforafval. Deze lampfosfors bevatten elk verschillende kostbare metalen. Telkens werd methaansulfonzuur (MSA) gebruikt, al dan niet verdund en/of verwarmd.
Meer lezen

Development of a solvometallurgical process for the separation of trivalent yttrium and europium (Ontwikkeling van een solvometallurgisch proces voor de scheiding van driewaardig yttrium en europium)

KU Leuven
2018
Brecht
Dewulf
Door water te vervangen door ethyleenglycol als een van de vloeistoffasen bij solventextractie, kan een efficiëntere scheiding van zeldzame aarden verkregen worden. Het scheiden van yttrium en europium, twee zeldzame aarden die terug te vinden zijn in lampfosforen, is het doel van het beoogde extractieproces.
Meer lezen

Design, model, benchmark and optimisation of a continuous photochemical reactor for europium recovery from rare earth mixtures

KU Leuven
2017
Glen
Meir
Door het gebruik van een continue, buisvormige reactor en innovatieve technieken kan de efficiëntie en productiviteit t.o.v. de huidige reactor voor YOX-scheiding sterk verbeterd worden. Dit YOX (yttria gedopeerd met europiumoxide) kan na scheiding als bron worden aangewend in allerlei toepassingen, gaande van lampen tot militaire toestellen.
Meer lezen

Insight in Aluminate Synthesis for Piezoluminescent Applications

Universiteit Gent
2016
Evert
Dhaene
Deze masterscriptie exploreert nieuwe synthese methoden om monoklien strontium aluminaat gedopeerd met divalent europium en trivalent dysprosium nanokristallen te produceren voor vroege fase schade detectie in composiet materialen. Hiervoor werd ondermeer een studie gedaan naar de bestaande synthese methoden en hun tekortkomingen.
Een tweede luik bestudeert de afhankelijkheid van de persistent luminescente eigenschappen op de kristallietgrootte d.m.v. (titanium gedopeerd) hafnia nanokristallen.
Meer lezen

Influence of Irradiance on the Photochemical Separation of Europium/Yttrium Mixtures

KU Leuven
2015
Lio
Van Meerbeeck
Zeldzame grondstoffen uit veelvoorkomend afvalDe kans dat u dit leest bij het licht van een TL-lamp is bijzonder groot, die dingen hangen zo’n beetje overal. Wanneer ze –eventueel na een fase van irritant knipperen- de geest geven, weet u wat te doen: inleveren, bij de elektro winkel of het containerpark. Dat is in de eerste plaats omdat fluorescentielampen, zoals de TL-buis en de spaarlamp, kwik bevatten. Dat is giftig en mag niet in het milieu terecht komen. Het inleveren van TL-lampen zou echter nog veel meer nut kunnen hebben.
Meer lezen

Photochemical Recovery of Europium from Rare Earth Mixtures

KU Leuven
2014
Daphné
Havaux
  • Daphné
    Havaux
Zeldzame aarden: van drone tot smartphoneHet begrip zeldzame aarden (Eng.: Rare Earth Elements, REE) klinkt waarschijnlijk niet echt bekend in de oren, maar iedereen maakt dagelijks gebruik van toepassingen waarin deze chemische stoffen in zitten verwerkt. Namen als europium, yttrium, dysprosium of praseodymium klinken exotisch en doen allicht geen belletje rinkelen, maar onze huidige samenleving zou ineenstorten zonder het gebruik van deze chemische elementen in tal van toepassingen.Wat zijn zeldzame aarden?De zeldzame aarden zijn, zoals hun naam reeds doet vermoeden, zeer schaars.
Meer lezen

Persistente fosforen voor in vivo beeldvorming

Universiteit Gent
2013
Inge
Nys
Tumoren lichten op in het donkerIn tegenstelling tot de meeste luminescente materialen, blijven persistent luminescente of ‘glow-in-the-dark’ materialen nog lange tijd licht uitzenden nadat ze blootgesteld werden aan licht met hogere energie. Veiligheidssignalisatie is de belangrijkste toepassing van deze materialen, maar ze worden ook gebruikt in allerlei speelgoed en gadgets. In principe zijn ze ook bruikbaar in de medische beeldvorming, mits de toxiciteit beperkt is en de emissiekleur zich in het rode tot infrarode gebied bevindt.
Meer lezen

Groene fosforen voor toepassingen met hoge lichtintensiteiten

Universiteit Gent
2012
Jonas
Joos
Winnaar mtech+prijs
Licht-uitstralende diodes of leds vind je de laatste jaren op veel plaatsen: je gsm of smartphone, televisietoestellen en verlichting. De voornaamste redenen hiervoor zijn hun laag energieverbruik, lange levensduur en onverwoestbaarheid. Voor de meeste toepassingen heb je geen gekleurd, maar wit licht nodig. In witte leds worden zogenaamde luminescente materialen of fosforen gecombineerd tot het gewenste wit wordt verkregen. Fosforen zijn, met hun kleurrijke lichtemissie, een cruciaal onderdeel van witte leds.
Meer lezen