Podcast: Jong & Eenzaam

Andries Haesevoets
Persbericht

Podcast - Jong & Eenzaam: ‘Na een drukke dag met vrienden kom ik thuis met een leeg gevoel’

Kunnen jonge mensen met veel sociale contacten eenzaam zijn? Het antwoord is ja! Vier millennials praten in deze podcast over de rol van eenzaamheid in hun dagelijkse leven. Uit recent onderzoek van de KU Leuven en het Nationaal Geluksonderzoek (UGent en levensverzekeraar NN ) blijkt dat een hoog percentage Vlaamse jongeren zich eenzaam voelt, zelfs in gezelschap.

Het woord eenzaamheid komt in deze coronatijden regelmatig aan bod in de media en is het onderwerp van vele maatschappelijke discussies. Het is daarbij opvallend dat eenzaamheid een eenduidige definitie krijgt: je bent eenzaam als je alleen bent of als je weinig mensen rondom je hebt. Vanuit die redenering zijn vooral ouderen en singles eenzaam. Maar dat klopt niet helemaal. Eenzaamheid betekent veel meer dan letterlijk alleen zijn. Het is een persoonlijk gevoel waarbij je een tekort in je sociale relaties voelt. Die ervaring is pijnlijk en kwellend. Ook jonge mensen kunnen dus geconfronteerd worden met eenzaamheid.

Persoonlijke verhalen met de nodige expertise

Jong & Eenzaam is een podcast waarin vier jonge mensen openhartig over hun gevoelens praten. Hanne Gillis (24) en Daphne Agten (30) zijn twee extraverte jonge vrouwen met veel vrienden. En toch voelen ze zich eenzaam. Hanne heeft een laag zelfbeeld, terwijl Daphne het gevoel heeft dat ze niet op de eerste plaats komt bij haar vrienden. Daarnaast voelen Frederik Meutermans (21) en Lisa Synaeve* (22) zich al van kleins af aan eenzaam. Dat heeft grotendeels met hun verleden te maken.

Naast deze jongeren komen ook professor Luc Goossens (ontwikkelingspsycholoog) en professor emeritus Antoon Vandevelde (filosoof en econoom) aan het woord. Vanuit hun expertise geven ze meer uitleg over eenzaamheid.

*Lisa Synaeve is een fictieve naam. Deze persoon wil anoniem blijven.

 

Bibliografie

Heylen, L. (2011). Oud en eenzaam? Een studie naar de risicofactoren voor sociale en emotionele eenzaamheid bij ouderen. Proefschrift voorgelegd tot het behalen van de graad van doctor in de Sociale wetenschappen: Universiteit Antwerpen

Heylen, L., Knaeps, J., Lommelen, L., & Peeters, G. (2019, 23 januari). Een babbel verzacht de eenzaamheid. Sociaal. Geraadpleegd op https://sociaal.net/achtergrond/babbel-eenzaamheid/

Huyghebaert, P., & Coen, H. (2016, 8 juni). Bijna 8 op de 10 Vlaamse jongeren (in zekere mate) eenzaam. Geraadpleegd op http://www.deredactie.be.

Kirtley, O. J., Achterhof, R., Hiekkaranta, A. P., Hermans, K., Hagemann, N., & Germeys, I. M. (2019). Sigma 2019: Fase I rapport: Hoe word ik wie ik ben?. Geraadpleegd op https://gbiomed.kuleuven.be/english/research/50000666/50000673/cpp/ccp-…

Parys, L., Persyn, P., Van Der Vloet, T., Sleurs, E., Godderis-T’Jonck, D., & Ansseeuw, B. (2018). Conceptnota voor nieuwe regelgeving betreffende de aanpak van eenzaamheid in Vlaanderen. Geraadpleegd op http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1392742

Polis, H. (2016). De eenzaamheidsepidemie. Geraadpleegd op https://www.weliswaar.be/de-eenzaamheidsepidemie

Van Damme, F. (2017, 11 januari). Waarom eenzaamheid piekt bij twintigers. De Morgen. Geraadpleegd op https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/waarom-eenzaamheid-piekt-bij-tw…

VRT (2019, 11 december). Podcast Eenzaam. Geraadpleegd op https://radio1.be/eenzaam-podcast

Wijnen, S. (2019). Breek uit je eenzaamheid. Geraadpleegd op http://www.psychologies.be/nl/breek-uit-je-eenzaamheid/

 

 

Universiteit of Hogeschool
Journalistiek
Publicatiejaar
2020
Promotor(en)
Eline Vandenbroucke, Gijs Ramboer
Kernwoorden
Share this on: