Zalig zen in Pajotse parels

Leila
Viaene

Niet alleen de architecturale, maar ook de toeristische trends zijn aan een evolutie bezig. Een luxe hotelkamer is niet meer spectaculair, want waarom zou je een mainstream hotel verkiezen boven een kleiner maar veel exclusiever paviljoen waar een mooi verhaal aan verbonden is?

In het Pajottenland, de rustige landbouwstreek rond Brussel, vinden we een reeks aan bijzondere bouwwerken die zijn omgetoverd tot toeristische verblijfplek. Het Pajottenland bestaat uit een landschap met glooiende velden, hoeves en historische bouwwerken. De ideale plek voor een ontspannend weekendje weg.

Van een stalen melksilo, tot een ruïne van een oude windmolen, tot een bierton. Alles kan! Je droomt weg in de verhalen en voelt je helemaal zen in de excentrieke verblijfpareltjes.

Elk paviljoen toont aan dat ongebruikelijk verblijven, of het nu een buitengewone vorm is of een relatief kleine ruimte, echt wel de moeite kan zijn en zeker niet hoeft af te schrikken. Voor jonge architecten is het kleiner en compacter ontwerpen zeker een punt op de agenda. Kleine, bijzondere ruimtes zijn een kwaliteit, een uitdaging op verschillende vlakken. De manier waarop de architect deze ruimtes heeft ontworpen, kunnen inspirerend zijn voor de bezoekers in hun dagelijkse manier van leven en wonen.

Het exterieur van de bestaande bouwwerken wordt zoveel mogelijk behouden, maar aan de binnenkant gebeuren verscheidene architecturale ingrepen, die sterk verband houden met de reeds aanwezige kenmerken, en de bewustmaking hiervan en van de betekenis voor de omgeving en geschiedenis hieromtrent. De bestaande “ongemakken” worden getransformeerd tot (verborgen) kwaliteit. In de verschillende projecten wordt op een alternatieve maar respectvolle manier omgegaan met erfgoed.

Elk paviljoen is tot in het kleinste detail ontworpen op maat van de bezoeker. In de reeks van 12 is er voor ieder wat wils. Traditionele meubels worden vervangen door multifunctionele en originele objecten. De ene accommodatie wijst zichzelf uit, de andere is een ware ontdekkingstocht, die je aan het denken zet over vernuftige systemen en methodes die de kenmerken van de geschiedenis in de verf zetten, om de verloedering ervan tegen te gaan. En dat alles op een kleine oppervlakte!

Dit project zorgt niet alleen voor een toeristische boost, maar ook de manier van ruimtes ontwerpen en het behoud van erfgoed wordt hiermee gestimuleerd.

Heb je dus nood aan enkele daagjes ertussen uit te gaan, even ontspannen of net de inspanning in iets totaal anders te gaan opzoeken? Dan weet je nu waarheen! Je wordt ondergedompeld in een andere manier van leven en jezelf 100 procent ontspannen, en je moet er niet eens het vliegtuig voor nemen! Ontdek de verborgen parels in deze prachtige streek en ga helemaal op in de inspirerende inrichting ervan! Geniet!

 

Download scriptie (30.97 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
Arnaud Hendrickx & Nel Janssens