WANNEER EEN DIEET TOCH NIET ZO GEZOND LIJKT EN GROENTEN EN FRUIT VERBODEN ZIJN

Manon
Casselman

image 44

 

INLEIDING

Heeft u zich al ooit afgevraagd waarom u voor een colonoscopie (dikke darmonderzoek) een aangepaste voeding moet eten zoals wit brood?

 

PROBLEEMSTELLING

Het licht verteerbaar – en restenarm of vezelarm dieet zijn niet éénduidig afgebakend in de literatuur. In de dieetgeschiedenis zijn er protocollen of richtlijnen opgesteld. Deze zijn in de praktijk op basis van ondervinding aangepast en daarbovenop ook té beperkend, zo blijkt uit literatuuronderzoek. Op deze manier ontstond er een grote verscheidenheid aan uitwerkingen.

De diëten zijn niet éénduidig afgebakend en empirisch aangepast.

DOELSTELLING

Vanuit dit probleem kwam de vraag uit de praktijk om éénduidige protocollen op te maken voor het licht verteerbaar en restenarm dieet die de literatuur en de huidige dieetbladen in de praktijk samenvat. Dit is dan ook meteen de hoofdonderzoeksvraag waarover deze bachelorproef handelt. De realisatie van deze bachelorproef biedt éénduidigheid voor de praktijk zodat er minder verwarring bestaat over de twee behandelde maagdarmdiëten aan de hand van afgebakende protocollen. 

De realisatie van deze bachelorproef biedt éénduidigheid voor de praktijk aan de hand van afgebakende protocollen.

Diëtisten van Vlaamse ziekenhuizen kunnen deze protocollen ook gebruiken als naslagwerk.

METHODE

Een zelf opgestelde enquête werd via mail verstuurd om de Vlaamse ziekenhuizen te bevragen. Hierbij werd ook verzocht om de dieetbladen in bijlage toe te voegen bij de respons. De totale respons omvat 21 ziekenhuizen.

Ook het Universitair Medisch Centrum in Utrecht werd telefonisch gecontacteerd om na te gaan hoe de Nederlandse visie op deze diëten is.

RESULTATEN

Hieronder worden de resultaten van het onderzoek weergegeven met de nadruk op de belangrijkste verschillen met de huidige protocollen.

In het licht verteerbaar dieet zijn in de categorie dranken onder andere koffie en thee te mijden aangezien ze de kans op reflux, maagzweer, misselijkheid en braken verhogen. In de categorie graanproducten gaat het voornamelijk over het mijden van bruine en vette varianten. De lijst met toegelaten groenten en fruit is een totaal andere lijst dan de bestaande. De vernieuwde lijst is gebaseerd op weten- schappelijke basiscriteria. De te mijden soorten doen voornamelijk de kans op reflux, misselijkheid of braken afnemen. Voor melkproducten zijn vooral vette varianten en producten met toevoegingen te mijden. Geitenmelk en schapenmelk zijn vet maar licht verteerbaar omwille van de kortere vetzuur- en eiwitsamenstelling. Voor vlees, vis, eieren en vervangproducten zijn ook opnieuw de vette varianten te mijden. Eieren zijn toegelaten. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing dat eieren zwaar verteerbaar zijn. Specerijen zijn wel zwaar verteerbaar vanwege de kans op reflux en misselijkheid.

In het restenarm dieet is er per categorie een maximaal gehalte aan voedingsvezels opgesteld. Hierna werden de voedingsmiddelen geselecteerd. De grootste verschillen met de huidige protocollen zijn volgende. Elke bereidingswijze met aardappelen is te mijden. Ook puree voldoet dus niet aan het maximum gehalte aan voedingsvezels voor deegwaren en aardappelen. Ten tweede zijn ook alle groenten en fruit te mijden. Dit aangezien deze voedingsmiddelen geen vezels mogen bevatten. Dit maakt het protocol duidelijk voor de patiënt. Ook zullen de tekorten verwaarloosbaar zijn omwille van het beperkte termijn. Naast de vezelbeperking is er geen vetbeperking van kracht op basis van de vorming van resten in de darm.

CONCLUSIE

Aan de hand van de verschillende basiscriteria en indicaties staan het licht verteerbaar en restenarm dieet los van elkaar.

Aan de hand van de verschillende basiscriteria en indicaties staan het licht

verteerbaar en restenarm dieet los van elkaar.

Omwille van deze basiscriteria is het licht verteerbaar dieet te benoemen als het dieet bij reflux, gastritis, maagzweer, misselijkheid en braken. Echter is het belangrijker individuele voedseltriggers weg te laten. Dit benadert de Nederlandse behandelmethode. Op deze manier is het dieet niet onnodig beperkend. Het restenarm dieet is te benoemen als het vezelarm dieet aangezien voedingsvezels de enige bron van resten zijn in de dikke darm. Het restenarm dieet mag toegepast worden als voorbereiding op een colonoscopie of darmoperatie, bij acute diarree of diverticulitis (ontstoken darmuitstulping).

 

Bachelorproef voedings- en dieetkunde VIVES Brugge

Manon Casselman

I.S.M. Kristin De Buyser en Jana Van Canneyt

Academiejaar 2018-2019

Download scriptie (901.7 KB)
Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
Kristin De Buyser en Jana Van Canneyt