Design voor Natuurbeleving in Rivierenland

Lore
Blockx

In het natuurgebied Blaasveldbroek worden het onthaalcentrum en de blokhut onderzocht om deze te maken tot ‘de groene poort’ van morgen. Belangrijk is de beleving van het landschap tussen de stad Mechelen en de Dijle-Zennevallei, dit aan de hand van originele ruimtes, diensten en producten.

 

ONDERZOEK

Uit vooronderzoek is gebleken dat de opdracht kadert in een veel grotere context. Namelijk het project ‘Natuur in en rond Mechelen’. Dit project omvat een vijftiental natuurgebieden die meer in the picture mogen komen. De bedoeling van het bezoekerscentrum te Blaasveldbroek wordt daarom het informeren over de verschillende gebieden in de omgeving. Alle gebieden verdienen meer aandacht en de samenhang ertussen moet worden verbeterd.

Het gebouw bestaat in zijn huidige context uit verschillende kleine kamers, als gevolg van het bijbouwen in verschillende fasen in het verleden. Belangrijk is dat in het nieuwe centrum alles mooi in elkaar overloopt. De bezoeker moet door de verschillende ruimtes getrokken worden, zonder op te merken dat het gebouw nog steeds gesegmenteerd is.

Er wordt in dit onderzoek gemikt op de bezoekers die graag genieten van mooie natuur, maar die niet al te veel moeite steken in het bezoeken van bezoekerscentra van het desbetreffende gebied. Aan de hand van persona’s kon het onderzoek steeds getoetst worden aan de werkelijke potentiële bezoekers.

 

VOOR ELK WAT WILS

Om deze personen aan te trekken voorzien we een platform. Dit platform is te bereiken van thuis uit, via een website. Maar ook in het bezoekerscentrum kan men dit medium raadplegen. Er is een blog op te vinden waar men zijn ervaringen kan delen van een gebied, maar ook alle belangrijke informatie over de natuurgebieden kan men daar terugvinden. Als surplus kan elke persoon een korte test doen, aan de hand van acht vragen ontdekt men zijn persoonlijke natuurprofiel. Gaande van elke dag sportief zijn, tot maandelijks een stevige wandeling gaan maken. Daaraan gekoppeld kan de persoon zijn ‘op maat gemaakte’ wandelingen, fietsroutes, looproutes, enz. gaan opzoeken in de natuurgebieden in en rond Mechelen.

 

UNIEKE COMBINATIE

De belangrijkste functies in het natuurbelevingscentrum zijn informatie bieden over de gebieden, een platform bieden voor het bundelen van info en ervaringen, en een workshop plaats waar men de huidige activiteiten kan blijven uitvoeren. Zo kan iedereen de blokhut gebruiken om een workshop in te organiseren of om gezellig met de jeugdbeweging in langs te komen.           

De plattegrond van het gebouw werd als een folie over de geografische kaart van Mechelen en omgeving gelegd. Zo zijn de omliggende natuurgebieden in het gebouw op strategische wijze ingepast. Wanneer men zich naar het oosten van het gebouw begeeft, krijgt men informatie over een natuurgebied dat zich ook in het Oosten van de regio bevind.

Per natuurgebied is een aparte beleving gecreëerd. Zo kunnen kinderen en volwassenen bij het gebied van Broek de Naeyer bijleren welke vogels er allemaal voorkomen. Met een eenvoudige puzzel bekijken ze welk ei er bij welke vogel hoort. Ook nieuwe technologieën worden gebruikt. Virtual Reality laat toe om op twee plaatsen tegelijk te zijn. Zo kan men in het natuurbelevingscentrum van Blaasveldbroek door een bril kijken naar de Oude Dijlearm en Polder Heindonk. De belangrijkste bezienswaardigheden worden weergegeven op de beelden. Niet alleen in het natuurbelevingscentrum kan men deze techniek gebruiken en bekijken, maar ook via het platform is het mogelijk om vanop afstand naar de prachtige natuurgebieden in de omgeving te kijken.

Voor de kleine dorst en honger is er een plek ingericht als keuken/cafetaria. Het is een plaats die altijd geopend is voor publiek. Elke wandelaar kan een warme tas koffie of thee komen nuttigen. Soms is er zelfs een doos voorzien met wat zoetigheden. Ook de toiletten en de lockers zijn ten allen tijden beschikbaar. De lockers dienen voor wandelaars die in of in de buurt van het gebied blijven, maar even hun spullen willen kunnen achterlaten om achteraf bijvoorbeeld te kunnen picknicken. In de lockers is er een EHBO kit voorzien voor de kleine ongevallen te kunnen verzorgen.

 

SERVICE SYSTEM MAP

Op dit soort schema is het mogelijk om alle verschillende onderlinge connecties te bekijken van de betrokken partijen, persona’s, gebieden, platformen, diensten en producten. Zo is er duidelijk te zien hoe Blaasveldbroek fungeert als pilootproject, waar alle info over de verschillende gebieden binnen het project samenkomen.

Download scriptie (22.83 MB)
Universiteit of Hogeschool
Thomas More Hogeschool
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Nansi Van Geetsom