MedTech Compass wijst medische technologie de weg richting patiënten

Simon
Popelier
  • Jeff
    Maenhaut

Medische Technologie (MedTech) is de motor achter de innovatieve gezondheidszorgsector. Een innovatieve aanpak is nodig om tegemoet te komen aan de behoeften van een vergrijzende bevolking. De voorbije jaren werd het ontwikkelingsproces voor nieuwe medische toestellen steeds complexer. De ontwikkelaars ondervinden veel struikelblokken. Hierdoor bereiken vele goede ideeën of technologieën nooit de patiënten, zorgverleners of ziekenhuizen. MedTech Compass is een nieuw simulatiemodel, een tool om recent opgerichte MedTech-ontwikkelingsteams te ondersteunen. Dit model moet de teams inzichten bijbrengen over het complexe ontwikkelingstraject. Hierdoor zullen de technologieën sneller of op een efficiëntere manier de patiënten bereiken.

Medische technologieën omvatten alledaagse voorwerpen (brillen, zwangerschapstesten, gehoorapparaten,…), maar evengoed complexere apparatuur (medische beeldvorming, operatie-robots,…). Tegenwoordig gaat de aandacht ook vaak naar applicaties en software. De medische hulpmiddelen bieden betere behandelingsopties of een betere levenskwaliteit aan de patiënten en kunnen zelfs hun leven redden. Mensen kunnen langer, gezonder, productiever en zelfstandiger leven met behulp van gezondheidstechnologie.

De MedTech sector wint aan belang binnen de medische industrie. Het hoge niveau van onderzoek, ontwikkeling en interactie met de gebruikers resulteren in een constante stroom van innovaties. Medische technologie is al enkele jaren de sector met het hoogste aantal patentaanvragen. Naar schatting bestaat de sector voor 95% uit kmo’s, vaak startups. Helaas falen ook veel startups in de MedTech sector, waardoor veel nieuwe technologieën nooit het daglicht zien.

Startups hebben moeite

Startups hebben moeite om hun negatieve cashflow tijdens de vroege stadia van de productontwikkeling te dekken. Onderzoek naar nieuwe technologieën en prototypes bouwen kost handenvol geld, terwijl er quasi geen inkomsten zijn. Veel waardevolle ideeën en concepten voor nieuwe medische hulpmiddelen overleven deze zogenaamde “valley of death” niet. De startups in de sector van medische technologie komen daarbovenop voor veel andere uitdagingen te staan. Ze moeten navigeren tussen de ingewikkelde wetgeving voor medische hulpmiddelen. Naast het voldoen aan voorschriften (EU-directieven, CE-labels,…) moet men meestal ook nog een volledig kwaliteitssysteem opzetten (ISO 13485 certificering). De bedrijven hebben bovendien een strategie nodig over hoe ze hun intellectueel eigendom zullen beschermen en moeten heel wat regelgeving nakomen tijdens de klinische proeven.

De nieuwe ingenieurs, onderzoekers en ontwikkelaars moeten in een vroeg stadium inzicht krijgen in het complexe valorisatietraject dat ze zullen ondergaan om een nieuw medisch hulpmiddel te ontwikkelen en een bijhorende onderneming op te starten. Daarnaast moeten ze de noden van de patiëntenpopulatie kennen om te evalueren of het medische hulpmiddel wel een concrete klinische behoefte vervult. Ook de commercialisering en product lancering van de hulpmiddelen zijn vaak struikelblokken.

MedTech Compass wijst de weg

MedTech Compass is een nieuw ontwikkeld simulatiemodel dat enerzijds de slaagkans van startups met hun nieuwe technologie evalueert. Anderzijds moet de tool inzicht geven aan de nieuwe ontwikkelaars over de mogelijke struikelblokken op hun traject.

logo medtech compass

Het evaluatieproces bestaat uit drie stappen. Als eerste krijgen de ontwikkelingsteams een online  meerkeuzevragenlijst voorgeschoteld. Op basis van de gekozen antwoorden worden daarna gewichten in een wiskundig algoritme geplaatst. Dit simulatiealgoritme berekent een slaagkans voor de nieuwe medische technologie en de interne organisatie van de startup. Tenslotte wordt ook een automatisch rapport gegenereerd met de sterktes, zwaktes en struikelblokken van de onderneming.

drie stappen van Medtech Compass

Afbeelding verwijderd.

De vragenlijst en het wiskundig simulatie-algoritme werd opgebouwd uit 11 verschillende evaluatie-stages. Per stage zijn er verschillende criteria die onderzocht worden. Deze criteria werden verzameld door een uitgebreide literatuurstudie en gesprekken met meer dan 30 MedTech experten die al meermaals aan de wieg stonden van MedTech startups.

11 evaluatiestages

Afbeelding verwijderd.

Een casestudy werd uitgevoerd om MedTech Compass uitvoerig te benchmarken en te testen. De tool werd voorgelegd aan bestaande bedrijven die reeds hun sporen verdienden, maar ook aan startups die nog in de eerste onderzoeksfases zitten. De rapporten die gegenereerd werden door de tool bleken representatief voor de gekende sterke en zwakke punten van de onderzochte ondernemingen.  

MedTech Compass is een tool die warm onthaald wordt door de koepelorganisaties binnen de MedTech industrie. De generieke opbouw van het algoritme maakt het ook mogelijk om de tool verder uit te werken naar meer specifieke soorten gezondheidstechnologie. Het ontwikkelde simulatiealgoritme moet een platform bieden om opgedane kennis van vele experten over te dragen naar nieuwe ontwikkelaars. Naar aanleiding van de eerste positieve resultaten zal een consortium opgericht worden om de tool verder uit te bouwen en te lanceren binnen de MedTech sector.  

Download scriptie (5.88 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Prof. Dr. Ir. Pascal Verdonck