Digitalisering speelt grote rol in corruptie bestrijding

Robert
Haafst

Corruptie is een groot probleem in de wereld. Het is dan ook geen verrassing dat organisaties als Transparancy International proberen om corruptie te bestrijden. Recent onderzoek van de KU Leuven in België toont aan dat digitalisering een grote rol kan spelen in de bestrijding van corruptie.

Onderzoek wijst uit dat zodra het aantal smartphones en het aantal internetgebruikers, kortweg e-Citizenship, omhoog gaat, dat dan corruptie verminderd. Daarbovenop laat hetzelfde onderzoek zien dat specifiek landen met een laag bruto binnenlands product ook nog kunnen profiteren van een verhoging van e-Government: DigiD, online aanbestedingen, en transparante online overheidsdiensten zorgen allemaal voor lagere corruptie.

Onderzoeker Robert Haafst verklaart de logica erachter: “Stel je een land voor waar geen TV is, geen telefoons, geen internet, totaal niets aan digitaal is beschikbaar. De kans dat je gepakt wordt terwijl je fraude pleegt is dan relatief klein. Daarnaast zullen weinig mensen het te weten komen. Aangezien mensen de neiging hebben om hun inkomen te vergroten, zal er zeker corruptie en fraude plaatsvinden. Stel je nu het andere uiterste voor: een land waar alles compleet gedigitaliseerd is. Hier zal weinig fraude of corruptie plaats vinden, aangezien zoiets op tv zal komen, en gelezen en besproken kan worden op internet. Mensen houden niet van negatieve aandacht, en zeker niet als dat de rest van je leven blijft achtervolgen. Het internet vergeet namelijk niets.”

Digitalisering beperkt dus de mogelijkheden van fraude en corruptie. Dezelfde redenering gaat nog verder. Robert Haafst: “Stel een land voor waar alles nog met papier gedaan wordt, zoals het maken van een identiteitskaart, aankopen van goederen, vergunningen, etcetera. Zonder duidelijke administratie is een papier makkelijk te vervalsen, helemaal in vergelijking tot een digitaal transparant systeem. Digitale transacties zorgen er dus voor dat de kans dat je een overheidsmedewerker moet omkopen om iets gedaan te krijgen sterk wordt verminderd.”

De kosten van corruptie zit de economische groei dus behoorlijk in de weg. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat dat de jaarlijkse kosten van corruptie rond de 2.4 biljoen euro zijn. Een hoge kostenpost, aangezien de totale wereldeconomie slechts 64 biljoen euro bedraagt. Om het in perspectief te zetten: Slechts 5 landen ter wereld hebben een grotere economie dan de totale kosten van corruptie. Het is dan ook geen verrassing dat er onderzoek gedaan wordt om de kosten van corruptie te kunnen verlagen.

Overheden en organisaties die corruptie willen bestrijden, kunnen nu met behulp van dit onderzoek effectief beleid gaan voeren op het gebied van corruptie en digitalisering. Uiteindelijk komt het op het volgende neer: Wil je corruptie verlagen? Zorg dan voor genoeg digitalisering.

Download scriptie (385.68 KB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Prof. Dr. Sofie de Prijcker