Natuurbrandbestrijdingskleding: een balans tussen comfort & bescherming

Dionne
van Eldik
  • Dionne
    van Eldik

Ook textiel kan levens redden

Bij textiel denken de meeste mensen aan mode en kleding, maar textiel is zoveel meer dan dat. Textiel kan namelijk levens redden. Denk bijvoorbeeld aan gebreide kunstaderen voor de medische sector, brandweerkleding en beschermende kleding voor de bosbouw. Door het bepalen van verschillende textielparameters en technieken kunnen de meest opmerkelijke resultaten behaald worden om de mens zoveel mogelijk te beschermen en te redden.

Afbeelding verwijderd.

De kleding gemaakt voor de brandweer, is waar ik mij op heb gefocust. Om specifieker te zijn, kleding speciaal voor natuurbrandinterventies. Deze interventies vinden zich voornamelijk plaats in bos-, heide-, gras-, veen-, riet- en duinvegetaties.

De brandweer staat bij mij altijd al hoog in het vaandel. Ik vind het een zeer heldhaftig beroep, omdat ze dagelijks hun leven riskeren voor ons en onze leefomgeving. Daarom was ik zeer blij verrast dat de Federale Overheidsdienst- afdeling Civiele Veiligheid mij de kans gaf om een brandweerpak te ontwikkelen speciaal voor natuurbrandinterventies. 

Waarom is er hier nu eigenlijk

nood aan? Momenteel wordt er in heel België één soort brandweerpak gebruikt voor alle brandinterventies. Dit brandweerpak bestaat uit een 4-lagen systeem en biedt zeker voldoende bescherming tegen vuur, maar of het voldoende comfort biedt tijdens een natuurbrandinterventie, dat wordt nu in twijfel getrokken. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat een binnenhuisbrandinterventie en een natuurbrandinterventie een ander soort brandweerpak vereisen. Dit is ook bevestigd door de antwoorden uit interviews die zijn afgelegd met brandweerkorpsen uit Frankrijk, België en Nederland. Oftewel het huidige brandweerpak is te oncomfortabel bij een dergelijke interventie.

Vandaar dat mij de vraag is gesteld om een technische nota op te stellen voor natuurbrandbestrijdingskleding. In de technische nota worden alle minimale vereisten en de voordeelcriteria beschreven. De minimale vereisten bepalen wat er absoluut in het pak moeten komen en de voordeelcriteria behoren tot een puntensysteem om de begunstiger te bepalen. Kort gezegd, welk bedrijf heeft de beste oplossing?

In de scriptie wordt het proces beschreven van de totstandkoming van de technische nota. Er komt dus veel meer bij kijken dan de meeste mensen denken. Stap één in het proces is het onderzoeken van de risico’s en de behoeften van de brandbestrijders tijdens een natuurbrandinterventie. Hier zijn er in totaal 10 uit voortgekomen en ik kan u vertellen dat een aantal u vast zullen verbazen. Het verbaasde mij zeker. Vooral het grootste risico waarmee de brandbestrijders tijdens een natuurbrandinterventie mee te maken kan krijgen. 



Het grootste risico is in de meeste gevallen niet vuur, maar hittestress. Tijdens een natuurbrandinterventie zijn de brandbestrijders zeer intensief bezig en dit vaak in de heetste periode van het jaar, waardoor een brandbestrijder gemiddeld maar liefst 1200 ml per uur kan verliezen. Dit is uiteraard zeer veel. Wanneer dit vochtverlies niet voldoende wordt aangevuld, kan dit leiden tot een beroerte of een hartaanval. Hittestress kan dus een fatale afloop hebben en moet absoluut vermeden worden.

De risico’s en behoeften kunnen dus gezien worden als problemen die in fase twee van het onderzoek opgelost zijn. Hoe zijn deze tien problemen opgelost? Door eisen te stellen van bepaalde textielparameters en testen. Deze geven een bepaalde zekerheid dat het brandweerpak bestand is tegen alle meest voorkomende risico’s en behoeften. Dit alles staat beschreven in de scriptie. Van textieltechnische parameters tot hulpmiddelen die de brandbestrijder helpen tijdens een natuurbrandinterventie. En de belangrijkste vraag wordt hierbij beantwoord:

“Hoe wordt de optimale balans tussen comfort & bescherming bereikt?”

Textiel redt levens.

 

Download scriptie (4.71 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool Gent
Thesis jaar
2015
Promotor(en)
Alexandra De Raeve