Coping with Black Swans: Profiting of the Improbable

Dries
Schoolaert
  • Michael
    Bosman

Coping with Black Swans: Profiting of the Improbable

“Remember that you are a Black Swan” – Nassim Nicholas Taleb

De huidige economische situatie wordt gekenmerkt door weinig interessante spaarformules, maar is investeren wel echt een optie? Meestal wordt aan investeren een negatieve ondertoon verbonden: verlies van vermogen, enkelingen die met overdreven complexe technieken erin slagen de markt te verslaan of anderen die zo’n grote vermogens bezitten dat het bijna onmogelijk is dat zij nog verliezen lijden.

Daarboven zijn er dan nog economische crisissen die de moeilijk opgebouwde winsten in één moment opslorpen. Uiteraard zal ook deze crisis niet de laatste zijn en komen er dus nog genoeg op ons af. Deze gebeurtenissen worden in de academische literatuur omschreven als ‘Black Swans’ of dus ‘Zwarte Zwaan’. Zo’n fenomenen, geïntroduceerd door Nassim Nicholas Taleb, kunnen er dus met andere woorden voor zorgen dat uw beleggingsportefeuille zijn bodem bereikt.

Maar wees gerust, ook hier bestaat een oplossing voor! In deze engelstalige scriptie, geschreven door Michael Bosman & Dries Schoolaert, gaan ze verder op een onderzoek van enkele Spaanse professoren. Het doel is simpel: op de lange termijn beter presteren dan de markt. Men kent het wel, die ene persoon in de familie die op elk familiefeest zit op te scheppen over hun beleggingsportefeuille die hem dit jaar ontzettend veel geld heeft opgebracht of zal opbrengen. We moeten deze persoon helaas teleurstellen, er zijn namelijk slechts enkele die er op een consistente manier in slagen om de markt te verslaan... Deze beursgoeroes hebben één iets gemeen, zijnde een doordachte strategie. Met dit idee doken deze twee masterstudenten de academische literatuur in.

De strategie
Voor ze van start konden gaan met de werkelijke strategie dienden ze een empirische definitie op het fenomeen ‘Black Swan’ te plakken zodat dit identificeerbaar werd. Ze definieerden een ‘Black Swan’ op twee manieren, namelijk een schommeling in de maandelijkse return van de Wereldindex (MSCI World index) met een absolute waarde van enerzijds 5% en anderzijds 10%.

Een belegger is er zich van bewust dat risico een zeer belangrijk onderdeel is in het al dan niet investeren. Volgens de academische wereld bestaat bedrijfsspecifiek en systematisch risico. Het is vooral in het laatste dat we geïnteresseerd zijn. Reden hiervoor? Het eerste risico kan volledig verdwijnen door diversificatie terwijl het tweede er sowieso blijft. Diversificatie stamt af van het befaamde ‘leg uw eieren niet allemaal in dezelfde mand’-principe. In de financiële wereld gaat men dus hun vermogen over verschillende bedrijven, sectoren,  landen, ... spreiden om zo hun risico te beperken. Doordat ‘Black Swans’ ervoor zorgen dat zelfs de meest gediversifieerde portefeuille enorme verliezen lijdt kan systematisch risico wel eens interessant zijn om een strategie te ontwikkelen. Deze studie bevestigt dit dan ook, maar straks meer over de resultaten.

Gebaseerd op de ‘mean reversion’ van Jeremy Siegel werd een strategie ontwikkeld waarbij geïnvesteerd wordt in verschillende beta-portfolio’s. Twee begrippen die waarschijnlijk wat uitleg vereisen zijn ‘mean reversion’ en ‘beta’. Het eerste, zijnde ‘mean reversion’, is de veronderstelling dat beurskoersen altijd zullen terug evolueren naar hun langetermijn-gemiddelde na een stijging of daling. Het beta begrip is de maatstaf om dat reeds vermelde systematisch risico te meten. Hoe hoger deze maatstaf, hoe meer het aandeel schommelt ten opzichte van de markt. We verduidelijken dit laatste even met een voorbeeldje.

Aandeel X heeft een beta van 1,5 terwijl de BEL20 index een beta van 1 heeft. Bij een stijging van de BEL20 met 1% zal aandeel X een hogere stijging kennen, namelijk 1,5%. Uiteraard gaat het ook de andere kant, dus een daling.

Hoe werkt de strategie?

Na het voorkomen van een negatieve ‘Black Swan’ kan door ‘mean reversion’ verondersteld worden dat er een stijging zit aan te komen. Hierdoor investeert men dan ook beter in hoge beta-portfolios zodat men als belegger kan profiteren van een stijging die hoger zal zijn dan die van de markt. Wanneer een positieve ‘Black Swan’ zich voortdoet wordt geinvesteerd in lage beta- of zelfs negatieve beta-portfolios. Door de lage beta wordt uw portefeuille minder blootgesteld aan een daling en door de negatieve beta profiteert u zelf van een daling met positieve rendementen als gevolg.

De resultaten
(zie bijlage voor grafiek van prestaties)

Men zegt wel eens: een foto zegt meer dan 1.000 woorden. Bovenstaande grafiek toont meteen de ‘outperformance’ ten opzichte van de markt. Met andere woorden: de strategie werkt!

Het gebruik van de negatieve beta lijkt niet aangewezen, maar dit is volgens de twee studenten te wijten aan de beperkte data aangezien het negatieve beta-portfolio slechts vanaf 2004 ter beschikking is. Ze geloven dan ook nog steeds in de werking van dit portfolio en merken op dat het in de praktijk vaak gebruikt wordt, namelijk beter gekend als het zogenaamde ‘shorten’. Daarentegen presteert de originele strategie wel zoals verwacht. Voor diegenen die interesse hebben in een uitgebreide bespreking van de resultaten aan de hand van verschillende ratio’s raden we dan ook aan hun scriptie eens onder de loep te nemen.

Zelf aan de slag
Als belegger investeert men met verscheidene doelen. Het is dan ook goed om te weten dat iedereen de kwaliteiten kan bezitten om de volgende Warren Buffett te worden. Ontwikkel een strategie en test het desnoods met een fictieve portefeuille. Laat uw zuurverdiende centen niet verdampen op die niets-verdienende spaarrekening, maar investeer ze! U bouwt er niet enkel uw vermogen en dus uw pensioen mee op, maar u helpt tevens de economie en iedere burger die er deel van uitmaakt. We eindigen dit dan ook graag met onderstaande quote:

"How many millionaires do you know who have become wealthy by investing in savings accounts? I rest my case." - Robert G. Allen

Download scriptie (1.48 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2014