KPI's voor een softwareverbeteringsproces, het scrum proces

Emmy
Lagast

KPI’s Voor een softwareverbeteringsproces



Reeds lange tijd proberen softwareontwikkelingondernemingen het complexe gebeuren van ‘de ontwikkeling’ te beheersen en te verbeteren. In de praktijk bleken deze verbetertrajecten niet altijd even succes vol te zijn.



Heel vaak ziet men dezelfde valkuilen terugkomen. Verbetertrajecten worden in veel gevallen projectmatig aangepakt, dit betekend dat er altijd een einde aan komt. In de ideale situatie wordt er continu aan verbetering gewerkt, er wordt dus best geopteerd voor een structurele aanpak. Ook kan waargenomen worden dat deze projecten geregeld een lange doorlooptijd kennen. Door deze lange doorlooptijd neemt de motivatie van zowel het projectteam als de medewerkers af. Heel wat bedrijven zetten een grootschalig project op om verbeteringen en vernieuwingen door te voeren, ze leggen als het ware de lat te hoog voor zichzelf. Dit kan tot een vroegtijdig falen leiden.  



Een organisatie kan haar processen – dus ook het ontwikkelingsproces – slechts zichtbaar verbeteren indien ze over relevante ervaringsgegevens uit het verleden beschikt. Deze cijfers kan de onderneming niet enkel gebruiken om de verbetering te monitoren. Deze getallen kunnen ook aangewend worden voor het maken van toekomstige prognoses. Het opvolgen van kritische performantie indicatoren (KPI’s) is hierbij van relevant belang.



De vraag over hoe deze verbetering kan gebeuren, blijft echter nog steeds onbeantwoord.



Er bestaan reeds verschillende modellen die de focus geven aan het beheersbaar maken van softwareontwikkeling en het daarbij horende management.



Daarbij kan men denken aan onder meer ‘het waterval model’ of ‘het scrum model’. Men kan ook een stapje verder gaan en gaan denken aan ‘CMMI’.



Het scrum model



Scrum is een flexibel proces die controle biedt bij het ontwikkelen van software. Het focust zich op een specifiek onderdeel van het gehele ontwikkelingsproces, om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen.



Scrum is een ‘leane’ benadering tot softwareontwikkeling waarbij de softwareontwikkeling zodanig georganiseerd wordt dat de nadruk ligt op de waardecreatie voor de klant en de eliminatie van alles wat hiervoor overbodig is. Het voorziet een organisatie van een set losse richtlijnen die het softwareontwikkelingsproces beheren vanaf ontwerp tot afwerking, dit in tegenstelling tot de meer formele modellen die leiden tot een langere doorlooptijd naar de klant toe.



Het model wordt niet enkel gebruikt om een betere productiviteit te verkrijgen, maar ook om tot een betere kwaliteit te komen van het product. Het is ontwikkeld om direct in te spelen op de snel veranderende vereisten en laat ontwikkelaars toe om prioriteiten te stellen en in real time in te spelen op de behoeften van klanten. Dit betekend daarom niet dat alles precies loopt zoals aanvankelijk de bedoeling was.



KPI’s



Binnen het softwareontwikkelingsproces kunnen een aantal measurements bepaald worden. Deze measurements kunnen we opdelen in een aantal groepen, in een aantal types, naargelang de verschillende stappen in het proces …



Men kan de metingen opdelen in verschillende groepen waarbij men dan metingen zal doen om de kwaliteit van analyses te bepalen, de kwaliteit van de code of zelfs de kwaliteit van het testen.



Een andere methode is het opdelen van metingen op basis van de verschillende deelprocessen van het globale ontwikkelingsproces. Hier kan men bijvoorbeeld alles meten dat te maken heeft met het subproces ‘Requirements’ of ‘analyse’. Ook kan gebruik gemaakt worden van enkele KPI’s die het gehele proces zullen meten, als voorbeeld van dergelijk KPI kan het meten van ‘Time to market’ aangehaald worden.



De combinatie van enerzijds het toepassen van dergelijk model en anderzijds het bepalen en opvolgen van KPI’s binnen het proces zou de optimale oplossing kunnen bieden. De onderneming dient dan wel rekening te houden met het feit dat verbeteren een continu proces is waarbij leren, ervaren en verbeteren nauw met elkaar verbonden zijn.

Download scriptie (698.46 KB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool West-Vlaanderen
Thesis jaar
2007