Sneller herstel met personal trainer

Elien
Daelman
  • Kevin
    Van Belleghem
  • Arne
    Schelstraete
  • Delano
    Lenaert

(Inleiding)
Stel: Je bent een vijftienjarig voetballertje uit Madeira. Voetbal is jouw leven en je traint tot vier keer in de week, de laatste weken extra hard en extra lang want binnen drie weken komt er een belangrijke scouting aan. Het noodlot slaat echter toe en je blesseert je tijdens een van de zware trainingen aan de enkel. De diagnose: enkeldistorsie, verzwikte enkel. Je wordt doorverwezen naar de kinesist maar wat nu? Wie kies je en waarom?

*De inbreng van de personal trainer*

Het grote probleem van deze onbekende jongeman is niet enkel dat hij goed en snel moet revalideren maar hij moet ook zoveel mogelijk op niveau blijven. De kinesist zorgt er wel voor dat de blessure genezen is, maar de grote vraag luidt of onze jongeman na zijn behandeling klaar is om opnieuw het veld op te stappen?

Enkele studenten lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie van de Arteveldehogeschool stelden zich deze vraag: kan een personal trainer een positieve inbreng hebben op het herstelproces van een sporter bij een blessure. De studenten vermoedden dat de personal trainer met zijn inzichten in de sport en het bewegingsstelsel de sporter tijdens de revalidatie op niveau kan houden of erna opnieuw op niveau kan brengen. Dit op een aangepaste manier en met de blessure in het achterhoofd.

*Samenwerking met kinesist*

In België bestaan er reeds dergelijke samenwerkingen tussen een personal trainer en een kinesist. Zo’n team waarbij meerdere disciplines samenwerken wordt ook wel een multidisciplinair team genoemd. Uit de literatuur blijkt dat de samenwerking op verschillende niveaus kan verlopen, gaande van een heel oppervlakkige samenwerking tot een heel nauwe samenwerking waarbij men gezamenlijk de patiënten bespreekt.

Omtrent de samenwerking tussen een personal trainer en een kinesist was er in de literatuur heel weinig tot geen informatie te vinden. Aangezien dit onderzoek het eerste binnen deze context was, werd er geopteerd voor een verkennend onderzoek waarbij de samenwerking in grote lijnen werd onderzocht. In functie van het kwalitatief onderzoek is men die multidisciplinaire teams gaan opzoeken. Daar werden zowel de personal trainers als de kinesisten in een interview bevraagd over de vorming, de belemmerende en bevorderende factoren, de voor- en nadelen en de organisatie van het team.

*Enkel voordelen*

Na verwerking van de interviews konden verschillende conclusies getrokken worden.
Uit het onderzoek blijkt dat de personal trainer zeker een meerwaarde kan bieden binnen het team en dat in verschillende opzichten. Eerst en vooral is er de meerwaarde ten opzichte van de klant of de patiënt. Nadat de sporter door de kinesist opnieuw klaargestoomd is voor het dagelijkse leven, kan de personal trainer in een volgende fase een belangrijke functie vervullen. Hij kan de sporter opnieuw op niveau brengen voor te sporten. Dit kan hij doen in samenspraak met de kinesist zodat de training volledig op maat én op niveau kan gebeuren.

Ten tweede is er het voordeel voor de kinesist. Bij nauwere samenwerkingen vermindert de werklast van de kinesist. Ook hier keert terug dat een nauwe samenwerking voor een grote efficiëntie zorgt. Door de geïntegreerde aanpak stijgt de kwaliteit van de behandeling/training waardoor de klant op een snelle manier revalideert zonder het sporten al te lang te moeten stopzetten.

Een andere meerwaarde aan de samenwerking met de personal trainer is het feit dat men heel dicht bij elkaar zit. Er kan onderling veel overlegd worden en de kinesist kan de klant na zijn beurten nog bijsturen bij de personal trainer. Hij heeft op die manier ook een goed zicht op de vooruitgang of eventueel herval van de sporter. Daarnaast weet de kinesist dat de kwaliteit van het bewegen van de sporter goed blijft door de begeleiding van de personal trainer. Door de begeleiding wordt de kans op onmiddellijk herval verkleind en kan de positieve evolutie bekrachtigd worden. Ook de personal trainer kan in omgekeerde richting doorverwijzen bij een herval of blessure van een klant.

(Slot)
Voor onze jongeman lijkt de beste keuze dus te gaan aankloppen bij een kinesist die in een multidisciplinair team samenwerkt met een personal trainer. Zijn inbreng kan ervoor zorgen dat de jongeman op een veilige, aangepaste manier zijn topniveau opnieuw bereikt. In samenspraak met de kinesist kunnen er tijdens de conditionele, sportspecifieke trainingen stabiliserende oefeningen voor de enkel gegeven worden die het genezingsproces positief bekrachtigen en de enkel verstevigen voor de grote impacten tijdens het sporten. Hierdoor heeft hij de grootste kans om weer op en top het veld op te lopen en de scout te verrassen met zijn voetbalkunsten. Want wie weet is die eerste scouting wel de start van een heel mooie voetbalcarrière met successen van in Manchester United tot in Real Madrid.

Download scriptie (2.08 MB)
Universiteit of Hogeschool
Arteveldehogeschool Gent
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Ine De Clerck