De link tussen emotionele ervaringen van adolescenten en hun voedingskeuzes

Eline
Lauwereins
  • Edith
    Deprez

Het is belangrijk dat adolescenten kiezen voor een volwaardige en gezonde voeding. Deze voeding moet alle nodige voedingsstoffen bevatten, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.

Onderzoek in het Technisch Instituut Immaculata te Ieper bij jongeren van 13 tot 18 jaar heeft aangetoond dat ze niet steeds de beste keuzes maken om hun dag door te komen. Heel wat ongezonde snacks en tussendoortjes worden bijna dagelijks ingenomen en alcoholische dranken worden frequent gedronken. Verder zijn er heel wat meisjes bezig met hun gewicht. Vervolgens ervaart een groot deel van de respondenten stress, maar zijn de effecten op de eetlust sterk afhankelijk van de individuen.

Ons onderzoek heeft aangetoond dat life-events, emoties, verveling en stress redenen kunnen zijn waarom er ongezonde voedingskeuzes gemaakt worden door de adolescenten. Zodra er een negatieve of positieve gebeurtenis plaatsvindt, gaat hier een negatieve of positieve emotie mee gepaard.

Iedere jongere ervaart de verschillende life-events op zijn/haar manier. We onderscheiden twee groepen. Een eerste groep jongeren gaat meer eten en kiest voor hoog calorische voedingsmiddelen. De tweede groep gaat net minder eten in vergelijking met een situatie zonder een bijzondere gebeurtenis. De vier basisemoties remmen bij de meeste jongeren de eetlust af. Verveling daarentegen doet de jongeren meer en ongezond eten. We kunnen vaststellen uit het onderzoek dat emotioneel eetgedrag reeds voorkomt op een jonge leeftijd. Daarom is het belangrijk om in de toekomst hiermee rekening te houden.

Positieve en/of negatieve emoties opgewekt door bepaalde life-events hebben verschillende effecten op het lichaam van de adolescenten.

Ongeveer de helft van de respondenten kan moeilijk omgaan met de problemen die ze ervaren, vanuit de life-events. Slechts een gering aantal jongeren zoekt professionele hulp bij een diëtist of psycholoog.

 

 

Download scriptie (2.31 MB)
Universiteit of Hogeschool
Odisee
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Ellen Moens en Leen Lavrysen