Zegt de ene computer tegen de andere

Scriptie

RobotkomiekComputers worden almaar slimmer, en ze kunnen steeds beter menselijk gedrag imiteren. Maar dat ze ook moppen kunnen vertellen? Dat was nieuw voor ons. Thomas Winters (KU Leuven) bewees het.  

Winters, master in de ingenieurswetenschappen aan de KULeuven, schreef een algoritme waarmee computers zelf grappen kunnen genereren. Dit, bijvoorbeeld, is een grap die door zijn (Engelstalige) robot werd bedacht: “ I like my coffee like I like my women: black.” Nog eentje? “ I like my coffee like I like my women: Irish.” En vooruit, nog een, om het af te leren. “I like my women like I like my films: silent.”

U merkt het: een avondvullende show zit er nog niet in. Daarvoor zit er iets te weinig variatie in het repertoire. Dat komt door hoe de computer zichzelf leert moppentappen: naar analogie. 

 Philippe Geubels hoeft nog niet meteen te vrezen voor zijn job

e-humor
Winters voerde hem honderden bestaande grappen, door mensen gemaakt, gekoppeld aan de beoordeling ervan door bezoekers van een online moppenplatform. Door die met elkaar te vergelijken leerde de robot herkennen wat mensen leuk vinden. Omdat een machine een voorkeur heeft voor herkenbare patronen, koos Winters een soort woordgrap die makkelijk in een formule te gieten is. 'Ik hou van mijn X zoals van mijn Y: Z.' Vervolgens werden de e-humor op hetzelfde forum ter beoordeling aangeboden, aan een publiek van bijna tienduizend man.

Grappen als sociale lijm
Het resultaat? Philippe Geubels hoeft nog niet meteen te vrezen voor zijn job: slechts 11,4% van de virtuele grappen werden echt grappig gevonden. Al is dat tegelijk heel knap. Van de menselijke moppen op het platform scoorden er immers maar 22,6% een gulle lach. De robot die Winters bouwde, is dus half zo geestig als een echte mens.

Funny Siri
Waarom zou je een computer echter moppen leren tappen? Grappen hebben een sociale functie. Mensen vertellen grappen om vrienden te maken, om een lief te versieren, om het ijs te breken in een nieuwe omgeving, om een band te smeden onder collega’s, om conflicten op te lossen en, in uitzonderlijke gevallen, om er geld mee te verdienen en beroemd te worden. Waarom zou je dat willen uitbesteden aan een computer? Wel, winters ziet mogelijke toepassingen bij computers die nu al met mensen communiceren, zoals Siri van Apple. Die zouden met een beetje humor nog aangenamer worden om mee te werken. Of de virtuele grappen kunnen een inspiratiebron vormen voor echte komieken. Voor als die om nog een laatste witz verlegen zitten. Iets met koffie, en een vrouw. 


Dit artikel verscheen in Metro.

Lees de scriptie  

Promotoren: prof. dr.  Danny De Schreye en Vincent Nys

Robotkomiek

Share this on: