Longlist Vlaamse Scriptieprijs 2017

Artikel

Longlist Vlaamse Scriptieprijs 2017De kanshebbers voor de Vlaamse Scriptieprijs 2017 zijn bekend. De jury stelde een longlist op van tien werken uit een totaal van liefst 530 inzendingen. Begin december zal de jury de lijst verfijnen tot 5 genomineerden. 

De juryleden screenden de inzendingen op hun nieuwswaarde, journalistieke potentieel en wetenschappelijke kwaliteit. Ze vielen zo onder meer voor een ingenieur die gebruik maakt van artificiële intelligentie om het risico op beroertes bij patiënten in te schatten, een onderzoek over Westerse vrijwilligers die in Syrië en Irak tegen IS gaan vechten en een rechtsfilosofische studie naar de vrijheid te discrimineren. Vier van de geselecteerden studeerden aan de Universiteit Gent. De Vrije Universiteit Brussel telt twee kanshebbers, maar ook alumni van de KU Leuven, de Universiteit Hasselt, de UAntwerpen en de Hogere Zeevaartschool Antwerpen vallen straks mogelijk in de prijzen. 

Van longlist naar shortlist 
Op woensdag 6 december wordt, bij de tweede juryvergadering, de shortlist en de samenstelling van de jury vrijgegeven. Wie met de hoofdprijs van 2.500 euro aan de haal gaat, wordt bekendgemaakt op de prijsuitreiking op 18 december in de Minardschouwburg in Gent. De avond wordt in samenwerking met de Universiteit Gent georganiseerd. 

De volledige lijst van de geselecteerde scripties:

In haar thesis toonde Dounia Bourabain via 602 praktijktesten in 301 Vlaamse en Brusselse kledingzaken aan dat etnische minderheden in Vlaanderen te kampen krijgen met subtiele vormen van discriminatie tijdens het winkelen.

Wilma Van Boxem verkende in haar scriptie een mogelijke nieuwe behandelingsmethode voor kanker op basis van fysisch plasma. De techniek oogt veelbelovend want ze heeft als voordeel dat, in tegenstelling tot chemo- en andere kankertherapieën, gezonde cellen niet worden aangetast. 

Larsen Priem toont in zijn scriptie aan dat pyrolise-olie die uit bamboe gewonnen wordt potentieel biedt om scheepsdieselmotoren minder vervuilend te maken.

"Het te ruim invullen van het begrip discriminatie kan ervoor zorgen dat werkelijke discriminatie compleet gebagatelliseerd wordt", stelt Stéphane Heusequin. Via een rechtsvergelijkend en -filosofisch onderzoek breekt hij een lans voor een restrictieve invulling van het discriminatiebegrip, met 'menselijke waardigheid' en 'vrijheid' als onderliggende grondslagen.

In haar scriptie buigt Linde Van Den Bosch zich over de herbestemming van erfgoedsites, met als casus de Sint-Godelieveabdij in Brugge. Ze gaat zo de uitdaging aan om de juiste invulling te vinden voor de lege site: een nieuw programma dat slim gebruik maakt van de sterke kanten van de site en het verleden respectvol aanpakt. 

Wie de term 'foreign fighters' hoort, denkt aan 'jihadisten'. Met zijn onderzoek stelt Simon De Craemer die perceptie bij: ook aan de andere kant van het conflict bevinden zich honderden Westerse vrijwilligers van uiteenlopende nationaliteiten die de wapens tegen IS opnemen. De Craemer analyseerde 400 anti-jihadistische vrijwilligers bij Koerdische milities om een beeld te schetsen van dat onderbelichte fenomeen. 

Gespecialiseerde artsen kunnen op basis van complexe analyses van netvliesbeelden inschatten of patiënten risico lopen op een beroerte. Ingenieur Ruben Hemelings ontwikkelde op basis van 'deep learning' een algoritme dat een deel van die analyse automatiseert en dus uit handen neemt van de artsen. 

Criminologe Dominique Scappini deed in haar thesis onderzoek naar hoe buren, familieleden en kennissen reageren op (ex-)partners van extrafamiliale pedoseksuelen (pedoseksuelen die kinderen buiten het gezin misbruikten). Via gesprekken met 6 vrouwen biedt ze een inzicht in het stigma dat ook zij door de daden van hun partner ondervinden. 

Bedrijven maken steeds vaker gebruik van influencer marketing waarbij ze personen met een grote aanhang op sociale media betalen om hun diensten of producten op bv. Instagram aan te prijzen. In haar masterproef plaatst Jullie Messiaen de nodige kanttekeningen bij de effectiviteit van deze marketingvorm.

In zijn masterproef toont Niels Verborgh aan dat het transfersysteem in het voetbal in zijn huidige vorm problematisch is en diverse bepalingen van zowel het Europees als het nationaal recht schendt. 

Share this on: