“Er rust nog steeds een taboe op borstvoeding”

Scriptie

Borstvoeding en seksualiteit: tussen moeder- en vrouw-zijn 

Wanneer vrouwen borstvoeding geven, schuiven ze het seksuele aspect van borsten iets meer naar de achtergrond. Zowel op psychologisch vlak als op fysiek vlak vinden er tijdens deze periode allerlei veranderingen plaats. Ex-studente seksuologie Justine De Smet (KU Leuven) schreef er haar thesis over.  

BorstvoedingStel je voor: je bent op de bus aan het wachten en links van jou op de bank zit een vrouw met een baby. De vrouw langs je trekt haar blouse omhoog en opent haar borstvoedings-bh om haar kleine de borst te geven. Wat is je reactie? Schrik je even? Vind je het vreemd?

Borstvoeding blijft nog altijd een taboe aangezien de maatschappij zich meer focust op het seksuele aspect van borsten. Maar wat zijn de gevolgen daarvan voor een vrouw? En verandert de seksuele relatie tussen de kersverse ouders? Om zich een beeld te vormen over de psychische en fysieke kant van borstvoeding gelinkt aan seksualiteit ging Justine De Smet op zoek naar tien vrouwen die borstvoeding geven. Bij iedere vrouw nam ze een interview af van twintig tot dertig minuten.

Sexy
“Borsten die voordien gezien werden als seksueel object, worden, wanneer het kind geboren is, nu ook gekleurd door het moederlijke aspect van borstvoeding. Vrouwen komen met andere woorden tussen het moeder-zijn en vrouw-zijn in te staan. De geïnterviewde vrouwen vinden het geen probleem om in het openbaar borstvoeding te geven, maar vonden wel dat er nog steeds een taboe heerst doordat de maatschappij borsten eerder als iets seksueel ziet”, aldus De Smet.

Borsten worden meer in een moederlijke context geplaatst wanneer vrouwen vaker functioneel naakt zijn

De visie die ze zélf op hun borsten hebben en de visie van de partner bepalen of ze hun borsten nog als iets seksueel zien of niet. “Wanneer je partner je bijvoorbeeld duidelijk maakt dat hij ze nog aantrekkelijk vindt, kan dit vaak een boost geven aan het zelfvertrouwen en het lichaamsbeeld van de vrouw”, vertelt De Smet.

Borsten worden meer in een moederlijke context geplaatst wanneer ze vaker functioneel naakt zijn, zoals bij het kolven. Het seksuele komt bij hen iets meer op de achtergrond. Die context wordt nog eens gesterkt doordat de frequentie van de seksuele activiteit in de eerste maanden na de geboorte een pak lager ligt. Daarnaast treden doorgaans ook lichamelijke veranderingen op zoals een verlaging van het libido, vaginale pijn bij het vrijen en ook een vorm van urine-incontinentie.

De seksualiteit rond borsten verandert voor deze vrouwen tijdens de borstvoedingsperiode, toch blijft de maatschappij de borsten als iets seksueels zien. De Smet: “Het taboe op borstvoeding geven blijft daardoor, ook al is het niet overal even groot, voelbaar bij de meeste vrouwen en hun partners.”


Dit artikel verscheen in Metro.

Meer weten? Raadpleeg de integrale scriptie van Justine De Smet in de scriptiebank.

Deze scriptie werd geschreven onder begeleiding van prof. dr. Annemie Dillen.

Borstvoeding

Share this on: