"En toen hoorde ik een hartverwarmend applaus"

Artikel

Annelien Coppieters

Oud-winnares Annelien Coppieters, die vorig jaar met de hoofdprijs naar huis ging, vertelt over de prijsuitreiking en haar leven ná de Scriptieprijs. In haar winnende bachelorproef onderzocht ze, samen met de jongeren zelf, het thuisgevoel in jeugdhulpvoorzieningen. "Nooit gedacht dat ik met een werk als dat van mij, een kans zou maken."
 

Annelien Coppieters: "Zonder bijzondere verwachtingen vertrok ik, samen met iedereen die me dierbaar was, richting de uitreiking in Leuven. We zouden een fijne avond hebben en klinken op wat we voor elkaar betekenen.

Dat ik dat klinken tot wel heel laat die avond zou moeten uitstellen, was een totale verrassing. Ik weet nog hoe ik met mijn geweldige medekandidaten op het podium stond toen Annemie Peeters ons niet langer in spanning hield. Beetje bij beetje lichtte ze de sluier op van wie die avond een prachtig stel gouden hersenen mee naar huis zou mogen nemen.

Voor ik het wist was ik aan het knuffelen, kreeg ik microfoons, telefoons en heel wat nieuwe gezichten om tegen te spreken

Degenen die mijn bachelorproef gelezen hadden, begonnen te schuifelen op hun stoelen. Ik zie mijn vriend me er vanuit het publiek nog op wijzen: “Jawel, het is voor u. Vergeet niet te lachen!” Daar kwamen de tranen, mijn adem stokte. Ik dacht aan alle beloftes die ik ging nakomen als ik de prijs zou winnen... maar ook aan alle kansen voor mijn bachelorproef over het thuisgevoel in jeugdhulp.

Ik hoorde doorheen alle overweldigende gedachten, een hartverwarmend applaus. Voor ik het wist was ik aan het knuffelen, kreeg ik microfoons, telefoons en heel wat nieuwe gezichten om tegen te spreken. Er werden volop foto’s genomen terwijl alles nog maar net aan het binnensijpelen was. 

De dag nadien werd ik overrompeld door vele warme felicitaties en vragen van de media. ’s Ochtends vroeg op de radio, overdag bellen met de kranten en in de namiddag naar de opnamestudio van de regionale televisie.

Het was telkens heel fijn om dit te doen. Vooral omdat ik hiermee één van de doelen uit mijn werk kon waarmaken: tot op vandaag zijn er heel wat mensen die de aandacht willen vestigen op het thuisgevoel van jongeren in de jeugdhulpverlening en willen luisteren naar wat zij hier zelf over te zeggen hebben.

Ik merkte dat de Scriptieprijs niet alleen voor mij veranderingen teweeg bracht

Sinds de Scriptieprijs is mijn leven toch wel wat veranderd. Zo heb ik nu blijkbaar een radio-trui (zie foto nvdr) in mijn kast hangen en met het prijzengeld stapte ik deze zomer op de Trans-Mongolische Express voor een fantastische reis. Met mijn promotor spreek ik nog geregeld af voor een koffietje of een glaasje wijn en mijn stagebegeleider werd intussen als het ware een collega: in mei veranderde ik namelijk van job. 

Ik mocht vele fijne vragen ontvangen en heb heel wat kansen kunnen grijpen. Nu ben ik aan de slag bij SOS Kinderdorpen waar ik me volledig kan focussen op een onderdeel van mijn bachelorproef: ‘thuis bij anderen’.

Ik merkte dat de Scriptieprijs niet alleen voor mij veranderingen teweeg bracht. De jongeren die hun ervaringen, meningen en ideeën met me deelden zijn ontzettend fier op wat we samen hebben bereikt. Ze hebben impact gehad. Hun stemmen worden her en der opgepikt, de tekeningen worden geregeld aangehaald en dat doet ze deugd.

Bij sommige jongeren is ook hun idee over studeren en ‘saaie’ bachelorproeven toch wel wat bijgestuurd. Ik hoorde laatst van één van de jongeren die meewerkte aan mijn bachelorproef, dat hij deze maand hogere studies aanvat. Andere jongeren die ik elders ontmoette en niet echt wisten dat ik een jeugdhulpervaring heb, hingen de krantenartikels spontaan op in de leefgroep. 

Ze waren verwonderd. Aanvankelijk omdat ik deze prijs heb gewonnen, daarna eerder omdat ik geloof dat zij dit ook kunnen. Als je jou ergens thuis kan voelen, iets met hart en ziel onderneemt en mensen hebt die hiervoor in jou geloven, dan ben je tot veel in staat."

 

Ben je net afgestudeerd en wil je ook je kans wagen? Inschrijven voor de Vlaamse Scriptieprijs kan nog tot en met zondag 6 oktober 2019.

Schrijf je nu in

 

 

 

Lees ook

 

 

 

Share this on: