'Laten we het potje openen'

femke
valcke

Verschuivingen binnen de maatschappij, mens en wereldbeelden zoals we het noemen kunnen een enorme invloed hebben op een persoon als individu. Ook merken we deze verschuivingen op in de sector gehandicaptenzorg. Meer dan ooit is er aandacht voor de mens als individu en zijn rechten. Dit is dan ook een van de redenen waarom het thema seksualiteit geleidelijk aan zijn plaats kan vinden.

Communiceren betreffende het onderwerp seksualiteit ligt bij  sommigen nog moeilijk, des te moeilijker dus om seksualiteit te linken aan personen met een beperking. Voor velen onder ons is het niet evident om de mogelijkheden van seksualiteitsbeleving te zien en te ontdekken. Seksualiteit is zoveel meer dan enkel het hebben van geslachtgemeenschap. Het is het aanraken, het voelen, het beleven van lustgevoelens en bevrediging. Daarom is het belangrijk dat wij als begeleiders eerst leren kijken naar seksueel gedrag via een bepaald kader,een visie, een bril. Enkel via deze weg kunnen we gedrag gaan begrijpen en er beter naar handelen. In mijn eindwerk probeer ik de lezers naar seksualiteit te laten kijken via mijn bril. Niet vanzelfsprekend als je weet dat seksualiteit veel te maken heeft met eigen grenzen,  waarden en normen. Er kan nogal gebotst worden op weerstand, daar seksualiteit nog steeds in een 'taboesfeer' hangt. Belangrijk hierbij is ons af te vragen van waar deze drempels komen en zo te zoeken naar de mogelijkheden om toch op een ‘betere’ manier te communiceren omtrent dit onderwerp.

Belangrijk hierbij is dat je eigen motivatie, er zelf in geloven anderen kan aanzetten om zich open te stellen. Hoe enthousiaster je zelf bent, en hoe sterk je er zelf in gelooft hoe groter de motivatie en hoe groter de kans dat je deze kan overbrengen. De omgekeerde psychologie….

Echter binnen onze sector moeten we erkennen dat we stap voor stap moeten gaan. We komen er wel, op termijn! Geleidelijk aan kan het potje volledig opengaan....

Download scriptie (1.04 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool Gent
Thesis jaar
2009