Oude tv-programma's brengen personen met dementie aan het lachen.

Kristien
De Schepper

Ouderen (60+) kijken meer televisie dan elke andere leeftijdgroep, dit zowel in de privésfeer als in woonzorgcentra. Wanneer de televisie in woonzorgcentra opstaat, wordt er vaak gekeken naar programma’s die op het moment zelf uitgezonden worden. De inhoud van deze programma’s is niet altijd afgestemd op ouderen, maar de kwetsbare groep televisiekijkers zijn vooral personen met dementie. Dementie gaat gepaard met de achteruitgang van het geheugen, ook wel het oprollend geheugen genoemd. De meest recente herinneringen vervagen en herinneringen uit het verleden komen steeds meer op de voorgrond.

Op vraag van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen onderzocht Kristien De Schepper (alumnus communicatiewetenschappen KU Leuven) daarom of het kijken naar oude tv-programma’s een positief effect heeft op personen met dementie. Ze voerde een experiment uit in drie Leuvense woonzorgcentra en liet afleveringen van Schipper naast Mathilde en Thuis zien. Tijdens deze afleveringen werd het kijkgedrag geobserveerd en wat blijkt? Oude televisie scoort! Er werd significant meer gelachen tijdens een aflevering van Schipper naast Mathilde. Bovendien keken de mensen meer zonder afleiding en werd er meer commentaar gegeven op de inhoud.

Dit onderzoek is een eerste stap naar een verandering van het televisieaanbod in woonzorgcentra. De onderzoeksgroep van dit onderzoek was beperkt, maar de positieve resultaten smaken naar meer. Een groot deel van de tv-programma’s vanuit de jaren ’60 (en later) zijn bewaard gebleven en heruitgegeven op DVD. De Zorgbib van het Rode Kruis heeft bijvoorbeeld een mobiele bibliotheek waar woonzorgcentra gebruik van kunnen maken indien ze oud tv-materiaal willen uitlenen. Naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek wordt hun aanbod alvast uitgebreid.

 

 

 

 

 

 

 

Download scriptie (456.35 KB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Baldwin Van Gorp