Thesistips

Schrijf je dit jaar een Bachelor- en Masterproef, maar zit je nog vol met vragen? Dan ben je hier op de juiste plaats. Van onderwerpvoorstellen tot schrijftips en van je abstract tot je scriptie verdedigen. Wij helpen je met deze handige tips verder. 

De ultieme tip? Verzilver je thesis op het einde van je traject en doe mee met de Vlaamse Scriptieprijs!


Meer over de wedstrijd
 Algemene tips

• Besteed voldoende tijd aan je scriptievoorstel. Een goede start is immers een goed begin. Vaak wordt hier te weinig aandacht aan besteed en besteed je uiteindelijk meer tijd dan je gepland had.

• Begin niet aan je scriptie als je een onderwerp hebt waarmee je geen voeling hebt. Zorg altijd dat het een onderwerp is dat je duidelijk voor ogen hebt en waar je een bepaalde interesse in hebt. Alleen hierdoor houd je het vol tot het einde.

• Je moet niet te veel vast blijven houden aan het eerste idee of je eerste opzet ten koste van alles. Verander zonodig de plannen om tot een goed en bruikbaar resultaat te komen.

• Constateer tijdig wanneer er over jouw onderwerp weinig literatuur te vinden is en onderneem tijdig stappen.

• Maak duidelijke afspraken met je begeleider en zorg dat de relatie op peil blijft. Onthoud dat het jouw scriptie is en dat je zelf verantwoordelijk bent voor het resultaat van de scriptie!

• Indien je afstudeert in een organisatie leg ze dan duidelijk uit dat jijzelf ook doelstellingen hebt die gehaald moeten worden en bereik hierover in een vroeg stadium overeenstemming. Laat je niet gebruiken als stagiaire die alle vervelende klusjes verricht. 

• Verlies nooit je eigen tijdsplanning uit het oog. Discipline is aangewezen: respecteer de deadlines die je jezelf oplegde. 

• Af en toe de scriptie even los laten is niet verkeerd (om even je gedachten er over te laten gaan), toch dien je in een strak tempo door te werken aan je scriptie. Procrastinatie (of chronisch uitstelgedrag) is uit den boze. 

• Wees niet té kritisch voor je eigen werk. Een gezonde dosis perfectionisme is toegelaten, maar zoals bij alles geldt: trop is trop. 

• Wanneer je een 'writer's block' hebt tijdens het schrijven van je scriptie, neem even afstand (koffie drinken met studiegenoten of een fikse wandeling doet wonderen) en dwing jezelf daarna om weer verder te gaan. Heb hierbij niet te veel medelijden met jezelf. Het is jouw scriptie, jouw resultaat!

• Laat andere mensen je werk ook nalezen. Na weken bezig geweest te zijn met je scriptie, maak je jezelf blind voor eigen (taal)fouten.

Bron: scriptieoverzicht.nl - Andere nuttige tips kan je vinden op scriptietips.nl

 

Bachelor- en masterproefgids van De Morgen

 

In de bijlage "De Student" die op 27/02/2013 verscheen, gidst de morgen je van begin tot eind door je bachelor/masterproef-stress dankzij een handig dossier boordevol nuttige tips om de deadline met een gerust gemoed te trotseren.

Je kan het dossier hier raadplegen, met dank aan De Morgen en auteur Katrien Brys. 

 

 

Level 1: een onderwerp zoeken

 


 

Inhoudstafel


Een onderwerp zoeken

 1. De Vlaamse Scriptiebank
 2. De Wetenschapswinkel
 3. Lijst met boeiende thesisonderwerpen


De literatuurstudie

 1. Haal meer uit Google (Scholar)!
 2. Tijdbesparende tips


Een scriptie schrijven

 1. Plagiaat voorkomen
 2. Spelling
 3. Een abstract schrijven


Een scriptie verdedigen

 1. De beoordeling
 2. Hoe je je scriptieverdediging overleeft


Je scriptie verzilveren

 1. Overige scriptieprijzen
 2. Je scriptie publiceren