Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

GEBRUIKEN EIGENAARS VAN HONDEN MET IDIOPATHISCHE EPILEPSIE VAKER ALTERNATIEVE VOEDING EN VOEDINGSSUPPLEMENTEN?

Pauline Vynckier
In deze scriptie werd er met behulp van een enquête gekeken wat de voedingsgewoontes waren voor honden met idiopatische epilepsie, voor en na de diagnose. Deze voedingsgewoontes werden ook vergeleken met gezonde honden. Deze studie had als doel om deze gewoontes in kaart te brengen als basis voor ander onderzoek en/of meer inzicht te hebben om het management van honden met idiopatische epilepsie met behulp van voeding te verbeteren.

PlantAARDIGopgroeien een gift... op weg naar een betere wereld met de eiwitshift

marijke Goeman
Een praktijkgericht onderzoek naar een duurzame implementatie van de eiwitshift in kinderdagverblijven waarbij pedagogische en gedragsveranderende factoren worden verkent.

Long covid en de invloed van voeding/gezonde levensstijl factoren

Marthe Janssens Silke Waegemans Julie Van Thielen
COVID-19 is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2). Bovendien lijden sommige patiënten aan langdurig aanslepende klachten van COVID-19, ook gekend als long covid, en anderen niet. Eveneens zonder aantoonbare oorzaken en onvoldoende overeenkomsten in onderzoeken om conclusies te trekken. Om meer inzicht te krijgen in long covid en in kaart te brengen of voeding/gezonde levensstijl factoren een rol spelen bij het ontwikkelen en behandelen van de ziekte, werd onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Belgische patiëntenvereniging, zoals beschreven in deze scriptie.

Een observationeel onderzoek om de determinanten fysieke omgeving, sociale omgeving en intentie van snacken in kaart te brengen bij 60-plussers: het gebruik van ecological momentary assessment (EMA).

Kim Cnudde
De eerste onderzoeksvraag is het in kaart brengen van het snackgedrag bij de doelgroep 60-plussers. Ook wordt er beoogd om meer diepgaand inzicht te verwerven in de snackconsumptie van ouderen door de invloed van verschillende determinanten op snackgedrag te onderzoeken. In de tweede onderzoeksvraag wordt nagegaan of determinanten zoals de fysieke omgeving, sociale omgeving, intentie en emoties de snackconsumptie van 60-plussers beïnvloeden.

Effect van de epidurale anesthesie op borstvoeding

Nisrine Amrani
Effect van de epidurale anesthesie op borstvoeding na een vaginale bevalling
Auteur: Amrani Nisrine
Interne promotor: Vermeulen Joeri
Externe promotor: Debonnet Serena
Introductie:
Het doel van deze bachelor proef is om na te gaan welk effect de epidurale anesthesie heeft
op de start van de borstvoeding na een vaginale bevalling. Het praktijkdeel richt zich op wat
de ervaringen zijn van zorgverleners die dagdagelijks met de materniteit in aanraking komen.
Methode:
Om dit literatuuronderzoek uit te voeren werd beroep gedaan op Pubmed en EhBIB Search.
De artikels werden op basis van abstractie en “levels van evidence” gekozen. Voor het
praktijkdeel werden er zes interviews afgenomen bij zorgverleners.
Resultaten:
Door de epidurale anesthesie te gebruiken als interventie op de baringspijn, zien we dat dit
een effect heeft op het opstarten van de borstvoeding. Eveneens gaat de epidurale anesthesie
ook de Fergussonreflex negatief beïnvloeden. De epidurale anesthesie in combinatie met
synthetische oxytocine gaat ook het gedrag van de pasgeborene beïnvloeden.
Discussie/besluit:
Om het effect van de epidurale anesthesie beter te begrijpen zouden er meer studies moeten
plaatsvinden. Ook is het niet altijd duidelijk of de gevolgen plaatsvinden omwille van de
epidurale anesthesie of door de synthetische oxytocine, die tegelijkertijd aanwezig is.
Sommige artikels spreken elkaar tegen of geven tegenstrijdige informatie.
Er wordt evenwel geconstateerd dat de epidurale anesthesie een effect zou hebben op de
start van de borstvoeding.

Impact van koud plasma behandelingen op lipide-oxidatie; een studie op vetzuurmethylesters.

Charlie Van Paepeghem
Het gebruik van koud plasma als milde conserveringstechniek is veelbelovend. Maar koud plasma kan ook aanleiding geven tot lipide-oxidatie, een proces dat zowel de kwaliteit als de veiligheid van levensmiddelen kan reduceren. In deze scriptie werd koud plasma toegepast op oliematrices.

Kwantitatieve bepaling van vitamine B8 in voedingssupplementen en zuigelingenmelk met behulp van HPLC. Methodeontwikkeling en validatie

Jitske Cornelis
Voor de bepaling van vitamine B8 dient een nieuwe methode ingevoerd te worden in het labo om nauwkeuriger te kunnen werken. Hier komt veel meer bij kijken dan je denkt.

Zwangerschap na gastric bypass: Aandachtspunten en meest voorkomende complicaties

Zoë Frans
Een zwangerschap na gastric bypass gaat gepaard met aandachtspunten en mogelijke complicaties. Er wordt verwacht dat vroedvrouwen meer en meer in contact gaan komen met zwangeren met een gastric bypass in de voorgeschiedenis. Wat is de taak van de vroedvrouw binnen een multidisciplinaire opvolging?

Changes in taste perception in patients with interstitial lung disease: The need for new diets and food products.

Viktor Proesmans
Welke voedingsstoffen hebben een effect op interstitiële longziektes, wat voor dieet kunnen we maken om mensen verder te ondersteunen in hun complex ziekteproces?

Het FODMAP-arm dieet bij volwassenen met spastisch colon. Bestaat er een risico op voedingstekorten tijdens de eliminatiefase van het dieet?

Hilde De Schuyteneer
Er werd onderzocht of volwassen patiënten met spastisch colon een risico lopen op voedingstekorten tijdens de eliminatiefase van het FODMAP-arm dieet. Het FODMAP-arm dieet blijkt een veilige behandeling te zijn bij deze patiënten. Het dieet heeft geen negatieve impact op hun gezondheid.

Characterization of patients with autoimmune hepatitis in the Ghent area: a retrospective cohort study in tertiary and secondary hepatology centers

Cedric Simoen Isabelle Colle Christophe Vansteenkiste Filip Sermon Anja Geerts
Auto-immuun hepatitis (AIH) is een zeldzame auto-immuunziekte van de lever. Zonder de juiste diagnose en behandeling leidt AIH tot de ontwikkeling van cirrose en terminale leverziekte. De diagnose is gebaseerd op een internationaal erkend scoresysteem. Patiënten waarbij de behandeling vroeg gestart wordt, hebben een uitstekende prognose die vergelijkbaar is met een gematchte controlepopulatie. Gegevens voor Belgische patiënten met AIH zijn echter schaars. Het doel van deze scriptie bestaat enderzijds uit het bepalen van de prevalentie en algemene kenmerken van patiënten met AIH in regio Gent en anderzijds uit het zoeken naar voorspellers van langetermijnuitkomsten bij patiënten met AIH.

Zot van drank! Syndroom van Korsakov ten gevolge van overmatig alcoholgebruik. Verpleegkundig handelen in de thuiszorg.

Evelien Wils
Wat is het Syndroom van Korsakov en hoe kunnen deze mensen geholpen worden om hun plaats in de maatschappij te behouden. Een e-learning werd gemaakt om de kennis hierover op te doen.

Een diermodel voor transvasculaire optogenetica

Maaike De Wilde
In deze scriptie werd de mogelijkheid tot het gebruik van transvasculaire optogenetica onderzocht om neuronen te moduleren die opsines tot expressie brengen in de cortex van de rat met licht afkomstig uit een cerebraal bloedvat. Er werd ook nagegaan of deze techniek kan gebruikt worden om verhoogde corticale activiteit te inhiberen.

INVLOED VAN CYTOCHROOM P450 2D6 (CYP2D6) GENOTYPE OP HET THERAPEUTISCH EFFECT VAN TAMOXIFEN ALS ADJUVANTE THERAPIE BIJ BORSTCARCINOOM

Kristien Rycek
Onderzoek naar de invloed van het CYP2D6-genotype op het therapeutisch effect van tamoxifen bij borstcarcinoom. Er werd geconcludeerd dat genetisch onderzoek niet kan worden gebruikt om het effect van een hormoonbehandeling te voorspellen. Als alternatief kan gekozen worden om plasmaconcentraties in het bloed te monitoren om zo over te gaan tot een persoonlijke dosis per patiënt.

Ionizing radiation: a road to a senescent cardiovascular system?

Liese De Ridder
Onderzoek naar de effecten van ioniserende straling op de inductie van senescentie bij endotheelcellen en mogelijke beschermende geneesmiddelen.

Tef [Eragrostis tef (Zucc.)Trotter] protein characterization and its suitability as a gluten-free cereal

Sieglinde Pattyn Habtu Shumoy Abraha
De aanwezigheid van gluten in frequent gebruikte graansoorten zoals tarwe zijn een goed gekend probleem in de westerse gemeenschap. Om deze redenen wordt er actief onderzoek gedaan naar minder gekende graansoorten zoals Eragrostis tef ter vervanging van de glutenbevattende graansoorten. Dit werk bevat tal van nieuwe gegevens die samen een beeld scheppen over de glutenvrije eigenschappen van tef.

De farmacokinetiek van opiaten na toediening van maanzaad bij duiven

Silke Raats
De uitdaging was om een onderscheid te maken tussen toevallige contaminatie via het voedsel of bewuste toediening van de zuivere morfinemedicatie om vals-positieve analyseresultaten te vermijden.

Op maat gemaakt voedingsadvies aangeboden door een supermarktketen. Ontwikkeling van een e-service voor gezond en duurzaam consumptiegedrag

Jonas Vangindertael
Door klanten op maat gemaakt voedingsadvies mee te geven, wordt de duurzaamheids- en gezondheidsproblematiek m.b.t. de voedingsconsumptie gecounterd.

BUITENgewoon leren, de waarde van 'outdoor learning'

Laure Lenaerts
Dit eindwerk geeft een antwoord op de vraag: 'Welke meerwaarde biedt 'outdoor learning' aan het basisonderwijs?.

The use of progestins in transgender youth: Clinical and hormonal effects

Lloyd Tack
De master thesis ‘The use of progestins in transgender youth: Clinical and hormonal effects’ onderzocht of progestagenen een alternatief zijn voor gonadotropin releasing hormone analogues (GnRHa), welke meest gebruikt worden om de puberteit te onderdrukken in transgender jongeren. GnRHa zijn duur en worden in België niet terugbetaald, waardoor er nood is aan een goedkoper, maar effectief alternatief, zodat alle transgender jongeren een geschikte behandeling kunnen krijgen. De thesis onderzocht de effecten van pro- en anti-androgene progestagenen in jongeren met gevorderde pubertaire ontwikkeling.

Etiologie en ontwikkelingsmechanismen van niercortexhypoplasie

Lien Staelens Anastasia Logothetidou
Morfologische en genetische ontwikkeling van de nier, met nadruk op de genen die in mutante vorm aanleiding geven tot niercortexhypoplasie

FOOD- AND NUTRITION-RELATED QUESTIONS IN THE COMMUNITY PHARMACY:

Lize Vanhie
Observationele studie naar de meest voorkomende voedingsgerelateerde vragen in de officina in Vlaanderen. Daarnaast wordt de voorkennis van de studenten nagegaan, om zo adviezen naar de farmacie-opleiding toe te kunnen formuleren.

Molecular and functional analyses of lectins in gastrointestinal and vaginal Lactobacillus species

Nicole Imholz
LECTINES: HET NIEUWE WAPEN VAN PROBIOTICASuikers zijn niet louter de brandstoffen waar wij energie uit halen om te overleven. Elk levend wezen –van bacterie tot zoogdier- gebruikt suikers voor communicatie en interacties. Nu blijkt dat probiotica, goede bacteriën, dit systeem gebruiken om ziekteverwekkende bacteriën en schimmels te slim af te zijn.Wie is er nu niet geïnteresseerd in suikers, hét basisingrediënt voor alles wat lekker is? Voor een chemicus die suikers als moleculen bestudeert, zijn ze nog interessanter! Suikers vormen namelijk een groep moleculen met een enorme diversiteit.

Het op de markt brengen van genetisch gemodificeerde organismen in de Europese Unie en de Verenigde Staten

Delphine Phan
GGO’s in de Europese Unie en in de Verenigde Staten: een wereld van verschilIn 2014 werd op wereldvlak een oppervlakte van 181,5 miljoen hectaren gebruikt voor de teelt van  genetisch gemodificeerde gewassen. Deze oppervlakte stijgt jaarlijks met 3 tot 4%. De Verenigde Staten prijken op nummer één van de ranglijst wat betreft de teelt van GGO’s. In de Europese Unie daarentegen doet het begrip alleen al menig mens huiveren. Maar waarom zijn de meningen hierover zo uiteenlopend in de Europese Unie en in de Verenigde Staten?

De impact van het humane gastro-intestinale metabolisme op darmziekten in relatie tot de voeding

Lieselotte Van Bockstal
Voeding als medicijn tegen darmziekten?De laatste twintig jaar is wereldwijd het aantal patiënten met inflammatoire darmziekten (‘inflammatory bowel disease’, IBD) drastisch gestegen. Vooral in de westerse landen vindt dit fenomeen plaats. De stijging van IBD-patiënten in de welvarende landen wordt voornamelijk geassocieerd met het westerse voedingspatroon.