Effect of ubiquitination on Parkinson’s Disease associated proteins alpha-synuclein and synphilin-1 in humanized yeast models

KU Leuven
2019
Jens
Loncke
Dit project onderzocht de rol van ubiquitinatie op de toxiciteit en het aggregeren van alfa-synucleïne en synphilin-1 in gehumaniseerde gistmodellen voor de ziekte van Parkinson.
Meer lezen

A tunable orthosis for the suppression of involuntary tremor

KU Leuven
2017
Jeroen
Geentjens
Deze scriptie beschrijft de ontwikkeling van een orthese die in staat is om tremor te reduceren in de pols. De orthese is gebaseerd op een regelbare viskeuze demper zodanig dat tremor op verscheidene frequenties onderdrukt kan worden.
Meer lezen

Hoe kan ik als omstaander omgaan met Parkinsonpatiënten tijdens hun off moment?

UC Leuven-Limburg
Jolien
Wevers
  • Linde
    Peters
  • Laura
    Davids
  • Luk
    De la Haye
  • Alice
    Ingabire
Parkinsonpatiënten en hun omgeving hebben het vaak moeilijk met dat zij niet altijd even goed kunnen functioneren. Het is van belang hen te duiden dat dit niet abnoraal is in het ziekteproces.
Meer lezen

De invloed van acute inflammatie en inflammaging op het regeneratief potentieel van de zebravisretina

KU Leuven
2015
An
Beckers
De zebravis in de strijd tegen de ziektes van Alzheimer en ParkinsonZebravissen; amper 3 cm grote visjes, horizontale strepen op hun buik en levend in de tropische rivieren van Zuid-Azië. Wat zouden deze kleine visjes spontaan kunnen wat de ‘machtige’ mens niet kan? Schade aan hersencellen herstellen! Inderdaad, de ziektes van Alzheimer en Parkinson, ALS, dementie en MS, allemaal hebben ze gemeen dat hersencellen afsterven en dat de mens er niet op kan reageren door de schade te herstellen.
Meer lezen

Humanized yeast models to study aggregation of the Parkinson’s Disease related proteins alpha-synuclein and synphilin-1

KU Leuven
2015
Jordi
Doijen
Gist brengt nieuw inzicht in de ziekte van ParkinsonDe immense toename van de medische kennis en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen heeft een stijging in de levensverwachting van mensen in de Westerse wereld teweeggebracht. Deze stijging zorgt voor een enorme groep 60-plussers met als gevolg  dat bepaalde ziekten, waarbij ouderdom een risico-factor is, meer voorkomen en dus meer van belang worden voor de gezondheidszorg. Voorbeelden van ouderdomsziekten met een enorme impact op de gezondheidszorg en economie zijn de hersenaandoeningen Alzheimer en Parkinson.
Meer lezen

The influence of subthalamic nucleus stimulation on the pragmatic language production in Parkinson's disease

Universiteit Gent
2014
Sam
Van Lier
  • Sam
    Van Lier
De ziekte van Parkinson en diepe hersenstimulatie

Onderzoek naar de invloed op de pragmatieke taalproductie van patiënten„Diepe hersen-wadde?” is de reactie die ik van de meeste geïnteresseerden te horen kreeg wanneer ze me vroegen waarover ik mijn thesis schreef. Toegegeven, diepe hersenstimulatie van de nucleus subthalamicus (of STN-stimulatie) is geen kant-en-klare taal. Het is vrij specifiek vakjargon en wordt nagenoeg enkel gebruikt in de medische wereld, maar wat het is, wordt later duidelijk.
Meer lezen

Assessment of writing deficits in Parkinson's disease with a writing tablet: a pilot study

KU Leuven
2013
Sanne
Broeder
Als niets meer vanzelf gaat….Door Sanne BROEDERVoor patiënten met de ziekte van Parkinson lijkt niets meer automatisch te gaan. Over alles en elke beweging moet actief nagedacht worden. Zo ook bij het schrijven. De patiënten ervaren veel problemen tijdens deze taak en schrijven vaak totaal onleesbaar, voor anderen en voor zichzelf. Nieuw ontwikkelde oefeningen op een digitaal schrijftablet zijn in staat specifieke schrijfproblemen bij patiënten met de ziekte van Parkinson te ontdekken.
Meer lezen

Locomotor asymmetry and motor switching in Parkinson’s disease during tied- and split-belt treadmill walking

KU Leuven
2013
Jasper
Van der Donck
Personen met de ziekte van Parkinson kampen met moeilijkheden tijdens het stappen, zeker bij het bewaren van symmetrie en evenwicht. Ook zien we dat een grote groep Parkinson patiënten typerende blokkages vertoont waardoor zij tijdelijk niet in staat zijn te wandelen (‘freezing of gait’), wat erg invaliderend is. In het dagelijkse leven is het zeer vaak nodig dat we op niet-symmetrische manier voortbewegen. Een goed voorbeeld hiervan is het nemen van een bocht. Parkinson patiënten ondervinden extra moeilijkheden bij dergelijke taken.
Meer lezen