De Chinese reactie op Parxit: Een frame analyse over de terugtrekking van de V.S. uit het Parijsakkoord in de Renmin Ribao en de China Daily (2017-2020)

KU Leuven
2020
Anne-Marie
Dedene
Deze thesis werpt een licht op de manier waarop de Chinese overheid reageerde op de terugtrekking de V.S. uit het Parijsakkoord. Het onderzoek naar deze reactie, uitgevoerd door middel van een frame analyse op zowel Engelstalige als Mandarijnse krantenartikels, kan helpen meer inzicht verwerven in China’s algemene houding en gedrag binnen het globaal klimaatbeheer, de dynamiek tussen de V.S. en China en China’s houding in internationale politiek in het algemeen.
Meer lezen

The European Union Emissions Trading Scheme and the Implications for the Competitiveness of Industries in Belgium

KU Leuven
2009
Pieter
Demandt
 
Van Kyoto tot Brussel
 
De Europese emissiehandel en de gevolgen voor de competitiviteit van de industrie in België.
 
Sinds enkele jaren heeft iedereen de mond vol over het Kyoto protocol en de opwarming van de aarde. Zeker sinds ‘An inconvenient truth’, van de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore, in de zalen kwam. Maar de meesten zullen echter niet weten dat de Europese Unie in 2005 een handelsschema heeft opgericht om te voldoen aan de opgelegde Kyoto-normen.
Meer lezen

De Wereldhandelsorganisatie en multilaterale milieuakkoorden, een schijnhuwelijk of ware liefde?

Universiteit Antwerpen
2007
Thomas
Vanhees
Stralende weertje voor de wereldhandel
 
Het Kyoto Protocol is de katalysator gebleken van een uiterst gevarieerd aanbod aan toekomstscenario’s waarbij waarzegsters met glazen bollen soms als oerconservatief en totaal verbeeldingsloos verbleekten. Realistische scenario’s werden ook geschetst, “An Inconvenient Truth” is hiervan veruit het populairste. De profeet van de klimaatsverandering predikt hierin de dringende noodzaak tot concrete, ingrijpende actie. In 1962 riep Rachel Carlson ook op tot actie in haar boek “Silent Spring”.
Meer lezen